5′-rybonukleotyd disodowy powstaje w wyniku połączenia dwóch innych wzmacniaczy smaku, a dokładniej guanylanu disodowego (E627) i inozynianu disodowego (E631). Dowiedz się, w jakich produktach może się pojawiać E635 i jaką funkcję wówczas pełni.
Czym jest 5′-rybonukleotyd disodowy (E635)?
Jest to wzmacniacz smaku, który powstaje w wyniku zmieszania ze sobą dwóch innych wzmacniaczy w proporcji jeden do jednego. W ujęciu chemicznym można powiedzieć, że substancja ta należy do kwasu inozylowego i guanozylowego.
Jakie zastosowanie ma E635?
Bardzo często E635 pojawia się w produktach razem z glutaminianem sodu. Czasem z kolei 5′-rybonukleotyd disodowy występuje jednak samodzielnie, działając jednak równie skutecznie. Związek można znaleźć w:
- ziemniaczanych czipsach;
- sproszkowanych sosach i zupach;
- gotowych daniach na obiad (np. dania instant, gołąbki, flaki);
- gotowe sałatki rybne lub mięsne;
- produkty mięsne paczkowane;
- mieszanki przypraw;
- kostki rosołowe.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że dodatek ten jest chętnie wykorzystywany w kuchniach orientalnych, ponieważ skutecznie wyostrza smak, a wyrazistość jest ich cechą charakterystyczną.
5′-rybonukleotyd disodowy a zdrowie
E635 nie powinien wywoływać żadnych niepożądanych reakcji. W jego przypadku nie obowiązuje także konkretny limit dziennego spożycia narzucony przez fachowców. Substancję tę uważa się zatem za w pełni bezpieczną dla organizmu.
Istnieje jednak grupa osób, w przypadku których spożycie może zakończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi. Chodzi o tych, którzy posiadają wysoki poziom moczu we krwi, a E635 może go jeszcze dodatkowo podnosić. Na spożycie tej substancji powinny uważać szczególnie osoby cierpiące na dnę moczanową.
Czy E635 to składnik typowo wegański?
O produkcie wegańskim można mówić wtedy, kiedy zawiera on guanylan i inozynian disodowy, które mogą być pozyskiwane na drodze fermentacji cukrów lub z ekstraktu drożdżowego. Te składniki mogą jednak zostać uzyskane także z ryb czy mięsa. W tej perspektywie znaczenie ma więc dokładne pochodzenie 5′-rybonukleotydu disodowyego, by móc zakwalifikować produkt do grupy wegańskich.
E635 to jeden z ulepszaczy smaków, który odpowiada za smak i aromat wielu produktów. Nie ma szkodliwego działania na organizm człowieka, jednak niektórzy powinni ograniczyć jego spożywanie w swojej diecie. Oczywiście spożycie substancji w nadmiarze może prowadzić do rozmaitych reakcji pożądanych, dlatego należy uważać, zwłaszcza na produkty wysoko przetworzone o długim terminie przydatności. Szczególną ostrożność należy zachować także w przypadku kobiet w ciąży oraz małych dzieci.
Zobacz także:
- E631 – gdzie można spotkać ten składnik? Inozynian disodowy odpowiada za polepszenie smaku niektórych potraw
- E575, czyli substancja wspomagająca utrzymanie pożądanej kwasowości produktu. Czy może również być szkodliwa?
- E500 to inaczej węglan sodu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma ten związek chemiczny!
- E339 – fosforan sodu. Poznaj najważniejsze funkcje, zastosowanie i wpływ na zdrowie!
- Z czego jest ocet? Poznaj różne rodzaje octu