W branży spożywczej stosowane są różne dodatki do żywności. Jedne z nich mają poprawiać smak, inne dbać o odpowiednią barwę i konsystencję, a kolejne przedłużać trwałość spożywanych produktów. Teoretycznie każdy składnik pożywienia powinien być bezpieczny. Jednak w praktyce nie zawsze tak to wygląda. Coraz częściej producenci decydują się na dodanie do pożywienia sztucznych substancji, które mogą być szkodliwe dla ludzi. Czy E385 może być niebezpieczny dla zdrowia? W jakich produktach występuje EDTA? Sprawdźmy to!
Sól wapniowo-disodowa – co to jest?
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego to pełna nazwa EDTA, czyli syntetycznego związku organicznego o postaci białych kryształków lub proszku. Związek jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i wykazuje właściwości higroskopijne (pochłania wilgoć). E385 nie ma smaku ani zapachu, dlatego jest chętnie wykorzystywany w branży kosmetycznej i spożywczej. EDTA jest typowym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który doskonale sprawdza się w roli regulatora kwasowości, utrwalacza koloru oraz stabilizatora konsystencji. Pomaga również znacznie przedłużyć trwałość pożywienia.
Konserwant E385 (EDTA) – zastosowanie w przemyśle
E385 jest związkiem chelatującym, który wiąże jony metali, np.:
- żelaza;
- miedzi;
- wapnia;
- magnezu.
Syntetyczna substancja chemiczna wykazuje duże oddziaływanie na odpowiednią konsystencję kosmetyków, dlatego jest częstym składnikiem żelów pod prysznic, mydeł czy szamponów. Edta znajduje się też w składzie m.in.:
- roztworów buforowych;
- nawozów mikroelementowych;
- uzdatniaczy wody w akwarystyce.
E385 znajduje także zastosowanie jako substancja odtruwająca. Jest używany przy zatruciach metalami ciężkimi, takimi jak:
- ołów;
- aluminium;
- kadm.
E385 w branży spożywczej – gdzie można znaleźć ten związek?
W przemyśle spożywczym E385 stosowany jest ze względu na właściwości:
- poprawiające konsystencję pożywienia;
- utrwalające walory estetyczne i smakowe;
- zapobiegające jełczeniu tłuszczów;
- przedłużające trwałość.
EDTA możemy znaleźć na etykiecie m.in.:
- margaryny;
- majonezu;
- ryb w puszkach;
- mrożonych owocach morza.
Wpływ na zdrowie – czy E385 jest bezpieczny?
Konserwant o symbolu E385 uważany jest za względnie bezpieczny, ale tylko przy spożywaniu w odpowiednich ilościach (maksymalnie 2,5 mg na kg masy ciała dziennie). Nadmiar substancji może wywołać:
- niedobór żelaza, cynku i innych metali;
- dolegliwości jelitowe;
- bóle brzucha;
- krwiomocz;
- uszkodzenia nerek.
Zawartość lodówki ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Warto więc sprawdzać skład produktów spożywczych i wybierać jedynie te, które nie zawierają (lub zawierają jak najmniej) substancji szkodliwych. Bez wątpienia warto ograniczyć spożywanie żywności z dodatkiem E385.
Zobacz także:
- E260 – kwas octowy, etanowy. Poznaj najważniejsze właściwości, zastosowanie i szkodliwość związku chemicznego!
- E339 – fosforan sodu. Poznaj najważniejsze funkcje, zastosowanie i wpływ na zdrowie!
- E412 (Guma guar) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość oraz wpływ na zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!
- E466 (karboksymetyloceluloza) – czym jest, jakie jest jej zastosowanie i właściwości oraz jaki ma wpływ na zdrowie?
- E319 (TBHQ), czyli Tert-butylohydrochinon – bezpieczny związek czy szkodliwy konserwant? Sprawdźmy to!