Inozynian disodowy naturalnie występuje w żywych organizmach, a konkretnie w tkance mięśniowej. W przemyśle na większą skalę uzyskuje się go z ryb albo mięsa. Może przybierać kilka różnych postaci, z których każda znajduje zastosowanie jako wzmacniacz smaku. Poznaj zastosowanie tej substancji i sprawdź, czy jej spożycie może wywoływać skutki uboczne.
Czym dokładnie jest E631 (Inozynian disodowy)?
To substancja, którą można spotkać w każdym żywym organizmie, a która znajduje się dokładnie w jego mięśniach, ale nie tylko. Kwas inozynowy może występować w postaci różnych soli, kiedy łączy się z jonami sodu, wapnia albo potasu. Uzyskuje się wówczas:
- Inozynian disodowy (E631);
- Inozynian dwupotasowy (E632);
- Inozynian wapnia (E633).
Gdzie można znaleźć Inozynian disodowy i jakie ma właściwości?
To jedna z substancji, dzięki której w przemyśle spożywczym można uzyskać charakterystyczny, bulionowy, smak umami. Dodatkowo E631 wpływa na obniżenie zawartości soli w danym produkcie, nie ujmując mu przy tym właściwości. W pewnym sensie smakowo zastępuje czystą sól.
By wzmocnić działanie, składnik ten często stosuje się w żywności z innymi ulepszaczami. np. glutaminianem sodu. E631 najczęściej występuje w:
- sproszkowanych zupach;
- chrupkach kukurydzianych;
- czipsach ziemniaczanych;
- prażynkach;
- sproszkowanych sosach;
- mieszankach przypraw;
- paczkowanych produktach mięsnych.
Inozynian disodowy a szkodliwość wobec organizmu
Jeśli jesteś osobą w pełni zdrową, spożycie tej substancji nie powinno wpłynąć negatywnie na twój stan i powodować żadnych niepożądanych reakcji. E631 nie wykazuje działania rakotwórczego czy genotoksycznego.
Podobnie jednak jak w przypadku innych wzmacniaczy smaku, na składnik ten powinny uważać osoby cierpiące na dnę moczanową. W organizmie człowieka kwas inozynowy przeobrazi się w kwas moczowy. Nie ustalono odgórnie wskazanego dawkowania E631, jednak w komponowaniu swojej diety powinieneś mieć na uwadze fakt, że Inozynian disodowy stanowi zwykle dodatek do żywności niskiej jakości, która nie jest pożądana w zbilansowanym, pełnowartościowym jadłospisie. Choć nie jest wskazany, może być spożywany przez kobiety w ciąży i okresie karmienia.
Inozynian disodowy (E631) to jeden z kilku najbardziej znanych wzmacniaczy smaku stosowany współcześnie w produkcji żywności. Co jednak ważne, jest to substancja występująca naturalnie w ciele człowieka. To powoduje, że E631 jest całkowicie dla niego bezpieczny, choć niekoniecznie wskazany.
Zobacz także:
- E635 to znana praktyka poprawy smaku żywności. czy jest w pełni bezpieczna dla zdrowia człowieka?
- Glutaminian sodu (E621) to popularny wzmacniacz smaku. Gdzie może występować i jaka jest jego szkodliwość dla organizmu?
- Pektyna to znany dodatek do żywności. Jak wpływa na jej jakość? Gdzie występuje najczęściej? Sprawdź!
- E200 – kwas sorbowy: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- Skrobia modyfikowana spełnia w przemyśle spożywczym liczne funkcje. Dlaczego E1422 jest ważnym dodatkiem spożywczym?