Browsing Category
Konserwanty
9 posts
E211, czyli benzoesan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
E211 to benzoesan sodu. Jest popularnym dodatkiem do żywności, który pełni funkcję konserwantu, Sprawdź, w jakich produktach spożywczych występuje!
Skrobia modyfikowana spełnia w przemyśle spożywczym liczne funkcje. Dlaczego E1422 jest ważnym dodatkiem spożywczym?
E1422 to naturalny wielocukier, który gromadzi się w komórkach roślin w formie niewielkich ziaren. Skrobia modyfikowana jest skrobią naturalną, którą poddano odpowiednim mechanicznym procesom celem wykorzystania jej właściwości. Jak wygląda ten proces?
E261, czyli octan potasu – czym jest i gdzie znajduje zastosowanie? Sprawdź, czy ten związek chemiczny jest szkodliwy!
E261 to popularny związek chemiczny, które jest wykorzystywany w różnych dziedzinach. Można go spotkać również w żywności. Czy jest bezpieczny dla zdrowia, czy może jednak warto go unikać? Poznaj najważniejsze informacji o octanie potasu!
E200 – kwas sorbowy: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
E200, czyli kwas sorbowy, podobnie jak jego sól potasowa (sorbinian potasu E202) pełni funkcję konserwantu. Jest jednak nieco rzadziej stosowany do produkcji żywności, ponieważ cechuje się gorszą rozpuszczalnością w wodzie. Kwas sorbowy naturalnie występuje w owocach jarzębiny. Czy zatem jest bezpieczny dla zdrowia? Sprawdzamy!
E220, czyli dwutlenek siarki. Poznaj jego wpływ na zdrowie i sprawdź, jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym!
E220 to dwutlenek siarki – konserwant produktów spożywczych. Jego spożywanie może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Sprawdź, gdzie występuje!
E250 – azotyn sodu – szkodliwy dodatek do żywności, który znajdziesz w niektórych wędlinach i innych produktach mięsnych
E250 – owiany złą sławą konserwant. Czy wiesz, gdzie występuje? Przeczytaj artykuł i poznaj zastosowanie substancji. Dowiedz się, jakie jest dzienne spożycie azotynu sodu.
E260 – kwas octowy, etanowy. Poznaj najważniejsze właściwości, zastosowanie i szkodliwość związku chemicznego!
Kwas octowy (E260), nazywany również kwasem etanowym, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy kwasów karboksylowych. Poznaj najważniejsze funkcje i zastosowanie kwasu oraz jego wpływ na zdrowie człowieka!
E202, czyli sorbinian potasu: właściwości i zastosowanie. Czy ten konserwant jest szkodliwy?
E202 to sorbinian potasu – konserwant, który znajduje zastosowanie w produkcji żywności, ale też w przemyśle kosmetycznym. Sprawdzamy, czy jest bezpieczny dla zdrowia!
E262, czyli octan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
E262 – octan sodu to substancja, która w przemyśle spożywczym pełni funkcje konserwujące. Sprawdź, czy ten dodatek do żywności jest szkodliwy!