Związki chemiczne bez wątpienia są i będą obecne w naszym życiu. Obecnie znanych jest blisko 65 milionów związków. Część z nich znajduje się w ludzkim organizmie. Doskonałym przykładem jest tlen, który stanowi aż 65% masy ciała człowieka. Związki chemiczne powstają w trakcie reakcji wynikającej z połączenia różnych substancji. Jednym z nim jest właśnie związek E261, czyli octan potasu. To związek, który nie tylko naturalnie występuje w ciele człowieka, ale jest również wykorzystywany w przemyśle. Dowiedz się, jakie zastosowanie ma E261 i czy jest bezpieczny!
Ten artykuł jest owocem współpracy naszej redakcji z portalem internetowym
Czym jest związek E261?
E261 to związek powstający w wynika reakcji chemicznej kwasu octowego z wodorotlenkiem potasu lub węglanem potasu. Pełna nazwa to octan potasu. Ze względu na budowę chemiczną związek E261 określany jest mianem soli potasowej kwasu octowego. Octan potasu jest składnikiem organizmu człowieka i uczestniczy w procesach metabolicznych. Bierze udział przy m.in.:
- tworzeniu glikogenu;
- powstawaniu cholesterolu;
- produkcji alaniny.
Jest chętnie wykorzystywany w wielu dziedzinach. Jego stosowanie jest jednak zakazane w Australii, Japonii, Kanadzie i Nowej Zelandii.
Octan potasu – zastosowanie w branży spożywczej
Głównym działaniem octanu potasu jest regulacja kwasowości oraz konserwacja. Z tego powodu związek chemiczny E261 jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Można go spotkać w paczkowanych produktach mięsnych, takich jak:
- parówki;
- kiełbasy;
- wędliny.
Octan potasu skutecznie zapobiega rozwoju pleśni i bakterii, dzięki czemu przedłuża okres przydatności do spożycia. To sprawia, że można go spotkać także w gotowych daniach na bazie warzyw (np. bigos, leczo czy gołąbki). E261 posiada delikatny octowy zapach, dlatego jest też dodawany do sałatek i surówek.
Gdzie jeszcze wykorzystywany jest octan potasu?
Ze względu na swoje właściwości octan potasu znajduje zastosowanie również w innych gałęziach przemysłu. Jest wykorzystywany jako składnik:
- środka zapobiegającego zamarzaniu (np. w preparatach przeciw oblodzeniom skrzydeł samolotów);
- gaśnic;
- do produkcji penicyliny;
- roztworów podawanych pozajelitowo.
Związek chemiczny E261 jest również doskonałym zamiennikiem formaliny oraz świetnie sprawdza się jako odczynnik do analiz laboratoryjnych.
Octan potasu E261 – czy jest szkodliwy?
Związek E261 uważany jest za nieszkodliwy. Ponieważ naturalnie występuje w organizmie człowieka, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia czy życia człowieka. Co więcej, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie ustalił dla E261 limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). Na produkty z zawartością octanu potasu powinny jednak uważać osoby borykające się z:
- nietolerancją octu;
- chorobami nerek;
- schorzeniami serca.
Octan potasu (E261) jest popularnym i całkowicie bezpiecznym związkiem. Nie należy unikać spożywania produktów, które zawierają go w składzie.
Zobacz także:
- E262, czyli octan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- E631 – gdzie można spotkać ten składnik? Inozynian disodowy odpowiada za polepszenie smaku niektórych potraw
- Jak E536 może wpływać na ludzkie zdrowie? Sprawdź, czym jest żelazocyjanek potasu i kiedy staje się niebezpieczny!
- E202, czyli sorbinian potasu: właściwości i zastosowanie. Czy ten konserwant jest szkodliwy?
- Które z konserwantów spożywczych mogą być niebezpieczne dla zdrowia?