Glicerol doceniają producenci środków czyszczących, kosmetyków, elektronicznych papierosów, a także leków. Już jej niewielka ilość sprawia, że np. szampon o wiele lepiej rozprowadza się na włosach, a lakier do paznokci będzie przy okazji pełnił funkcję nawilżającą. Jeśli chodzi o jej szkodliwy wpływ na organizm człowieka, wszystko zależy od ilości, jaka zostanie zastosowana w danym przypadku.
Gliceryna – co to za substancja?
Gliceryna, inaczej glicerol, jest związkiem organicznym zaliczanym do alkoholi polihdyroksylowych. Istnieje gliceryna roślinna i wtedy otrzymuje się ją na skutek mydlenia się tłuszczów, albo syntetyczna, czyli powstała na skutek utlenienia propylenu.
Gliceryna ma wiele odmian, w zależności od dziedziny, w której się ją stosuje. Różnią się one między sobą stopniem odporności na zanieczyszczenia albo pochodzeniem czy stężeniem. Wyróżnia się zatem glicerynę:
- kosmetyczną;
- spożywczą;
- paszową;
- farmaceutyczną;
- apteczną;
- techniczną;
- warzywną.
Najważniejsze właściwości gliceryny
Glicerol to substancja silnie polarna, dlatego bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Może rozpuszczać nie tylko substancje polarne, jak i niepolarne, przykładowo tłuszcze. Ze względu na fakt, że gliceryna jest higroskopijna, wiąże ze sobą cząsteczki wody i działa silnie nawilżająco i natłuszczająco, np. na skórę. Może również wysuszać i działać odkażająco.
Gdzie stosuje się glicerynę?
W przypadku branży kosmetycznej gliceryna wykorzystywana jest przy produkcji produktów nawilżających do twarzy, rąk, stóp czy całego ciała. Mogą to być zarówno kremy, jak i balsamy o lżejszej konsystencji. Często jest także składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, ponieważ hamuje procesy starzenia się skóry.
Glicerol stanowi dodatek do wielu kosmetyków przeznaczonych do zimowej pielęgnacji. Będzie też składnikiem licznych masek do twarzy czy włosów, a także mydeł do skóry wyjątkowo suchej. W produkcji leków substancja ta znajduje zastosowanie w środkach o działaniu przeczyszczającym, w kroplach do oczu czy higieny uszu.
W przypadku przemysłu spożywczego gliceryna pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu wilgotności produktów, ale zdarza się, że występuje w roli substancji słodzącej.
Czy gliceryna jest szkodliwa?
Ze względu na powszechność zastosowania gliceryny dość dokładnie zbadano jej działanie. Jest to substancja w pełni bezpieczna, jeśli dawkowana jest w umiarze. Jej nadmiar może prowadzić do takich niepożądanych reakcji, jak np.:
- bóle głowy;
- wymioty;
- nudności.
Reakcje alergiczne zdarzają się raczej rzadko, choć nie są wykluczone.
Gliceryna, inaczej nazywana glicerolem, to substancja znajdująca zastosowanie w wielu dziedzinach życia człowieka. Jako składnik leków, produktów spożywczych, kosmetyków możesz znaleźć ją w składach pod symbolem E422.
Zobacz także:
- E575, czyli substancja wspomagająca utrzymanie pożądanej kwasowości produktu. Czy może również być szkodliwa?
- Pektyna to znany dodatek do żywności. Jak wpływa na jej jakość? Gdzie występuje najczęściej? Sprawdź!
- Jak E536 może wpływać na ludzkie zdrowie? Sprawdź, czym jest żelazocyjanek potasu i kiedy staje się niebezpieczny!
- E500 to inaczej węglan sodu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma ten związek chemiczny!
- E631 – gdzie można spotkać ten składnik? Inozynian disodowy odpowiada za polepszenie smaku niektórych potraw