e412

E412 (Guma guar) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość oraz wpływ na zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!

E412 jest symbolem naturalnego dodatku do żywności zwanego gumą guar. To jedna z najbardziej popularnych substancji zagęszczających, która znajduje zastosowanie w kilku gałęziach przemysłu. Sprawdź, czy spożywanie produktów z gumą guar jest bezpieczne!

Producenci artykułów spożywczych prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych produktów i rozwiązań. Aby przedłużyć trwałość jedzenia i okres przydatności do spożycia oraz zwiększyć walory estetyczne i smakowe produktów spożywczych, stosowane są dodatki w postaci związków chemicznych. Związki te mogą być naturalne lub syntetyczne. Guma guar pochodząca z Indii jest przykładem substancji roślinnej o właściwościach zagęszczających. Znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dowiedz się o korzyściach zdrowotnych składnika E412!

Czym jest guma guar (E412)?

Guma guar (E412) jest naturalną substancją roślinną zaliczaną do polisacharydów i stanowi źródło rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Związek zaliczany jest do hydrokoloidów – grupy składników wielocząsteczkowych. Zbudowany jest z mannozy i galaktozy. Jest wytwarzany z bielma nasion rośliny należącej do rodziny bobowatych – Cyamopsis tetragondoloba (guar). Związek o symbolu E412 charakteryzuje się bardzo skomplikowaną budową cząsteczkową i niezwykle wysoką masą. Jako dodatek do żywności guma guar często pełni rolę zagęstnika. Dzięki swoim właściwościom jest chętnie wykorzystywana w przemyśle.

Właściwości gumy guar

Guma guar jest popularnym zagęstnikiem i stabilizatorem. Ma postać bezwonnego, biało-żółtego proszku. W smaku jest lekko mdła. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością zarówno w zimnej, jak i gorącej wodzie, tworząc lepkie roztwory w niewielkich stężeniach. Podobnie jak inne galaktomannany, E412 doskonale wiąże wodę, dzięki czemu podwyższa lepkość i stabilizuje produkty. Dodatek gumy guar ma za zadanie maskować niedoskonałości jakościowe produktów spożywczych. Spowalnia również trawienie skrobi. W artykułach kosmetycznych dodaje lepkości, ułatwia wyciskanie z tubki i stabilizuje emulsje.

Zastosowanie E412 – kosmetyka i przemysł farmaceutyczny

Guma guar charakteryzuje się niezwykle przydatnymi właściwościami kosmetycznego. Umożliwia uzyskanie odpowiedniej konsystencji w szamponach, pastach do zębów i kremach do ciała. Pomaga również w tworzeniu piany, dlatego wykorzystuje się ją do stabilizacji baniek mydlanych. W branży farmaceutycznej stosowana jest jako wypełniacz leków. Jest także substancją, która opóźnia uwalnianie składników aktywnych. Hamuje też rozwarstwianie się maści. Ze względu na działanie przeczyszczające i hamujące apetyt wchodzi w skład suplementów na odchudzanie. Stosowana jest również w przemyśle papierniczym i tekstylnym.

Branża spożywcza – zastosowanie

Współczesna dietetyka wciąż musi się rozwijać przez liczne nowości w postaci kolejnych związków chemicznych dodawanych do pożywienia. Guma ksantanowa bywa mylona z gumą guar, jednak ich właściwości i działanie różnią się od siebie. E412 nie zmienia smaku potraw, dlatego jest stosowana do zagęszczania, emulgowania i stabilizowania potraw, takich jak:

  • majonezy;
  • sosy;
  • ketchupy;
  • musztardy;
  • lody;
  • dżemy;
  • przetwory owocowe;
  • galaretki;
  • jogurty;
  • żelki.

Guma guar w żywności – zagęszczający dodatek bezglutenowy

Ponieważ guma guar nie zawiera glutenu, jest często stosowana jako emulgator, wypełniacz i zamiennik mąki zawierającej gluten. W pieczywie bezglutenowym zwiększa objętość wypieków oraz zapewnia odpowiednią strukturę chleba.

Korzystny wpływ na zdrowie – substancja ułatwiająca odchudzanie

E412 to naturalnie występująca substancja zbudowana z węglowodanów. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Pobudza pracę jelit, dzięki czemu łagodzi dolegliwości związane z zespołem jelita wrażliwego, chorobą Leśniowskiego-Crohna czy zapaleniem jelita grubego. Wspiera kondycję organizmu poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Właściwości i zastosowanie gumy guar sprowadzają się także do spowalniania trawienia poszczególnych makroskładników i przedłużania uczucia sytości, przez co jest dobrym środkiem dla odchudzających się osób.

Szkodliwość – czy guma guar może być szkodliwa?

Substancja o symbolu E412 uważana jest za powszechnie bezpieczną. Należy jednak pamiętać, że spożywana w nadmiarze może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak:

  • wzdęcia;
  • nudności;
  • wymioty;
  • biegunki.

Guma guar (E412) jest naturalną i bezpieczną substancją roślinną, która wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Doskonale sprawdza się też jako dodatek do żywności, szczególnie bezglutenowej. Można ją kupić w sklepie ze zdrową żywnością.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e151

E151 – czerń brylantowa. Czy ten barwnik spożywczy jest bezpieczny?

Next Article
żółcień chinolinowa

Żółcień chinolinowa (E104). Czy ten barwnik spożywczy jest szkodliwy? 

Related Posts