z czego jest musztarda

Z czego jest musztarda? Składniki odżywcze i właściwości

Z czego jest musztarda? Jakie składniki odżywcze zawiera? Czym różnią się jej rodzaje? Jak wykorzystać ją w kuchni? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym artykule. Przeczytaj, by dowiedzieć się więcej!

Musztarda była znana na początku naszej ery. W starożytnym Rzymie cenioną ją nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także z powodu jej właściwości prozdrowotnych. Z czasem zaczęły powstawać kolejne rodzaje tego sosu, a jego użycie wzrastało na całym świecie. W artykule wyjaśnimy, z czego jest musztarda oraz przedstawimy najważniejsze informacje na jej temat.

Rodzaje musztardy

Musztardę spożywa się od dwóch tysięcy lat. Przez ten czas powstało wiele jej wariantów. Do jej najpopularniejszych odmian należą:

  • Musztarda sarepska, której bazą są oczywiście ziarna gorczycy sarepskiej – uprawianej przede wszystkim w Rosji. Jest średnio zmielona i ma delikatnie ostry smak.
  • Musztarda Dijon, której charakterystyczną cechą jest obecność białego wina w składzie (początkowo do jej produkcji używano moszczu winnego). Ma wyrazisty, mocno pikantny smak.
  • Musztarda francuska również może posiadać wino w składzie, jednak zazwyczaj jest to ocet winny. Rozpoznasz ją po niezmielonych nasionach gorczycy. To odmiana o dość delikatnym smaku.
  • Musztarda rosyjska dodatkowo zawiera ziarna pikantnej gorczycy czarnej, która nadaje charakterystycznego, mocno ostrego smaku.
  • Musztarda kremska przechodzi przez dokładny proces mielenia. Ma delikatnie słodki oraz łagodny smak.

Z czego jest musztarda smakowa? W tej kategorii nie ma ograniczeń, jednak producenci do ziarnek gorczycy najczęściej dodają miód. Doskonale łagodzi on ostrość nasion, a w dodatku dostarcza dodatkowych wartości odżywczych. Niemałą popularnością cieszą się także mieszanki z chrzanem, whiskey, curry, papryką, rodzynkami, brzoskwiniami oraz gruszkami.

Z czego jest musztarda?

Z czego jest musztarda? Odpowiedź na to pytanie zależy przede wszystkim od rodzaju produktu. Każdy z nich zawiera oczywiście nasiona gorczycy, które stanowią podstawę sosu. Istnieje wiele odmian tej rośliny, jednak musztardę produkuje się głównie z trzech: gorczycy białej, czarnej oraz sarepskiej.

Poza tym w składzie musztardy musi znaleźć się ocet lub wino. Zazwyczaj dodaje się do niej także niewielkie ilości cukru oraz soli. Te cztery produkty pozwalają przygotować pyszny i pełnowartościowy sos, jednak producenci coraz częściej decydują się na dodawanie do niego innych składników. Z czego jest musztarda, którą znajdziesz w sklepie?

  • Barwniki – niektóre firmy, by nadać musztardzie piękny żółty kolor, dodają do niej kurkumę – przyprawę od wieków wykorzystywaną w kuchni indyjskiej. Niestety większość woli wybierać tańsze rozwiązania i stawia na sztuczne barwniki, w tym przede wszystkim karmel siarczynowy oraz amoniakalny.
  • Konserwanty chemiczne, na przykład pirosiarczyn potasu lub sodu, znane także jako E224 oraz E223. Gorczyca sama w sobie ma właściwości konserwujące, jednak nie są one wystarczające, by gotowy produkt mógł przetrwać w niezmienionym stanie kilka lat.
  • Sztuczne słodziki – najczęściej sacharynian sodu, który może być oznaczany także jako E954. Jest on tańszy niż tradycyjny cukier, jednak zdecydowanie nie najzdrowszy.

Składniki odżywcze musztardy

Już wiesz, z czego jest musztarda. Teraz wyjaśnimy, jakie są jej wartości odżywcze. W 100 gramach produktu znajdziesz zaledwie 166 kalorii. Pochodzą one głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów. Musztarda jest także źródłem cennych witamin i minerałów, do których należą:

  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • foliany,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • cynk,
  • żelazo,
  • mangan.

Do czego dodawać musztardę?

Biorąc pod uwagę, z czego jest musztarda, dość łatwo dojść do wniosku, że można ją stosować jako dodatek do niemalże każdej potrawy. Najczęściej jej ostry smak wykorzystuje się do przyprawiania pieczonych mięs oraz wędlin, jednak z powodzeniem można wykorzystać ją także w sałatce. Musztarda to doskonały sos, który przypadnie do gustu wielbicielom zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich dań.

Już wiesz, z czego jest musztarda. Teraz z powodzeniem możesz wykorzystywać ją do wzbogacania swoich posiłków nie tylko o walory smakowe, ale także o dodatkowe składniki odżywcze.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
jak znaleźć gniazdo moli spożywczych

Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i je wytępić?

Next Article
e220

E220, czyli dwutlenek siarki. Poznaj jego wpływ na zdrowie i sprawdź, jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym!

Related Posts