e452

E452 – czym są polifosforany, jakie mają właściwości, gdzie znajdują zastosowanie i czy są bezpieczne? Sprawdźmy to!

E452 to symbol polifosforanów, czyli popularnych dodatków do żywności. Pełnią one funkcje stabilizujące, wiążące i emulgujące. Dowiedz się, w jakich produktach się znajdują i jaki wykazują wpływ na ludzki organizm polifosforany!

Mięso jest dość częstym składnikiem diety. Szacuje się, że statystyczny Polak zjada 70 kilogramów mięsa rocznie! Jako surowy, nieprzetworzony produkt nie posiada ono zbyt długiej przydatności do spożycia. Aby przedłużyć trwałość artykułów spożywczych, dodaje się do nich związki chemiczne. Stosowane dodatki do żywności mogą jednak działać również na innych płaszczyznach. Z tego artykułu dowiesz się, jaką rolę w przemyśle spożywczym pełnią polifosforany i czy należy ich unikać. Sprawdź, czym jest, jakie są najważniejsze właściwości oraz zastosowanie związku chemicznego E452!

Czym są polifosforany (E452)? Rodzaje

Polifosforany występują w różnych gałęziach przemysłu pod symbolem E452. Są solami sodowymi, wapniowymi i potasowymi kwasy fosforowego. Wytwarzane są w wieloetapowym procesie. Powstają z fosforytu (skały osadowej), z którego pozyskiwany jest fosfor. Po wielu reakcjach chemicznych z fosforu powstają polifosforany. Do grupy związków należą:

  • E452i – polifosforan sodu;
  • E452ii – polifosforan potasu;
  • E452iii – polifosforan sodowo-wapniowy;
  • E452iv – polifosforan wapnia.

Związki o symbolu E452 są pozbawione zapachu. Występują w postaci płatków, granulek bądź proszku o białym zabarwieniu. Są dobrze rozpuszczalne w wodzie.

Funkcje związków o symbolu E452

Polifosforany są chętnie wykorzystywane do produktów mięsnych. Wykazują działanie stabilizujące i powodują zatrzymywanie w mięsie wody, dzięki czemu zwiększają jego soczystość. Wpływają na lepszą kruchość mięsa i pozwalają na zachowanie jego czerwonej barwy. Właściwości E452 widoczne są też w hamowaniu wycieku soków podczas rozmrażania i gotowania mięsa. Związki biorą udział w rozpuszczaniu białek mięśniowych i zmniejszają kwasowość żywności. Polifosforany mają zdolność do wiązania jonów metali, dzięki czemu hamują procesy utleniania lipidów i zapobiegają jełczeniu tłuszczu w mięsie.

W jakich produktach znajdują się polifosforany?

Substancje o symbolu E452 znajdują zastosowanie przede wszystkim w produktach mięsnych. Wykorzystywane są jednak również do produkcji serów topionych i niektórych napojów (wina, cydru i octu). W produktach na bazie sera polifosforany działają na zasadzie emulgowania tłuszczu. Zastosowanie substancji w wyżej wymienionych roztworach zapobiega ich mętnieniu.

Polifosforany – wpływ na ludzkie zdrowie

Polifosforany (E452) zostały uznane przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) za powszechnie bezpieczne, dzięki czemu uzyskały miejsce na liście GRAS. Bez wątpienia są jednak nieszkodliwe wyłącznie wtedy, gdy są spożywane w odpowiednich ilościach. Eksperci ustalili bowiem maksymalne dziennie spożycie na poziomie 70 mg na każdy kilogram masy ciała. Podana wartość dotyczy jednak wszystkich dodatków do żywności, które zawierają fosforany. Produkty z polifosforanami mogą być przyjmowane przez kobiety w ciąży.

Możliwe skutki uboczne

Zbyt duże spożycie polifosforanów może prowadzić do przykrych dolegliwości. Wysokie dawki fosforanów mogą wpływać negatywnie na pracę nerek i przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych.

Polifosforany (E452) są bezpiecznymi substancjami, których zastosowanie w żywności przynosi liczne korzyści. Warto jednak dokładnie czytać składy, aby nie przekroczyć limitu dozwolonego dziennego spożycia.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
z czego jest biała czekolada

Z czego jest biała czekolada? Poznaj sekret tej słodkiej przekąski!

Next Article
e171

E171 (dwutlenek tytanu) – zakazany, rakotwórczy barwnik

Related Posts