Zgodnie z definicją octem określa się wodny roztwór kwasu octowego powstający w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny kwaśny smak oraz ostry zapach. Roztwory 6% oraz 10% wykorzystuje się przede wszystkim jako przyprawę zakwaszającą podczas gotowania. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, z czego jest ocet oraz opowiemy o jego najpopularniejszych rodzajach.
Z czego jest ocet? Najpopularniejsze odmiany
Z czego jest ocet? Odpowiedź na to pytanie zależy przede wszystkim od rodzaju produktu. Poznaj najpopularniejsze z nich i dowiedz się, z jakich surowców się je wytwarza.
Ocet kwasowy – najtańszy i najpopularniejszy
Sztuczny ocet kwasowy jest najtańszy, ale także najgorszym jakościowo produktem spożywczym tej kategorii. Do jego produkcji używa się kwasu octowego oraz wody. Istnieją także odmiany przechodzące przez tradycyjny proces fermentacji octowej alkoholu, należy do nich powszechnie spotykany ocet spirytusowy. Do jego wytworzenia wykorzystuje się buraki oraz ziemniaki, w związku z czym największą popularnością cieszy się on w krajach środkowej oraz wschodniej Europy. Charakteryzuje się bardzo ostrym smakiem, w związku z czym stosuje się go głównie do przyrządzania marynat.
Ocet winny – doskonały do dań każdego rodzaju
Ocet winny nie jest powszechnie dostępny w Polsce, ale od wieków cieszy się ogromną popularnością w krajach basenu Morza Śródziemnego. Powstaje w wyniku fermentacji wina i w zależności od jego odmiany wyróżnia się dwa główne rodzaje. Sprawdź, z czego jest ocet winny.
- Ocet winny czerwony produkowany jest z czerwonego wina. Jego aromat najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi, zwłaszcza z jagnięciną oraz dziczyzną.
- Ocet winny biały w rzeczywistości ma transparentną barwę i powstaje z wina białego. Wykorzystuje się go głównie w roli dodatku do sałatek oraz marynat. Ze względu na delikatny smak stanowi doskonałą podstawę do produkcji octów smakowych. By je przyrządzić w roztworzenie umieszcza się suszone owoce (najczęściej cytryny), orzechy lub aromatyczne przyprawy (zazwyczaj bazylię, rozmaryn, tymianek bądź czosnek).
Chociaż jakość składników wykorzystywanych do produkcji roztworu jest istotna, nie należy zapominać o innych czynnikach wpływających na smak finalnego produktu. Najlepszy ocet winny powstaje w wyniki wolno przebiegającej fermentacji w dębowych beczkach.
Ocet balsamiczny – najdroższy ze wszystkich
Z czego jest ocet balsamiczny? Podstawowy surowiec niezbędny do jego produkcji to moszcz winogronowy. By można było go użyć, musi on spędzić nawet kilkanaście lat, leżakując z drewnianych beczkach. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji octu, moszcz należy długo i powoli gotować. Proces ten pozwala zwiększyć zawartość składników kwasowych oraz cukrów w produkcie. Podczas jego produkcji jednocześnie zachodzi fermentacja alkoholowa (przy pomocy drożdży) oraz octowa (w obecności bakterii). Drożdże są potrzebne przy fermentacji alkoholowej ale również można stosować je jako nawóz. Więcej informacji w tym artykule: https://agropedia.pl/jakie-rosliny-podlewac-drozdzami
Do wytworzenia małej butelki octu winnego trzeba zużyć kilkanaście kilogramów winogron, w związku z czym ceny oryginalnego produktu zaczynają się od 200 zł. Ze względu na delikatny smak można wykorzystywać go do przyrządzania zarówno wytrawnych, jak i słodkich sosów.
Ocet ryżowy – do sushi i nie tylko
Tradycyjny ocet ryżowy był wykorzystywany w Azji od wieków, a postępująca globalizacja sprawiła, że stał się popularny także w Polsce. Z czego jest ocet ryżowy? Zazwyczaj otrzymuje się go w wyniku fermentacji sake niższej jakości. Doskonale komponuje się z sushi oraz daniami słodko-kwaśnymi.
Ocet to naturalny produkt, który może wzbogacić twoje dania o nowe smaki. By cieszyć się pełnym aromatem wybieraj jedynie naturalne odmiany tego produktu, na przykład: ocet jabłkowy, winny, balsamiczny lub ryżowy.
Zobacz także:
- Z czego jest wódka? Jak wygląda produkcja tego alkoholu?
- Z czego jest musztarda? Składniki odżywcze i właściwości
- Z czego jest pasztet? Kaloryczność a rodzaje pasztetu
- Z czego jest smalec? Poznaj jego wartości odżywcze
- E635 to znana praktyka poprawy smaku żywności. czy jest w pełni bezpieczna dla zdrowia człowieka?