Żeby wszelkiego rodzaju dodatki do żywności mogły zostać umieszczone w składzie produktów, muszą być bezpieczne dla zdrowia. Chociaż niektóre są bardziej naturalne, a inne mniej, wszystkie zostały dokładnie przetestowane przed ich zatwierdzeniem. E-kody mają ułatwić identyfikację dodatków i umożliwić ich monitorowanie przez państwo. Sprawdź naszą listę e i nie pozwól producentom się zaskoczyć!
Dodatki do żywności – barwniki
Barwniki to grupa dodatków do żywności oznaczonych kodami e, których najważniejszym zadaniem jest nadawanie produktom intensywnego i atrakcyjnego wizualnie wyglądu. Znajdziemy je słodyczach, gumach do żucia, margarynach, napojach, czy peklowanych mięsach. Wiele substancji barwiących oznaczonych kodami E występuje naturalnie w przyrodzie. Kurkuma, chlorofil, czy proszek z papryczki chilli są nie tylko bezpieczne dla zdrowia, ale nawet dla niego korzystne.
Nieco więcej kontrowersji budzą barwniki syntetyczne. na przykład amarant mogą mieć działanie podrażniające i wywoływać alergie. Mimo wszystko warto pamiętać, że wszystkie dodatki do żywności E zostały przebadane i znajdują się pod kontrolą instytucji nadzorowanych przez Unię Europejską.
E-100 – Kurkumina
E-101 – Ryboflawina (lub witamina B2)
E-102 – Tartrazyna
E-104 – Żółcień chinolinowa
E-110 – Pomarańczowy żółcień
E-120 – Karmin
E-122 – Azorubina (karminowa)
E-123 – Amarant
E-124 – Ponceau 4R
E-127 – Erytrozyna
E-128 – Czerwień 2G
E-129 – Czerwień allura AC
E-131 – Błękit patentowy V
E-132 – Indygokarmin (lub indygotyna)
E-133 – Błękit brylantowy FCF
E-140 – Chlorofil i chlorofile
E-141 – Chlorofile i chlorofile miedziowe
E-142 – Zieleń brylantowa
E-150a – Karmel amoniakalny
E-150b – Karmel sulfitowy
E-150c – Karmel amoniakalno-sulfitowy
E-150d – Karmel alkoholowy
E-151 – Czarny PN
E-153 – Węgiel roślinny
E-154 – Brąz C
E-155 – Brąz HT
E-160a – Karotenoidy (np. beta-karoten)
E-160b – Annato, biza lub orlean
E-160c – Papryka
E-160d – Luteina
E-160e – Beta-apo-8′-karotenal (C30)
E-160f – Estry kwasów karboksylowych ze luteiną
E-161b – Luteina ze związkami miedziowymi
E-161g – Kanaksantyna
E-162 – Burak czerwony
E-163 – Antocyjany
E-164 – Zieleniec znany także jako oksydeu chromowy
E-165 – Dwutlenek wanadu
E-166 – Dwutlenek tytanu
E-170 – Węglan wapnia
E-171 – Dwutlenek tytanu
E-172 – Tlenek żelaza
E-173 – Aluminiowy
E-174 – Srebrny
E-175 – Złoty
E-180 – Rubikson
E-kody – konserwanty
E-kody z grupy konserwantów mają za zadanie przedłużyć okres przydatności do spożycia i zapobiec psuciu się żywności. Są stosowane szeroko w bardzo różnych produktach, od wędlin przez wyroby piekarnicze, sosy, czy konserwy rybne. Temat konserwantów jest wyjątkowo kontrowersyjny.
Tak jak inne dodatki do produktów spożywczych muszą one być odpowiednio oznaczone przez e-kody. Istnieją badanie, które donoszą o szkodliwości niektórych konserwantów. Chociaż budzi to kontrowersje, to warto pamiętać, że wszystkie tego typu dodatki, także te pochodzenia syntetycznego zostały dopuszczone do sprzedaży przez specjalistów.
E-200 – Kwas sorbowy
E-201 – Sorbinian sodu
E-202 – Kwas sorbinowy
E-203 – Sorbinian potasu
E-210 – Kwas benzoesowy
E-211 – Benzoan sodu
E-212 – Benzoan potasu
E-213 – Benzoan wapnia
E-214 – E-216 – P-hydroksybenzoesan etylu, propylu, i butylu (parabeny)
E-217 – E-219 – P-hydroksybenzoesan metylu, etylu, i propylu (parabeny)
E-220 – Ditlenek siarki
E-221 – Siarczan sodu
E-222 – Siarczan disodowy
E-223 – Metabisulfit sodu
E-224 – Metabisulfit potasu
E-225 – Siarczan potasu
E-226 – Siarczan wapnia
E-227 – Siarczan amonu
E-228 – Siarczan potasu
E-230 – Biphenyl
E-231 – 2-Hydroksybenzoesan sodu
E-232 – 2-Hydroksybenzoesan octanu
E-233 – Tiabendazol
E-234 – Nisyna
E-235 – Natamycyna
E-236 – Kwas mrówkowy
E-237 – Kwas propionowy
E-238 – Kwas heksanoiczny
E-239 – Kwas heksametylenodiheksaminy
E-242 – Dimetyldikarbonian
E-249 – Azotyn potasu
E-250 – Azotyn sodu
E-251 – Azotan sodu
E-252 – Azotan potasu
E-280 – Kwas propionowy
E-281 – Siarczan sodu
E-282 – Propionian wapnia
E-283 – Kwas propionowy
E-kody – przeciwutleniacze
Dodatki do żywności e z grupy przeciwutleniaczy to szeroka lista, na której znajdziemy dobrze znane sobie nazwy. Jednym z najczęściej stosowanych antyoksydantów jest popularna witamina C. Te dodatki mają właściwości zapobiegające utlenianiu się żywności. Dzięki temu przedłużają ich świeżość. Znajdziemy je w wielu produktach, takich jak majonezy, oleje, czy inne tłuszcze roślinne.
E-300 – Kwas askorbinowy (witamina C)
E-301 – Askorbinian sodu
E-302 – Askorbinian wapnia
E-303 – Askorbinian potasu
E-304 – Palmitynian askorbylu
E-306 – Ekstrakt z rozmarynu
E-307 – Tokoferol
E-308 – Tokoferolowe ekstrakty z oleju
E-309 – Delta-tokoferol
E-310 – Galusan propylu
E-311 – Galusan oktylu
E-312 – Galusan dodecylu
E-315 – Kwas erytrobowy
E-316 – Erytryt
E-319 – BHA (butylohydroksyanizol)
E-320 – BHT (butylohydroksytoluen)
E-321 – Butylohydroksyanizol
E-322 – Lecytyna
E-325 – Laktian kwasu mlekowego
E-326 – Laktian sodu
E-327 – Laktian potasu
E-330 – Kwas cytrynowy
E-331 – Cytryniany sodu
E-332 – Cytryniany potasu
E-333 – Cytryniany wapnia
E-334 – Kwas winowy
E-335 – Winiany sodu
E-336 – Winiany potasu
E-337 – Winiany sodowo-wapniowe
E-338 – Kwas fosforowy
E-339 – Fosforany sodu
E-340 – Fosforany potasu
E-341 – Fosforany wapnia
E-343 – Fosforany magnezu
E-350 – Łagodny kwas octowy
E-351 – Kwas octowy
E-352 – Octany wapnia
E-353 – Kwas metatartarowy
E-354 – Kwas winowy czterosiarczkowy
E-355 – Adypinian kwasu octowego
E-356 – Adypinian sodu
E-357 – Adypinian potasu
E-363 – Kwas szczawiowy
E-365 – Kwas fumaranowy
E-366 – Fumaran sodu
E-367 – Fumaran potasu
E-370 – Kwas cytrynianowy
E-380 – Cytryniany triammonowe
E-385 – Etylenodiaminotetraoctowy kwas (EDTA)
E-kody – zagęstniki
Zagęstniki to dodatki do żywności E, które zmeniają jej konsesytencję a niejednokrotnie także smak. Sprawiają, że produkty stają się bardziej kremowe, lepiące lub po prostu gęstsze. To szeroka grupa produktów zarówno pochodzenia naturalnego, jak i syntetycznych. Zagęstniki znajdziemy w dżemach, sosach, deserach owocowych, czy gotowych zupach. Najbardziej znane to między innymi guma guar (E-412), czy celuloza (E-460).
E-400 – Alginiany sodu, potasu i wapnia
E-401 – Alginiany sodu
E-402 – Alginiany potasu
E-403 – Alginiany amonu
E-404 – Alginiany wapnia
E-405 – Alginiany propylenoglikolu
E-406 – Agar
E-407 – Karagen
E-407a – Karagen ulepszony
E-408 – Guma gar
E-410 – Guma karobowa
E-412 – Guma guar
E-413 – Guma tragakanta
E-414 – Guma arabska
E-415 – Guma ksantanowa
E-416 – Guma karaya
E-417 – Guma tarakum
E-418 – Guma gellana
E-420 – Sorbitol
E-421 – Mannitol
E-422 – Glicerol
E-425 – Koncentrat cytrynowy
E-426 – Heksozydy
E-427 – Karmel
E-432 – Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu
E-433 – Monooleinian polioksyetylenosorbitolu
E-434 – Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
E-435 – Stearynian polioksyetylenosorbitolu
E-436 – Mono- i diacetylowane estry mono- i di- glicerolu
E-440 – Pektyny
E-442 – Fosfolipidy
E-444 – Hydroksypropyloceluloza
E-445 – Estry glicerynowe z żywicami drewna
E-460 – Celuloza
E-461 – Metyloceluloza
E-463 – Hydroksypropyloceluloza
E-464 – Hydroksyetyloceluloza
E-465 – Etyloceluloza
E-466 – Karboksymetyloceluloza
E-469 – Kwas octowy winylowy
E-470 – Sole kwasów tłuszczowych
E-471 – Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E-472 – Estry mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych z kwasem octowym
E-473 – Estry mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych z kwasem mlekowym
E-474 – Estry mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych z kwasem cytrynowym
E-475 – Estry poliglicerolu z kwasami tłuszczowymi
Regulartory kwasowości
W pewnych grupach żywności, takich jak na przykład napoje, czy konserwy bardzo istotne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu kwasowości. Temu właśnie służą regulartory, takie jak m.in siarczan potasu, czy tlenek wapnia. Ich ilości wykorzystywane w przemyśle spożywczym nie niosą żadnego zagrożenia dla zdrowia.
E-500(i) – Węglan sodu
E-500(ii) – Węglan potasu
E-501 – Węglan potasu
E-503(i) – Wodorowęglan amonu
E-503(ii) – Wodorowęglan sodu
E-504 – Węglan magnezu
E-507 – Kwas chlorowy
E-508 – Chlorek potasu
E-509 – Chlorek wapnia
E-510 – Chlorek amonu
E-511 – Chlorek magnezu
E-512 – Chlorek cynku
E-513 – Kwas siarkowy
E-514 – Siarczan dwuwapniowy
E-515 – Siarczan potasu
E-516 – Siarczan wapnia
E-517 – Kwas siarkowy(VI)
E-520 – Siarczan glinowy
E-521 – Siarczan glinowo-sodowy
E-522 – Siarczan glinowo-potasowy
E-523 – Tlenek glinu
E-524 – Hydroksydwodorotlenek sodu
E-525 – Hydroksydwodorotlenek potasu
E-526 – Hydroksydwodorotlenek wapniowy
E-527 – Tlenek wapnia
E-528 – Hydroksydwodorotlenek magnezowy
Pozostałe dodatki do żywności e
Oprócz wymienionych wyżej e-kodów e przemyśle żywnościowym znajdziemy wiele innych, które trudno przypisać do określonej kategorii. Mowa tu między innymi o aspartamie, czy ksylitolu, czy znanych i lubianych zamiennikach cukru. Znajdzie się tu również nielubiany przez wiele osób glutaminian sodu, który wzmacnia smak, ale jednocześnie może powodować alergie.
E-558 – Bentonit
E-575 – Lakton kwasu glukonowego
E-621 – Glutaminian sodu
E-901 – Wosk pszczeli.
E-951 – Aspartam
E-967 – Ksylitol
E-1404 – Skrobia utleniona
Dodatki do żywności E to dokładnie opisane i oznaczone substancje stosowane w celu poprawienia smaku, żywotności i konsystencji produktów, które trafiają na nasze stały. Chociaż wiele z nch budzi kontrowersje, to warto jednak pamiętać, że Unia Europejska czuwa nad wszystkimi składnikami, które opisaliśmy powyżej. Nie stanowią one więc poważnego zagrożenia dla życia i zdrowia konsumentów.
Zobacz także:
- E150a – karmel jasny. W jakich produktach go znajdziesz?
- E500 to inaczej węglan sodu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma ten związek chemiczny!
- E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Popularny emulgator jako dodatek do produktów spożywczych
- E472e – czy popularny emulgator i dodatek do żywności jest bezpieczny? Poznaj jego właściwości i wpływ na organizm!
- Czym jest guma arabska? Poznaj najważniejsze cechy tego składnika spożywczego!