Lecytyna pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Dba o zdrowy układ nerwowy, poprawia pamięć i zwiększa koncentrację. Substancja wiąże cholesterol oraz ułatwia wydalanie jego nadmiaru. Bierze też udział w procesie przemiany materii i wspomaga wchłanianie witamin. Bez wątpienia jest więc związkiem bardzo pożądanym w organizmie. E322, czyli lecytyna sojowa, jest chętnie dodawana do produktów spożywczych. W jakim celu? Czy jest bezpieczny dla zdrowia? Sprawdźmy to!
Czym jest substancja o symbolu E322?
Substancja o symbolu E322 to lecytyna sojowa, która jest jedną z najbardziej popularnych związków emulgujących. Jest chętnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym ze względu na umożliwianie mieszania się dwóch składników, które bez jej pomocy nie stworzyłyby mieszanki (np. woda i tłuszcz). Lecytyna sojowa powstaje podczas ekstrakcji (tłoczenia) olejów. Jest tak naprawdę produktem ubocznym tego procesu. Zazwyczaj do wytworzenia E322 na potrzeby przemysłowe wykorzystywane są nasiona soi, rzepaku lub słonecznika.
Zastosowanie lecytyny sojowej
Substancja E322 jest chętnie wykorzystywana w branży spożywczej ze względu na swoje właściwości, takie jak:
- zapobieganie niszczeniu beta-karotenu obecnego w tłuszczach;
- utrzymywanie wilgoci w produktach spożywczych;
- równomierne rozprowadzanie tłuszczu w mięsie;
- ułatwianie mieszalności składników.
Lecytyna jest przydatna także w przemyśle kosmetycznym, ponieważ wspomaga przenikanie składników aktywnych, wykazuje działanie nawilżające i zmiękczające oraz zapobiega przetłuszczaniu się skóry i włosów. Z tego względu można znaleźć ją wśród składników m.in.:
- mydeł;
- szamponów;
- odżywek;
- szminek.
E322 – produkty spożywcze
W przemyśle spożywczym wykorzystywane są właściwości lecytyny sojowej polegające na wiązaniu ze sobą składników (emulgacja) oraz przedłużaniu okresu przydatności do spożycia danego produktu (przeciwutlenianie). E322 najczęściej znajduje się na etykiecie produktów, takich jak:
- ciast w proszku do samodzielnego wypieku;
- ciastek i herbatników;
- batonów i wafelków;
- czekolady;
- ptasiego mleczka;
- margaryny;
- gum do żucia;
- lodów;
- kremów;
- płatków do mleka i musli;
- chipsów i innych słonych przekąsek.
Czy lecytyna sojowa jest bezpieczna dla zdrowia?
Lecytyna uważana jest powszechnie za substancję całkowicie bezpieczną dla zdrowia. Z tego powodu została wpisana na listę GRAS. Nie ustalono dla niej nawet dziennego dopuszczalnego poziomu spożycia (ADI). Wyjątek stanowią produkty dla dzieci. W ich przypadku istnieją pewna ograniczenia. W preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt na każdy kilogram może przypadać maksymalnie 1000 mg lecytyny. Żywności dla dzieci na bazie zbóż limit jest zwiększony do 10000 mg/kg.
Lecytyna sojowa (E322) wykazuje szereg korzyści dla organizmu. Jest bezpieczna dla zdrowia i nie powoduje skutków ubocznych. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania jest ewentualna alergia na soję.
Zobacz także:
- E260 – kwas octowy, etanowy. Poznaj najważniejsze właściwości, zastosowanie i szkodliwość związku chemicznego!
- E476 (polirycynooleinian poliglicerolu) – czy powinien być składnikiem dobrej czekolady? Właściwości i wpływ na organizm
- E330 (kwas cytrynowy) – czy spożywczy kwasek cytrynowy jest bezpieczny? Poznaj główne właściwości i zastosowanie!
- E261, czyli octan potasu – czym jest i gdzie znajduje zastosowanie? Sprawdź, czy ten związek chemiczny jest szkodliwy!
- E412 (Guma guar) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość oraz wpływ na zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!