Dotychczas smalec był uważany za produkt niezdrowy i łączono jego spożycie ze zwiększonym ryzykiem rozwinięcia się chorób układu krążenia. W ostatnich latach wraca do łask oraz cieszy się coraz większą popularnością podobnie jak wszystkie diety wysokotłuszczowe. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, z czego jest smalec oraz jakie ma właściwości. Przeczytaj i poznaj go lepiej.
Z czego jest smalec i jak się go produkuje?
Smalec to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej produkuje się go ze świń, jednak stosunkowo popularne są także odmiany z kaczki, dzika oraz gęsi. Zwykle do wytapiania tłuszczu wykorzystuje się słoninę, podgardle oraz boczek, które następnie poddaje się działaniu bardzo wysokich temperatur. Do tak przygotowanego smalcu producenci zazwyczaj dodają sól oraz inne dodatki, takie jak na przykład cebula, kiełbasa czy skwarki.
Czy smalec jest zdrowy? Wartości odżywcze
Smalec w ponad 99 procentach składa się z tłuszczy. Aż 40% z nich stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (nazywane także tłuszczami trans), które są wyjątkowo niebezpieczne dla układu krążenia. Pozostały tłuszcz stanowią przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe. W dodatku produkt jest bogaty w cholesterol LDL, który jest głównym winowajcą podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, a w efekcie rozwoju miażdżycy. Poza tym smalec zawiera niewielką dawkę witaminy D oraz śladowe ilości innych witamin, mikro i makroelementów.
Biorąc pod uwagę, z czego jest smalec, dość łatwo dojść do wniosku, że jego spożywanie nie przynosi korzyści zdrowotnych, a wręcz szkodzi. Co prawda, znajduje się w nim duża ilość cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasu stearynowego), jednak w połączeniu z dostarczeniem ogromnej porcji cholesterolu ich działanie przestaje być skuteczne. Dietetycy zalecają, by pozyskiwać te wartościowe związki z roślinnych źródeł, na przykład oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Smalec – zastosowanie tłuszczu
Smalec zwykle je się na zimno w towarzystwie pieczywa lub mięsa. Jednak czy to jego jedyne zastosowanie? Ten tłuszcz jest chętnie wykorzystywany także w piekarstwie oraz cukiernictwie. Na Wyspach Brytyjskich stanowi on istotny składnik tradycyjnego ciasta bożonarodzeniowego, nadając mu delikatnej struktury.
Czy smalec można wykorzystać do smażenia? Biorąc pod uwagę jego wysoki punkt dymienia, może wydawać się to dobrym pomysłem. Jednak nie zależy zapominać o tym, z czego jest smalec. Nasycone kwasy tłuszczowe oraz duże dawki cholesterolu w nim zawarte sprawiają, że korzystanie z niego w trakcie smażenia nie jest zalecane przez dietetyków oraz lekarzy.
Smalec wegański – zdrowsza alternatywa
Uwielbiasz smak smalcu, ale nie chcesz spożywać produktów szkodliwych dla zdrowia? Nic straconego, wystarczy wymienić jego mięsną wersję na roślinną. Z czego jest smalec wegański? Zazwyczaj jego bazę stanowi ugotowana biała fasola zblendowana do miękkości. Pastę dopełnia podsmażana cebulka oraz chrupiące jabłko.
Wiedząc, z czego jest smalec, możesz świadomiej dokonywać swoich wyborów żywieniowych. Jeśli zależy ci na zmniejszeniu ryzyka rozwinięcia się otyłości, miażdżycy i innych chorób układu krążeniowego, spożywaj jedynie jego roślinną wersję.
Zobacz także:
- E472e – czy popularny emulgator i dodatek do żywności jest bezpieczny? Poznaj jego właściwości i wpływ na organizm!
- Z czego jest pasztet? Kaloryczność a rodzaje pasztetu
- Z czego jest majonez i jakie ma składniki odżywcze?
- Z czego jest chałwa? Poznaj rodzaje orientalnego przysmaku
- E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Popularny emulgator jako dodatek do produktów spożywczych