Adam Kaczmarek
3 posts
Z wykształcenia technolog żywności. Zainteresowanie branżą spożywczą łączy z miłością do kuchni. W wolnym czasie uwielbia gotować dla rodziny i przyjaciół (szczególnie dania kuchni francuskiej i hiszpańskiej). Ma żonę Anię i syna Kornela.
Żółcień chinolinowa (E104). Czy ten barwnik spożywczy jest szkodliwy?
Żółcień chinolinowa (E104) to jeden z bardziej kontrowersyjnych dodatków do żywności. Jak powstaje? Jaki jest jej rzeczywisty wpływ na zdrowie i aktywność? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.
Indygotyna – E132. Na jaki kolor barwi żywność?
Indygotyna, oznaczana symbolem E132, to popularny barwnik stosowany w przemyśle spożywczym i nie tylko. Pozwala uzyskać efektowny niebieski kolor. Zastanawiasz się, czy takie dodatki do żywności nie są szkodliwe dla zdrowia? Poznaj właściwości indygotyny!
E476 (polirycynooleinian poliglicerolu) – czy powinien być składnikiem dobrej czekolady? Właściwości i wpływ na organizm
E476 jest związkiem chemicznym o właściwościach emulgujących i stabilizujących. Jego szkodliwość budzi pewne kontrowersje. Czy dobra czekolada powinna zawierać dodatek do żywności o nazwie polirycynooleinian poliglicerolu? Sprawdźmy to!