z czego jest kasza jaglana

Z czego jest kasza jaglana? Jedna z najzdrowszych kasz bez tajemnic

Kasza jaglana, choć nie tak popularna w polskich domach jak manna czy jęczmienna, wraca do łask. To bardzo wartościowy produkt, po który warto sięgnąć, chcąc urozmaicić dietę, jeść smacznie i zdrowo. Z czego jest kasza jaglana? Sprawdź! 

Kasza jaglana, która bywa nazywana jagły, nie należy do najpopularniejszych kasz wykorzystywanych w polskich kuchniach. Szkoda, bowiem ma naprawdę wiele zalet. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu, a co równie ważne, jest uniwersalna, gdyż można przygotować z niej wiele dań zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Z czego jest kasza jaglana? Jaka jest jej historia? Jakimi wartościami odżywczymi się odznacza? Poznaj wszystkie fakty na jej temat i wypróbuj ją, a na pewno już od niej nie odejdziesz!

Artykuł przygotowany z myślą o naszych czytelnikach, dzięki współpracy z

Z czego jest kasza jaglana?

Kasza jaglana powstaje z wszystkim doskonale znanego zboża, jakim jest proso zwyczajne. Proces pozyskiwania kaszy jaglanej polega na usunięciu twardej łuski, która chroni ziarna, a następnie na jego dokładnym oczyszczeniu. W kolejnych etapach przetwarzania ziarna można uzyskać z niego płatki jaglane, a po zmieleniu mąkę jaglaną. Podstawową cechą i zaletą kaszy jaglanej oraz innych produktów z prosa jest to, że nie zawierają glutenu. W związku z tym bez obaw mogą włączyć je do swojego jadłospisu osoby cierpiące na celiakię popularnie nazywaną “uczuleniem na gluten”.

Z czego jest kasza jaglana? Kilka faktów o prosie

Proso zwyczajne, nazywane też prosem właściwym, jest rośliną dziko występującą m.in. w Meksyku, Azji, Australii i w części Afryki. Ze względu na jego walory uprawiane jest na szeroką skalę w wielu miejscach na świecie, np. w Chinach, RPA i Japonii. Choć w Polsce proso jest bardzo dobrze znane, występuje dość rzadko w stanie dzikim i uprawiane jest na niewielką skalę. Stanowi bardzo ważny składnik w diecie ptactwa, bez trudu można kupić je w każdym sklepie zoologicznym. Równie godne uwagi jest jednak jako składnik diety człowieka. Znane jest o wielu tysięcy lat! Wzmianki o nim znajdują się m.in. w Biblii i Potopie Sienkiewicza. W niektórych miejscach świata proso wykorzystywane jest m.in. do warzenia piwa.

Kasza jaglana – wartości odżywcze

W 100 g kaszy jaglanej mieści się około 378 kcal. Ten lekkostrawny i jednocześnie pożywny produkt jest bogatym źródłem witamin z grupy B (w tym m.in. niacyny, tiaminy i ryboflawiny). Nie zawiera witamin A i D, znajdują się w nim natomiast niewielkie ilości witamin E i K. Jeśli chodzi o składniki mineralne, kasza jaglana zawiera zarówno wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, miedź i krzem. Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest dość wysoki, bo wynosi 71. W związku z tym nie powinny spożywać jej w nadmiarze m.in. osoby cierpiące na cukrzycę. Jak zostało nadmienione, proso nie zawiera glutenu, dlatego stanowi świetną alternatywę dla produktów z pszenicy czy żyta. 

Kasza jaglana – właściwości prozdrowotne

Nie bez powodu mówi się, że kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie, po warunkiem umiarkowanego, regularnego spożywania, został udowodniony już dawno temu. Kasza ta pozwala przywrócić i zachować równowagę kwasową i zasadową (dlatego chętnie sięgają po nią osoby zmagające się z niestrawnością), nie obciąża układu pokarmowego, korzystnie wpływa na przemianę materii i wspiera proces odchudzania. Często mówi się również o jej właściwościach antywirusowych i wzmacnianiu odporności. 

Kasza jaglana – przechowywanie

Decydując się na zakup kaszy jaglanej, należy pamiętać o jednej kwestii. Jest to produkt stosunkowo nietrwały, który nie nadaje się do długiego przechowywania. Dzieje się tak, ponieważ cechuje się wysoką zawartością tłuszczów. Te z kolei, szczególnie gdy kasza przechowywana jest niewłaściwie, mają tendencję do jełczenia. Ponadto kasza ta bardzo chłonie inne zapachy i wilgoć. 

Kasza jaglana – nie tylko zdrowa, ale smaczna!

Kasza jaglana ma dość neutralny smak, dlatego z łatwością „przyjmuje” smak i aromat składników, wraz z którymi jest przyrządzana – bez względu na to, czy jest wykorzystywana do potraw wytrawnych, czy na słodko. Najbardziej popularnym daniem jest jaglanka – gotowana na mleku i wzbogacona o rozmaite dodatki. Ze względu na to, że jest bardzo sycąca, odpowiednio ugotowana z powodzeniem może zastąpić na talerzu ziemniaki, makaron bądź ryż. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i gulaszem. Można ją dodać m.in. do zup, zapiekanek, a nawet przygotować na jej bazie pyszne kotleciki!  

Podsumowanie

Wiesz już, z czego jest kasza jaglana. Wiesz też, że to produkt naprawdę wart uwagi ze względu na swoje właściwości zdrowotne i szerokie możliwości wykorzystania. Śmiało za to po nią sięgnij i odkryj ciekawe przepisy, które urozmaicą codzienną dietę!



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e110

E110, czyli żółcień pomarańczowa – zastosowanie, szkodliwość, skutki uboczne

Next Article
z czego jest majonez

Z czego jest majonez i jakie ma składniki odżywcze?

Related Posts