Związki E472 tworzą grupę dodatków o lekko odmiennych właściwościach. W zależności od zaszyfrowanej substancji każda podgrupa oznaczona jest kodem a, b, c, d, e, f lub g. W tym artykule przyjrzymy się bliżej suplementowi E472e, który odnosi się do estrów gliceryny, kwasu winowego i kwasów tłuszczowych. Do czego stosowana jest substancja i czy jest bezpieczna dla zdrowia? Sprawdźmy to!
Mamy przyjemność przedstawić artykuł przygotowany w porozumieniu z
Czym są E472 estryfikowane mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (DATEM)?
Związek E472 znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym i budowlanym. To substancja oleista, która nie rozpuszcza się w wodzie. Jest za to całkowicie rozpuszczalna w oleju i alkoholu. Nie wykazuje skłonności do utleniania się. Po spożyciu ulega rozkładowi na tłuszcze i kwasy, które są w całości wchłaniane. E472 zwykle smakują neutralnie, ale niektóre podgrupy mogą mieć lekko octowy smak.
Emulgator E472e – suplement z glicerolu
Syntetyczny dodatek do żywności E472e jest niejonowym emulgatorem, zagęstnikiem, stabilizatorem i przeciwutleniaczem o składzie zbliżonym do naturalnego tłuszczu będącym rozpuszczalnym w gorącej wodzie. Wytwarzany jest z gliceroli i tłuszczowych kwasów organicznych (głównie pochodzenia roślinnego, jednak mogą być tworzone z tłuszczów zwierzęcych). Związek ma postać mlecznego lub żółtawego proszku. Niekiedy przypomina przezroczysty wosk.
Zastosowanie dodatku do żywności E472e
Głównymi źródłami E472e są gliceryna i naturalne kwasy tłuszczowe. Związek wykorzystywany jest przede wszystkim przy wytwarzaniu ciast i pieczywa. Nadaje produktom spożywczym wymaganą konsystencję, kształt oraz odpowiednią lepkość. Poprawia także zdolność zatrzymywania wody w mrożonych wyrobach i stabilizuje sieć glutenu pszennego. Substancja znajduje też zastosowanie przy produkcji żelatynowych kapsułek i maści leczniczych.
Czy produkty z E472e są szkodliwe?
Słynny dodatek E472e należy do grupy emulgatorów, stabilizatorów, przeciwutleniaczy i zagęstników. Syntetyczne tłuszcze o składzie zbliżonym do naturalnego uważane są za jedne z najbezpieczniejszych substancji. Ich stosowanie jest całkowicie dozwolone, a badania wykazały, że grupa dodatków E472 nie wykazuje szkodliwego działania na ludzki organizm. Nie występują również alergie kontaktowe.
E472e pełni przede wszystkim funkcje zagęszczacza i emulgatora. Jest dodawany głównie do wypieków i pieczywa. Sprawia, że wyroby piekarnicze są bardziej puszyste i porowate.
Zobacz także:
- E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Popularny emulgator jako dodatek do produktów spożywczych
- E435 – Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60). Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie!
- E476 (polirycynooleinian poliglicerolu) – czy powinien być składnikiem dobrej czekolady? Właściwości i wpływ na organizm
- E631 – gdzie można spotkać ten składnik? Inozynian disodowy odpowiada za polepszenie smaku niektórych potraw
- Pektyna to znany dodatek do żywności. Jak wpływa na jej jakość? Gdzie występuje najczęściej? Sprawdź!