Same w sobie pozostają niegroźne, ale mogą przenosić bakterie i grzyby pleśniowe szkodliwe dla zdrowia. Larwy to białe gąsienice z mocnymi, brązowymi szczękami, którymi potrafią przegryźć opakowania z folii, plastiku czy papieru. Dorosłe osobniki przypominają małe ćmy. Aby wiedzieć, jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i się ich pozbyć, należy umieć je rozpoznać – oprzędy z pokarmem dla rozwijających się larw najczęściej spotyka się w suchych produktach sypkich, w opakowaniach i zakamarkach szafek powstają specyficzne pajęczyny. W walce z nimi można zastosować domowe metody i/lub specjalistyczne środki. Warto poznać również metody zapobiegania przedostawaniu się tych motyli do kuchni.
Mole spożywcze, kuchenne – gatunki owadów. Jak wyglądają mole spożywcze?
Mól spożywczy, kuchenny to nazwy, którymi potocznie określa się nawet 10 tys. różnych gatunków. Mają ze sobą wiele wspólnego. Najczęściej spotykana odmiana to omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella), niektórzy zmagają się z większym rodzajem mola, jakim jest mklik mączny (Ephestia kuehniella). Pierwsze z wymienionych mają ok. 1,5 cm rozpiętości skrzydeł, drugie osiągają 2,5 cm. Oba gatunki należą do motyli z rodziny omacnicowatych. Mkliki częściej mączne częściej występują w dużych magazynach, młynach, piekarniach. Przednie skrzydełka są jasnoszare z zygzakowatymi paskami, tylne żółtawe i lekko poszarpane. Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych? Najpierw trzeba się upewnić, że to faktycznie te owady, a nie np. mole włosienniczki.
Omacnice spichrzanki nazywa się czasami mklikami spożywczymi. Przypominają mole ubraniowe, ale włosienniczki mają bardziej jednolite ubarwienie i połyskliwe skrzydełka. Jeżeli z kuchennej szafki wylatuje beżowy, szary, brązowawy owad, to znak, że w którymś z pojemników z żywnością mogą już rozwijać się poczwarki. Nie pozostaje wtedy nic innego, jak dokładnie przejrzeć wszystkie sypkie produkty w całej kuchni. Wygląd większości moli spożywczych charakteryzuje się poniższymi cechami:
- eliptyczny kształt główki;
- czarne, szeroko rozstawione i duże oczy;
- wyraźnie zarysowany narząd gębowy;
- przód i tył owada koloru brązowego lub beżowego, środek kremowy bądź jasnoszary;
- skrzydła z ciemnym wzorem w paski, możliwe pojedyncze plamki.
Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych – gdzie składają jaja?
Mole spożywcze składają jaja przede wszystkim w sypkiej żywności, ale to nie jedyne rzeczy, w których mogą założyć swoje gniazda. Larwy i poczwarki mogą żywić się praktycznie wszystkim. Słodycze, przyprawy, suszone zioła, karmy dla zwierząt, a nawet suszone kwiaty – żaden produkt nie jest w pełni bezpieczny, jeśli w pobliżu znajdują się żarłoczne gąsienice. Jaja moli spożywczych najczęściej znajdują się w takich produktach, jak:
- kasze;
- ryże;
- mąki;
- makarony;
- orzechy, cukierki i inne słodkie przekąski z orzechami;
- bakalie;
- suszone owoce;
- płatki, musli;
- herbata;
- czekolada;
- suszone grzyby.
Idealne warunki do rozmnażania owadów i rozwoju larw panują w suchych i ciepłych, ale nie zbyt gorących miejscach. Oprzędy można znaleźć m.in. we wnętrzach szaf z przechowywanymi artykułami spożywczymi, przestrzeni pomiędzy meblami czy lodówką a ścianą, a nawet w prowadnicach szuflad. Czasami fachowcy od dezynsekcji nie wiedzą dokładnie, jak znaleźć gniazdo moli spożywczych. Wtedy nie szukają pojedynczych ognisk, tylko rozpylają preparat, który wniknie do każdej szczeliny.
Skąd się biorą mole w domu? Okna, larwy moli spożywczych w produktach ze sklepu
Aby mieć świadomość, gdzie szukać i jak znaleźć gniazdo moli spożywczych, trzeba też wiedzieć co nieco o zachowaniach owadów w postaci dorosłej. Cały cykl życia owada to w zależności od warunków od nieco ponad miesiąca do niespełna roku – 5 stadiów okresu larwalnego (13–288 dni), ok. 2 tygodnie przepoczwarzania i kolejne 14 dni w formie w pełni rozwiniętej. Dorosłe mole koncentrują się na poszukiwaniu partnerów i jedzenia, w którym mogą złożyć jaja – w ciepłe dni wiosną i latem fruwające osobniki wlatują do mieszkań przez otwarte okna i drzwi.
Problem z molami spożywczymi może się pojawić nawet przy starannym dbaniu o czystość. Kwestie higieny i porządku mają tu drugorzędne znaczenie. W zdecydowanej większości to domownikom zdarza się nieświadomie przynieść szkodniki razem z zakupami – larwy rozwijają się w produktach dostępnych na półkach sklepowych. Dlatego warto sprawdzić nowe zapasy przed nabyciem i ponownie przed włożeniem na półkę. Być może trzeba będzie wyrzucić takie opakowanie (i zmarnować żywność oraz pieniądze), ale to mniejsza strata niż w przypadku rozmnożenia się owadów i prawdziwej inwazji moli spożywczych. Najlepiej przesypywać mąki, kasze, makarony itp. do szklanych słoików lub innych, szczelnie zamkniętych pojemników ze szkła.
Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i je wytępić? Domowe sposoby na pozbycie się moli
Każda biała gąsienica na meblach, ścianach czy suficie oraz mały, niechciany motyl są poważnym sygnałem ostrzegawczym. Aby znaleźć gniazdo, trzeba dokładnie sprawdzić wszystkie pojemniki i opakowania z żywnością przechowywane poza lodówką i szklanymi pojemnikami – tylko tam larwy nie są w stanie się rozwijać. Po ich zlokalizowaniu należy wyrzucić zanieczyszczone jedzenie, a śmieci jak najszybciej wynieść z domu do kubła. Potem trzeba dokładnie umyć szafki ciepłą wodą z octem i/lub mydłem, a po wysuszeniu odkurzyć i ponownie przetrzeć octem. W woreczku odkurzacza mogą znajdować się pojedyncze jaja, więc ich też trzeba się jak najszybciej pozbyć z wnętrza mieszkania.
Wiesz już, jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i co wtedy zrobić. Samo usunięcie szkodników oraz widocznych pajęczynek prawdopodobnie niewiele pomoże, gdyż jaja mogą znajdować się również poza oprzędami. Warto wypróbować odpowiednie preparaty i pułapki feromonowe na owady. Od klasycznych lepów zakładanych wewnątrz i na zewnątrz szafek po ocet jabłkowy w specjalnych pojemniczkach. Możesz też używać zapachów odstraszających mole spożywcze, które nie lubią woni:
- goździków;
- lawendy;
- eukaliptusa;
- wanilii;
- cytryny;
- pomarańczy;
- liści laurowych;
- ziela angielskiego.
Profilaktyka i zapobieganie. Jak skutecznie zwalczyć mole spożywcze w kuchni?
Do odstraszania owadów można używać m.in. specjalnych lamp oraz roślin – od wydzielającego nieprzyjemny dla moli zapach wrotycza po owadożerną rosiczkę. Produkty, w których mogą znajdować się mole, należy sprawdzać przed zakupem i trzymać w szklanych lub ceramicznych pojemnikach ze szczelnym zamknięciem. Przed przesypywaniem warto potrzymać je przez kilka dni w zamrażarce. Moskitiery w oknach powinny skutecznie zatrzymać pojedyncze osobniki, które przyfruną z zewnątrz.
Nawet gdy wiesz, jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i z nimi walczyć, problem może powracać. Łatwo zapomnieć o regularnym myciu kuchennych mebli. Bezpieczniejsze przechowywanie produktów często wymaga więcej miejsca, którego zawsze jest za mało. Jeżeli nie możesz wyplenić szkodników na dobre, możesz wezwać firmę, która profesjonalnie zajmuje się zwalczaniem moli spożywczych – dezynsekcja również jest rozwiązaniem na określony czas. Nie ma uniwersalnego, dobrego sposobu, który wystarczyłoby zastosować raz i już nigdy nie przejmować się obrzydliwymi robakami w jedzeniu.
Zobacz także:
- E120 – popularny barwnik koszenila, kwas karminowy: zastosowanie, szkodliwość, dzienne spożycie. Czy ten składnik jest odpowiedni dla wegetarian i wegan?
- Żółcień chinolinowa (E104). Czy ten barwnik spożywczy jest szkodliwy?
- Z czego jest marcepan? Poznaj składniki słodkiego przysmaku
- Z czego jest wódka? Jak wygląda produkcja tego alkoholu?
- Z czego jest ocet? Poznaj różne rodzaje octu