E150a, czyli karmel jasny (lub prosty), ma niemal identyczny symbol, jak popularne syntetyczne dodatki do żywności. W odróżnieniu od nich jest jednak całkowicie naturalną substancją, powstającą w wyniku karmelizacji cukru. Sprawdź, w jakich produktach spożywczych wykorzystuje się go najczęściej.
W jaki sposób produkuje się karmel prosty?
Karmel E150a otrzymuje się w wyniku karmelizacji, czyli podgrzewania cukru – sacharozy, glukozy, fruktozy lub dekstrozy. W tym procesie nie używa się najczęściej żadnych dodatków. Opcjonalnie można jednak zastosować kwasy lub zasady (kwas cytrynowy lub wodorotlenek sodu, potasu bądź wapnia).
Czym różni się E150a od innych rodzajów karmelu?
Symbol E 150 jest zarezerwowany dla wszystkich rodzajów karmelu wykorzystywanych w przetwórstwie żywności. Jednak spośród nich tylko E150a jest barwnikiem pochodzenia naturalnego. Określa się go również jako karmel I klasy. Innymi rodzajami dodatków do żywności z kategorii E150 są:
- karmel siarczynowy, uzyskiwany poprzez podgrzewanie cukrów z dwutlenkiem siarki;
- karmel amoniakalny, uzyskiwany poprzez podgrzewanie cukru w obecności związków amonowych;
- karmel amoniakalno-siarczynowy, który powstaje w wyniku podgrzewania cukrów razem ze związkami siarki i amoniaku.
Zastosowanie E150a w przemyśle spożywczym
E150a zapewnia produktom żywnościowym nie tylko głęboką, ciemną barwę, ale także łagodny, karmelowy smak. To sprawia, że wykorzystuje się go przede wszystkim do wzbogacania słodkich wyrobów. Karmel jasny często dodaje się także do pieczywa, aby uzyskać efekt ciemnego chleba razowego. Warto jednak pamiętać, że taki chleb ma mniej wartości odżywczych niż pieczywo z mąki z pełnego ziarna zbóż.
Karmel E150a stosuje się również w:
- wyrobach cukierniczych – ciastach i ciastkach;
- sosach, np. sojowych;
- produktach typu fast food;
- niektórych napojach alkoholowych, np. whisky czy brandy;
- sokach i koncentratach z owoców do rozcieńczania wodą;
- napojach typu cola;
- płatkach śniadaniowych;
- jogurtach owocowych;
- czekoladzie.
Dodatkowe działanie E150a w napojach butelkowanych
Karmel klasy I o barwie brązowej dodaje się do niektórych napojów nie tylko ze względu na kolor. Właściwości tego barwnika sprawiają, że może on w określonych warunkach pełnić funkcję emulgatora, czyli substancji, która ułatwia mieszanie trudno łączących się ze sobą składników. E150a pomaga także zapobiegać utlenianiu napojów pod wpływem światła.
Czy spożywanie karmelu jasnego jest bezpieczne dla zdrowia?
Jeśli zobaczysz, że wybrany przez ciebie produkt zawiera karmel E150a, nie masz powodów do obaw. Podobnie jak inne dodatki do żywności stosowane w Polsce, jest ona dopuszczona do użytku przez przepisy krajowe i unijne. Co więcej, jest to jedyny karmel pochodzenia naturalnego, do którego nie dodaje się związków siarki ani amoniaku. Jeśli masz do wyboru produkt zawierający karmel prosty lub inne rodzaje karmelu, lepiej zdecydować się na pierwszą z opcji.
Nie oznacza to jednak, że możesz spożywać żywność zawierającą E150a całkowicie bez ograniczeń. Lepiej uważać na ilość przyswajanej substancji. Spożywana w nadmiernej ilości może wywoływać dolegliwości jelitowe – niestrawność, zaparcia czy biegunki. W praktyce jednak przedawkowanie karmelu dodawanego do żywności jest praktycznie niemożliwe.
Warto również pamiętać, że właściwości rakotwórcze i związane z wywoływaniem stanów zapalnych nie zostały jeszcze w przypadku tej substancji dokładnie przebadane.
Starasz się dokładnie analizować składy produktów, ale obco brzmiące nazwy i skomplikowane symbole sprawiają ci trudność? Sprawdź e-kody popularnych dodatków do żywności – dowiedz się, które z nich są naturalne, a które syntetyczne.
Zobacz także:
- E150c – karmel amoniakalny. Jakie jest jego zastosowanie?
- E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?
- E220, czyli dwutlenek siarki. Poznaj jego wpływ na zdrowie i sprawdź, jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym!
- Naturalne substancje słodzące w przemyśle spożywczym
- Z czego jest chałwa? Poznaj rodzaje orientalnego przysmaku