e262

E262, czyli octan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość

E262 – octan sodu to substancja, która w przemyśle spożywczym pełni funkcje konserwujące. Sprawdź, czy ten dodatek do żywności jest szkodliwy!

W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, niezbędne jest stosowanie substancji konserwujących. Jedną z nich jest właśnie E262, czyli octan sodu. Zasadniczo, dodatek ten uznany jest za substancję bezpieczną, jednak jak się okazuje, nie każdy powinien go spożywać. Warto też pamiętać, że octan sodu stosowany jest również w przemyśle kosmetycznym. Już za chwilę poznasz produkty, które mogą zawierać tę substancję!

E262 – co to jest?

Octan sodu to sól kwasu octowego i zasady sodowej. Substancja dobrze rozpuszcza się w wodzie. Powstaje w wyniku reakcji kwasu octowego z wodorotlenkiem sodu. W środowisku wodnym uwalnia delikatny zapach octu. Substancja ma postać proszku lub granulek w kolorze białym, lub bezbarwnym. Ma właściwości higroskopijne. 

Zastosowanie octanu sodu

Zastosowanie E262 jest bardzo szerokie, dlatego też substancja wykorzystywana jest w różnych dziedzinach szeroko pojętego przemysłu. Jego właściwości są jednak szczególnie cenne dla produkcji żywności i kosmetyków. Dzięki octanowi sodu możliwe jest utrzymanie pożądanej barwy i pH wytwarzanego produktu.

Konserwant

Octan sodu jest przede wszystkim konserwantem. Wykazuje działanie bakteriobójcze, dzięki czemu przedłuża przydatność do spożycia żywności i kosmetyków. 

Stabilizator

E262 jest także stabilizatorem. Oznacza to, że ułatwia zachowanie należytej struktury produktów spożywczych. Dzięki temu znajdujące się w nich składniki nie oddzielają się od siebie i nie tworzą grudek. 

Sekwestrant

Octan sodu to sekwestrant – substancja, która wiąże jony metalu i tworzy z nimi kompleksy. Dzięki temu zapobiega utlenianiu tłuszczów z pożywienia. 

W jakich produktach znajdziemy octan sodu?

E262 znajdziemy przede wszystkim w galaretkach, słodyczach, dżemach i innych przetworach, majonezach, sosach, wypiekach, płatkach śniadaniowych, marynatach i koncentratach. W przemyśle kosmetycznym występuje pod nazwą Sodium Acetate. Co ciekawe, octan sodu wykorzystywany jest do produkcji termicznych ogrzewaczy do rąk. Jego roztwór jest wówczas umieszczany w specjalnym pojemniku. Pobudzony bodźcem ulega krystalizacji i wytwarza ciepło.

E262 – szkodliwość

Octan sodu uznany jest za substancję bezpieczną, również dla kobiet w ciąży i dzieci. Jest wchłaniany przez układ pokarmowy i neutralizowany. 

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania żywności z dodatkiem octanu sodu jest nietolerancja octu. Jest to jednak bardzo rzadko występująca przypadłość. 

Dzienny poziom spożycia

Nie ustalono dziennej bezpiecznej dawki ADI dla octanu sodu E262. Spożywanie żywności z jego dodatkiem nie jest niebezpieczne dla zdrowia i nie powoduje skutków ubocznych. 



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e435

E435 – Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60). Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie!

Next Article
ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia — co warto wiedzieć?

Related Posts