e621

Glutaminian sodu (E621) to popularny wzmacniacz smaku. Gdzie może występować i jaka jest jego szkodliwość dla organizmu?

Na etykietach wielu produktów spożywczych znaleźć można oznaczenie E621, który wskazuje na zawartość w nim glutaminianu sodu (MSG). Czy taki dodatek do żywności może niekorzystnie wpływać na nasz organizm?

Glutaminian sodu kojarzy się nam zwykle z produktami wysoko przetworzonymi, o długiej dacie ważności do spożycia. Jest to substancja wzmacniająca smak produktów i potraw, jednak dowiedziono jej niekorzystnego wpływu na nasz organizm. Nie jest to substancja toksyczna, jednak za radą dietetyków lepiej unikać jej w swojej diecie, a zastąpić ją aromatycznymi przyprawami, jak kurkuma, sos sojowy itp. Sprawdź, które produkty zawierają najwięcej glutaminianu sodu.

Czym jest E621?

To jedna z postaci kwasu glutaminowego, a więc aminokwasu składającego się na białka, które występują w żywności naturalnie. Co ciekawe, ludzki organizm sam może wytwarzać kwas glutaminowy. Zwykle występuje w formie białego, sypkiego proszku. Pod względem chemicznym wyróżnia się dwa izomery tego kwasu, a więc:

  • L-glutaminian;
  • D-glutaminian.

Glutaminian sodu gdzie może występować MSG?

Istnieje grupa produktów, w których E621 występuje w pełni naturalnie. Są to więc:

  • mięso;
  • sery;
  • jaja;
  • mleko;
  • pszenica;
  • ryby;
  • pomidory;
  • groszek zielony;
  • kukurydza.

Jego wysoką zawartością odznaczają się także te produkty, które uległy zaawansowanej obróbce. Zalicza się do nich np.:

  • zupki chińskie;
  • zupki w proszku;
  • gotowe dania;
  • konserwy mięsne i rybne;
  • sosy sojowe;
  • kostki rosołowe;
  • kostki warzywne;
  • wędliny;
  • parówki;
  • gotowe mieszanki przypraw;
  • fast-foody.

Glutaminan sodu występuje w tych produktach po to, by wzmocnić, ulepszyć ich smak.

E621 jako wzmacniacz smaku. Jak to działa?

Dzięki glutaminianowi monosodowemu potrawa lub konkretny produkt zyskuje interesujący smak nazywany umami (ma on posmak mięsny, warzywny czy bulionowy). Poza czterema zasadniczymi smakami (słonym, słodkim, kwaśnym i gorzkim) uważa się go za piąty podstawowy smak.

Wpływ glutaminianu sodu na organizm

Substancja ta ma znaczenie zarówno w fizjologii człowieka, jak i procesach patologicznych. W pierwszym przypadku E621 działa jak:

  • zasadniczy substrat do produkcji energii w enterocytach;
  • substancja pośrednicząca w metabolizmie białek;
  • wprowadzenie ważnych metabolitów, takich jak glutation czy N-acetyloglutaminian;
  • neuroprzekaźnik pobudzający ośrodkowy układ nerwowy.

Badania naukowe dowiodły, że glutaminian może też konkretnie wpływać na poszczególne choroby czy dolegliwości.

Ból głowy

Tej zależności naukowo nie dowiedziono, jednak faktem jest to, że osoby wrażliwe na działanie E621 powinny unikać produktów zawierających ten wzmacniacz smaku.

Stany depresyjne

Niektórzy twierdzą, że podczas sytuacji stresowych dochodzi do wzrost poziomu aktywności glutaminianu. Istnieje także szkoła badaczy sugerująca, że ten wzrost zostaje raczej wstrzymany.

Syndrom chińskiej restauracji

To zjawisko dotyczy spożycia glutaminianu sodu i reakcji organizmu na jego działanie po upływie 20 minut. Po raz pierwszy taki eksperyment opisano ok. 40 lat temu. U osób badanych odnotowano bóle ramion, a także kołatanie serca, omdlenia, biegunki czy zawroty głowy.

Czy glutaminian sodu może być szkodliwy?

Przez najważniejsze organy europejskie E621 został uznany za substancję bezpieczną dla organizmu człowieka. Jest to opinia takich instytucji, jak Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA), Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), a także Europejskie Stowarzyszenie ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

E621, czyli popularny glutaminian sodu, to substancja i niepochlebnej opinii. Uważana jest za sztuczny ulepszacz smaku żywności, który nie zawsze korzystnie (lub przynajmniej neutralnie) wpływa na organizm. Należy spożywać go w niewielkich ilościach, co może być utrudnione w przypadku kuchni azjatyckiej, gdzie E621 dodawany jest bardzo chętnie. Warto wyeliminować z diety takie produkty, jak zupy w proszku czy chińskie sosy sojowe.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e150d

E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?

Next Article
jak znaleźć gniazdo moli spożywczych

Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i je wytępić?