Żelatyna spożywcza to bardzo popularny produkt, który gości chyba w każdej kuchni. To z jej pomocą możesz przygotować pyszne galaretki mięsne i warzywne. Bez niej nie byłoby możliwe wykonanie pysznego deseru na bazie galaretki i owoców. Jej zastosowanie, choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, jest jednak znacznie szersze! Na szeroką skalę wykorzystywana jest bowiem m.in. w przemyśle farmaceutycznym, ma zastosowanie w kosmetyce. Ale… z czego jest żelatyna? Poznaj fakty i ciekawostki na jej temat!
Czym jest i z czego jest żelatyna? Poznaj definicję
O tym, czym dokładnie jest i z czego jest żelatyna, wyraźnie mówi załącznik do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 ustanawiający przepisy, które dotyczą higieny w kontekście żywności pochodzenia zwierzęcego. Zgodnie z jego treścią żelatyna to „naturalne rozpuszczalne białko, żelujące lub nieżelujące, uzyskane w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu pochodzącego z kości, skóry i skórek oraz ścięgien zwierząt”. Produkt dopuszczony do sprzedaży musi pochodzić wyłącznie z zakładów zatwierdzonych przez Komisję Europejską.
Z czego jest żelatyna? Odpowiedź może zaskoczyć!
Z czego jest hummus, tofu, marcepan czy dzisiejsza bohaterka – żelatyna? To ciekawe zagadnienia, które warto zgłębić, by poszerzyć swoją wiedzę o otaczającym świecie. Na niektóre pytania być może znasz odpowiedź, inne mogą cię bardzo zaskoczyć. By dowiedzieć się, z czego jest żelatyna, ponownie należy sięgnąć do rzeczonego rozporządzenia. Jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, który pozyskiwany jest z:
- bydła;
- świń;
- kóz;
- owiec;
- zwierząt jednokopytnych;
- drobiu;
- zającowatych;
- produktów rybołówstwa;
- dzikich ssaków lądowych innych niż wymienione zającowate i kopytne.
Choć tradycyjna żelatyna jest „odzwierzęca”, istnieje również jej wegańska odsłona.
Z czego jest żelatyna wegańska?
Wegetarianie, choć nie jedzą mięsa, dopuszczają w swojej diecie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak np. jajka czy mleko. Weganie idą o krok dalej i ich dieta składa się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Żelatyna jest w związku z tym produktem absolutnie zakazanym. Czy oznacza to, że nie mają oni szans na smaczną galaretkę z owocami? Nie! Istnieje bowiem żelatyna wegańska, otrzymywana wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego, takich jak m.in. morskie wodorosty.
Żelatyna – wykorzystanie w przemyśle farmaceutycznym
Wiesz już, z czego jest zrobiona żelatyna, ale czy wiesz, że występuje ona nie tylko w przemyśle spożywczym? Z produktu tego chętnie korzysta również przemysł farmaceutyczny. Żelatyna jest wykorzystywana m.in. jako składnik otoczek suplementów diety i leków, które mają postać miękkich kapsułek. Fakt ten stanowi istotny problem dla wielu wegetarian i wegan, a niektórzy z nich… nie mają tego świadomości!
Żelatyna na stawy, włosy i paznokcie?
Żelatyna jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Liczne badania potwierdzają jej skuteczność we wsparciu odnowy i prawidłowego funkcjonowania chrząstek, stawów i ścięgien. Żelatyna zawiera zarówno glicynę wspomagającą usuwanie toksyn z organizmu, jak i prolinę wspierającą m.in. produkcję kolagenu. Możesz kupić zarówno suplementy z żelatyną, jak i żelatynę wieprzową w większym opakowaniu niż to standardowo sprzedawane na potrzeby kulinarne. Jeśli chcesz realnie odczuć efekty jej przyjmowania, musisz się uzbroić w cierpliwość, rozpuścić żelatynę i pić ją regularnie przez dłuższy czas.
Żelatyna w kosmetyce
Żelatyna to nie tylko produkt kulinarny i wykorzystywany w lecznictwie. Równie mocno jest ceniona w kosmetyce. Bardzo korzystnie wpływa m.in. na wygląd i kondycję skóry twarzy. Możesz przygotować z niej np. maseczkę i peeling jednocześnie, które oczyszczą i nawilżą cerę. Będą ci potrzebne takie składniki jak:
- żelatyna;
- ciepła woda;
- cytryna.
Wymieszaj dokładnie 1 łyżeczkę żelatyny z wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny. I w tym przypadku, jeśli chcesz zobaczyć efekty, musisz zabieg ten wykonywać regularnie, np. 2-3 razy w tygodniu. Jak się okazuje, żelatyna pełni również rolę naturalnego i przy tym bardzo skutecznego produktu kosmetycznego do włosów. Na jej bazie możesz stworzyć świetną maskę do włosów. Potrzebne ci będą:
- żelatyna;
- pół szklanki zimnej wody;
- pół szklanki ciepłej wody;
- ocet jabłkowy;
- miód naturalny.
Rozpuść 1 łyżkę żelatyny w połowie szklanki zimnej wody. Następnie wlej ciepłą wodę, dodaj 1 łyżkę octu i 1 łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj miksturę, aż stanie się gęsta i jednolita. Tak przygotowaną maskę nałóż na włosy, delikatnie wmasuj w skórę głowy i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie spłucz ją i umyj włosy szamponem. Kuracja ta, jeśli prowadzona jest regularnie, wzmacnia włosy i sprawia, że zyskują piękny, zdrowy wygląd. Włosy możesz też wzmocnić od środka, pijąc napoje z żelatyną, które poprawią ogólny wygląd skóry, włosów i paznokci.
Żelatyna a odchudzanie
Po żelatynę często sięgają osoby będące w trakcie odchudzania i chcące utrzymać prawidłową masę ciała. Oczywiście samo picie żelatyny nie sprawi, że zbędne kilogramy nagle znikną. Podstawą są: aktywność fizyczna i zbilansowana dieta, żelatynę natomiast można włączyć wspomagająco. Produkty z żelatyną często stosowane są przez sportowców.
Podsumowanie
Czy przyszłoby ci do głowy, że wykorzystanie żelatyny jest tak wszechstronne? Choć najbardziej znana jest żelatyna w przemyśle spożywczym i cukierniczym, znajduje zastosowanie na bardzo wielu innych polach. Znasz już zalety spożywania żelatyny i jej właściwości zdrowotne, dlatego śmiało po nią sięgaj! Jeszcze jedną jej zaletą, która ma duże znaczenie zwłaszcza w przypadku regularnego stosowania, jest bardzo przystępna cena. Występuje ona też w różnych opakowaniach, od bardzo małych, po nawet kilogramowe. Daj się przekonać i wypróbuj ją!
Zobacz także:
- Z czego jest smalec? Poznaj jego wartości odżywcze
- E407 (karagen) – żelująca substancja budząca kontrowersje. Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie!
- Z czego jest pasztet? Kaloryczność a rodzaje pasztetu
- E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Popularny emulgator jako dodatek do produktów spożywczych
- Pektyna to znany dodatek do żywności. Jak wpływa na jej jakość? Gdzie występuje najczęściej? Sprawdź!