Kasza jaglana, która bywa nazywana jagły, nie należy do najpopularniejszych kasz wykorzystywanych w polskich kuchniach. Szkoda, bowiem ma naprawdę wiele zalet. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu, a co równie ważne, jest uniwersalna, gdyż można przygotować z niej wiele dań zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Z czego jest kasza jaglana? Jaka jest jej historia? Jakimi wartościami odżywczymi się odznacza? Poznaj wszystkie fakty na jej temat i wypróbuj ją, a na pewno już od niej nie odejdziesz!
Artykuł przygotowany z myślą o naszych czytelnikach, dzięki współpracy z
Z czego jest kasza jaglana?
Kasza jaglana powstaje z wszystkim doskonale znanego zboża, jakim jest proso zwyczajne. Proces pozyskiwania kaszy jaglanej polega na usunięciu twardej łuski, która chroni ziarna, a następnie na jego dokładnym oczyszczeniu. W kolejnych etapach przetwarzania ziarna można uzyskać z niego płatki jaglane, a po zmieleniu mąkę jaglaną. Podstawową cechą i zaletą kaszy jaglanej oraz innych produktów z prosa jest to, że nie zawierają glutenu. W związku z tym bez obaw mogą włączyć je do swojego jadłospisu osoby cierpiące na celiakię popularnie nazywaną „uczuleniem na gluten”.
Z czego jest kasza jaglana? Kilka faktów o prosie
Proso zwyczajne, nazywane też prosem właściwym, jest rośliną dziko występującą m.in. w Meksyku, Azji, Australii i w części Afryki. Ze względu na jego walory uprawiane jest na szeroką skalę w wielu miejscach na świecie, np. w Chinach, RPA i Japonii. Choć w Polsce proso jest bardzo dobrze znane, występuje dość rzadko w stanie dzikim i uprawiane jest na niewielką skalę. Stanowi bardzo ważny składnik w diecie ptactwa, bez trudu można kupić je w każdym sklepie zoologicznym. Równie godne uwagi jest jednak jako składnik diety człowieka. Znane jest o wielu tysięcy lat! Wzmianki o nim znajdują się m.in. w Biblii i Potopie Sienkiewicza. W niektórych miejscach świata proso wykorzystywane jest m.in. do warzenia piwa.
Kasza jaglana – wartości odżywcze
W 100 g kaszy jaglanej mieści się około 378 kcal. Ten lekkostrawny i jednocześnie pożywny produkt jest bogatym źródłem witamin z grupy B (w tym m.in. niacyny, tiaminy i ryboflawiny). Nie zawiera witamin A i D, znajdują się w nim natomiast niewielkie ilości witamin E i K. Jeśli chodzi o składniki mineralne, kasza jaglana zawiera zarówno wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, miedź i krzem. Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest dość wysoki, bo wynosi 71. W związku z tym nie powinny spożywać jej w nadmiarze m.in. osoby cierpiące na cukrzycę. Jak zostało nadmienione, proso nie zawiera glutenu, dlatego stanowi świetną alternatywę dla produktów z pszenicy czy żyta.
Kasza jaglana – właściwości prozdrowotne
Nie bez powodu mówi się, że kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie, po warunkiem umiarkowanego, regularnego spożywania, został udowodniony już dawno temu. Kasza ta pozwala przywrócić i zachować równowagę kwasową i zasadową (dlatego chętnie sięgają po nią osoby zmagające się z niestrawnością), nie obciąża układu pokarmowego, korzystnie wpływa na przemianę materii i wspiera proces odchudzania. Często mówi się również o jej właściwościach antywirusowych i wzmacnianiu odporności.
Kasza jaglana – przechowywanie
Decydując się na zakup kaszy jaglanej, należy pamiętać o jednej kwestii. Jest to produkt stosunkowo nietrwały, który nie nadaje się do długiego przechowywania. Dzieje się tak, ponieważ cechuje się wysoką zawartością tłuszczów. Te z kolei, szczególnie gdy kasza przechowywana jest niewłaściwie, mają tendencję do jełczenia. Ponadto kasza ta bardzo chłonie inne zapachy i wilgoć.
Kasza jaglana – nie tylko zdrowa, ale smaczna!
Kasza jaglana ma dość neutralny smak, dlatego z łatwością „przyjmuje” smak i aromat składników, wraz z którymi jest przyrządzana – bez względu na to, czy jest wykorzystywana do potraw wytrawnych, czy na słodko. Najbardziej popularnym daniem jest jaglanka – gotowana na mleku i wzbogacona o rozmaite dodatki. Ze względu na to, że jest bardzo sycąca, odpowiednio ugotowana z powodzeniem może zastąpić na talerzu ziemniaki, makaron bądź ryż. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i gulaszem. Można ją dodać m.in. do zup, zapiekanek, a nawet przygotować na jej bazie pyszne kotleciki!
Podsumowanie
Wiesz już, z czego jest kasza jaglana. Wiesz też, że to produkt naprawdę wart uwagi ze względu na swoje właściwości zdrowotne i szerokie możliwości wykorzystania. Śmiało za to po nią sięgnij i odkryj ciekawe przepisy, które urozmaicą codzienną dietę!
Zobacz także:
- Z czego jest kasza manna? Poznaj fakty i ciekawostki
- Z czego jest pasztet? Kaloryczność a rodzaje pasztetu
- Z czego jest biała czekolada? Poznaj sekret tej słodkiej przekąski!
- Z czego jest tofu? Poznaj dalekowschodni „serek”
- Z czego jest chałwa? Poznaj rodzaje orientalnego przysmaku