Receptory smaku są wrażliwe na 5 podstawowych smaków. Wśród nich wyróżniamy smak słodki, który towarzyszy nam zazwyczaj w przyjemnych i miłych sytuacjach w życiu. Tort weselny, kawa i pyszne ciasto spożywane z przyjaciółką czy książka, koc i czekolada po ciężkim dniu w pracy( Sprawdź więcej informacji o kawie bezkofeinowej tutaj: https://kawaczyherbata.pl/kawa-bezkofeinowa ). Jak wiadomo, nadmierne spożywanie cukru prowadzi do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, przez co mogą pojawić się przykre schorzenia (np. cukrzyca czy insulinooporność). Aby zminimalizować ryzyko, producenci żywności stosują syntetyczne zamienniki cukrów prostych, których przykładem jest cukier spożywczy i powstający na jego bazie syrop cukrowy. Czym jest sorbitol i jak działa na organizm? Sprawdźmy to!
Czym jest substancja o symbolu E420?
Sorbitol to naturalny związek chemiczny z grupy alkoholi wielowodorotlenowych (polioli) oznaczany symbolem E420. Nazywany bywa również jako sorbit lub glucitol. Występuje naturalnie w przyrodzie. Jego niewielkie ilości zawierają m.in.:
- śliwki;
- jagody;
- jabłka;
- gruszki;
- morele;
- daktyle;
- rodzynki.
Do celów przemysłowych wytwarzany jest poprzez proces uwodornienia glukozy. Odbywa się to w wysokiej temperaturze (od 100 do 150 stopni Celsjusza) i ciśnieniu do nawet 150 bar. Wykorzystywany w przemyśle sorbitol zazwyczaj ma postać białego, krystalicznego i bezwonnego proszku, który dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Niski indeks glikemiczny – właściwości sorbitolu
Sorbitol (E420) jest substancją o właściwościach słodzących, utrzymujących wilgoć, nawilżających, wypełniających, stabilizujących i teksturujących. Ze względu na słodki smak jest często wykorzystywany w celu zastąpienia tradycyjnego cukru białego. Jest jednak od niego o połowę mniej słodki. W tym miejscu warto jednak zauważyć, że substancja jest wskazana do spożywania przez osoby odchudzające i chorujące na cukrzycę, ponieważ:
- E420 ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po spożyciu następuje powolny wzrost glukozy we krwi;
- sorbitol jest o około 30% mniej kaloryczny od cukru.
Zastosowanie sorbitolu
Sorbitol nie powoduje rozwoju próchnicy i erozji szkliwa zębów, dlatego jest chętnie dodawany do past do zębów. Pełni w nich również funkcje słodzące, nawilżające i emulgujące. Znajduje także zastosowanie w branży kosmetycznej. Można znaleźć go na etykiecie produktów, takich jak:
- szamponów;
- kremów nawilżających i regenerujących;
- płynów micelarnych;
- płynów do płukania jamy ustnej;
- płynów do higieny intymnej;
- płynów do soczewek kontaktowych;
- żeli pod prysznic;
- chusteczek nawilżanych.
Sorbitol wykorzystywany jest też w przemyśle farmaceutycznym – bierze udział w produkcji witaminy C.
E420 w branży spożywczej
Substancja E420 jest chętnie dodawana do bezcukrowych produktów spożywczych. Dzięki właściwościom zapobiegającym utracie wilgotności jest stosowany do produkcji artykułów mających skłonność do twardnienia (np. wyroby cukiernicze). Sorbitol możemy znaleźć w składzie, m.in.:
- serków topionych;
- fermentowanych przetworów mlecznych;
- gum do żucia;
- produktów zbożowych;
- musztard;
- sosów;
- deserów.
Sorbitol – szkodliwość
Sorbitol znajduje się na liście GRAS, co oznacza, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznała go za substancję powszechnie bezpieczną. Nie został także ustalony dla niego dzienny limit spożycia (ADI).
E420 jest popularnym środkiem słodzącym o szerokim spektrum zastosowania. Nie wykazuje działania toksycznego ani rakotwórczego. Jego nadmierne spożycie może jednak skończyć się dolegliwościami ze strony jelit (biegunki).
Zobacz także:
- Naturalne substancje słodzące w przemyśle spożywczym
- E575, czyli substancja wspomagająca utrzymanie pożądanej kwasowości produktu. Czy może również być szkodliwa?
- Z czego produkowany jest erytrytol – zamiennik cukru?
- E472e – czy popularny emulgator i dodatek do żywności jest bezpieczny? Poznaj jego właściwości i wpływ na organizm!
- E407 (karagen) – żelująca substancja budząca kontrowersje. Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie!