e466

E466 (karboksymetyloceluloza) – czym jest, jakie jest jej zastosowanie i właściwości oraz jaki ma wpływ na zdrowie?

E466 to symbol substancji o nazwie karboksymetyloceluloza (CMC). Związek jest częstym składnikiem produktów spożywczych. Wykazuje działanie stabilizujące, emulgujące i zagęszczające. Czy jest bezpieczny dla ludzkiego zdrowia? Sprawdźmy to!

Dodatki do żywności stanowią nieodłączny element przemysłu spożywczego. Ich obecność pozwala wpłynąć na przedłużenie trwałości, poprawę wyglądu i smaku, a nawet wagę końcową produktów. Wyróżniamy związki bezpieczne dla ludzkiego zdrowia oraz takie, których spożycie może powodować szereg skutków ubocznych. W tym artykule przyjrzymy się substancji E466. Karboksymetyloceluloza (CMC) jest chemicznie zmodyfikowaną celulozą. Znajduje zastosowanie w kilku gałęziach przemysłu produkcyjnego. W jakich produktach można znaleźć składnik E466? Jaki ma wpływ na organizm? Poznaj najważniejsze informacje!

Karboksymetyloceluloza (CMC) – co to jest?

Karboksymetyloceluloza jest półsyntetyczną pochodną pozyskiwaną z drewna celulozy. Bywa nazywana również CMC lub gumą celulozową. W przemyśle oznaczana jest symbolem E466. Budowa chemiczna karboksymetylocelulozy określa ją jako sól sodową kwasu celulozo-glukonowego. Substancja charakteryzuje się słabą rozpuszczalnością w wodzie. Wytwarzana jest podczas traktowania celulozy kwasem monochlorooctowym lub jego solą sodową w warunkach alkalicznych. Chemicznie zmodyfikowana celuloza wykazuje właściwości zagęszczające, emulgujące i stabilizujące, dzięki czemu znajduje zastosowanie w przemyśle.

Właściwości związku o symbolu E466

Karboksymetyloceluloza jest półsyntetycznym związkiem o szerokim spektrum działania. Jego właściwości możemy podzielić na:

  • zagęszczające;
  • stabilizujące;
  • emulgujące;
  • wypełniające.

Wśród jej najczęstszych zadań znajduje się nadawanie produktom żywnościowym gęstej i kremowej konsystencji. Substancja o symbolu E466 stabilizuje również strukturę artykułów spożywczych, zatrzymuje w nich wilgoć i zapobiega rozdzielaniu się elementu olejowego i wodnego. Znajduje także zastosowanie w roli błonnika pokarmowego i środka przeciwzbrylającego.

Zastosowanie CMC w przemyśle

Przemysł produkcyjny wykorzystuje mnóstwo związków chemicznych. Ludzkość zna już blisko 63 miliony takich substancji. Jedną z nich jest właśnie karboksymetyloceluloza, która stosowana jest do produkcji, m.in.:

  • proszków do prania;
  • klejów;
  • past do zębów;
  • kremów ochronnych;
  • szamponów;
  • kremów do golenia;
  • kremów pielęgnacyjnych.

Składnik E466 znajduje się także w wielu wyrobach farmaceutycznych. Jest dodawany do wytwarzania osłonek ochronnych na kapsułki. Jego zawartość w kroplach do oczu wydłuża czas uwalniania substancji aktywnej, dzięki czemu wydłuża ich działanie.

Do jakich produktów dodawana jest karboksymetyloceluloza?

CMC wykorzystywany jest jako środek przeciwzbrylający. Poprawia konsystencję lodów, niskokalorycznych deserów, przetworów mlecznych i gotowych produktów smażonych. W produktach zbożowych typu tortilla karboksymetyloceluloza zapewnia plackom odpowiednią elastyczność i możliwość rolowania. E466 może znaleźć się także na etykiecie:

  • ciasteczek;
  • napojów owocowych;
  • napojów na bazie kakao i/lub czekolady;
  • wrapów;
  • spodów do pizzy;
  • bułek do hamburgerów;
  • chleba;
  • syropów owocowych;
  • zup typu instant;
  • sosów w proszku;
  • gum do żucia.

E466 – szkodliwy związek czy bezpieczna substancja?

Karboksymetyloceluloza (E466) jest powszechnie uznawana za substancję bezpieczną. Nie został ustalony limit dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). W niektórych przypadkach jest nawet zalecana jako rozpuszczalny w wodzie błonnik dla osób cierpiących na różne rodzaje chorób jelit. Warto jednak zauważyć, że spożywanie CMC w nadmiarze może powodować bóle brzucha, wzdęcia i biegunki.
E466 jest substancją powszechnie stosowaną w branży spożywczej. Jest nietoksyczna i nie wykazuje działania rakotwórczego. Warto jednak ograniczyć spożywanie produktów zawierających CMC, aby nie doprowadzić do przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e319

E319 (TBHQ), czyli Tert-butylohydrochinon – bezpieczny związek czy szkodliwy konserwant? Sprawdźmy to!

Next Article
e415

E415 (guma ksantanowa) – szkodliwy składnik czy bezpieczny dodatek do żywności? Sprawdźmy to!

Related Posts