Browsing Category
Wzmacniacze smaku
3 posts
E635 to znana praktyka poprawy smaku żywności. czy jest w pełni bezpieczna dla zdrowia człowieka?
E635 to substancja nazywana także 5'-rybonukleotydem disodowym. Często stosuje się go jako alternatywę dla glutaminianu sodu. Który z nich jest korzystniejszy dla naszego zdrowia?
E631 – gdzie można spotkać ten składnik? Inozynian disodowy odpowiada za polepszenie smaku niektórych potraw
E631 oznaczany jest także jako IMP. W przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie jako substancja ulepszająca smak konkretnych produktów, a tym samym potraw. Czy jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia? Sprawdź jej działanie.
Glutaminian sodu (E621) to popularny wzmacniacz smaku. Gdzie może występować i jaka jest jego szkodliwość dla organizmu?
Na etykietach wielu produktów spożywczych znaleźć można oznaczenie E621, który wskazuje na zawartość w nim glutaminianu sodu (MSG). Czy taki dodatek do żywności może niekorzystnie wpływać na nasz organizm?