Żywność w pięknym i głębokim niebieskim kolorze budzi zachwyt. Jednocześnie mamy poczucie, że nie jest ona szczególnie naturalna. Odpowiedzialny za nią zazwyczaj błękit patentowy, oznaczony kodem E131 to faktycznie barwnik syntetyczny. Ma on zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. W dalszej części artykułu przyjrzymy mu się nieco bliżej.
E131 błękit patentowy – charakterystyka
E131 to organiczny związek chemiczny, który w handlu występuje pod postacią niewielkich granulek lub proszku w kolorze jasnoniebieskim lub fioletowym. Ma lekko słodki smak. Powstaje w wyniku syntezy aniliny. Doskonale rozpuszcza się w wodzie, a przy tym jest odporny na wysoką temperaturę oraz promieniowanie słoneczne. Właśnie dlatego stosowany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w stomatologii.
Błękit patentowy – kontrowersje
Tak jak wiele syntetyczny barwników również błękit patentowy V budzi niemałe kontrowersje zarówno wśród naukowców, jak i konsumentów. Należy zaznaczyć, że został on dopuszczony do użytku przez właściwe organy Unii Europejskiej. Oznacza to, że ten związek chemiczny został dokładnie przebadany i w określonych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Mimo wszystko niektóre badania wskazują na to, że w dużych stężeniach błękit może mieć działanie kancerogenne. Ma również spory potencjał alergiczny, ponieważ wpływa na zwiększone wydzielanie sie histaminy. U niektórych może więc powodować reakcje alergiczne, takie jak uciążliwe swędzenie, czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Czy E131 jest bezpieczny dla zdrowia?
Produkty, które zawierają błękit patentowy, zostały dopuszczane do użytku przez ogólnoeuropejskie organizacje zajmujące się bezpieczeństwem żywności. Można więc uznać E131 za substancję, która nie szkodzi ludzkiemu zdrowiu w sposób bezpośredni.
Mimo wszystko ze względu na potencjalne skutki uboczne w postaci reakcji alergicznych warto unikać zbyt dużej ilości tej substancji w posiłkach.
Gdzie znajdziemy błękit patentowy?
E131 to związek chemiczny, który stosowany jest w wielu produktach żywnościowych. Barwi się nim przede wszystkim słodycze. Ciastka, lody, czy słodkie napoje w kolorze intensywnego błękitu mają za zadanie przyciągnąć dzieci i pobudzić ich wyobraźnie. To jednak najmłodsi mają najdelikatniejsze organizmy, dlatego w przypadku dzieci warto postawić raczej na bardziej naturalne dodatki do żywności.
Podsumowanie
E-kody budzą niekiedy wiele kontrowersji, a błękit patentowy jest tego najlepszym przykładem. Istnieje wiele badań, które wskazują na to, że E131 może uczulać, wywoływać nadpobudliwość u dzieci, a nawet powodować raka. Oczywiście są to informacje kontrowersyjne i często wewnętrznie sprzeczne. Z tego barwnika z pewnością powinny zrezygnować osoby uczulone oraz małe dzieci. W niewielkich ilościach dla zdrowych i dorosłych osób nie jest on jednak szczególnie szkodliwy.
Zobacz także:
- E127 – erytrozyna. Zastosowanie barwnika i jego wpływ na nasze zdrowie
- E128 – czerwień 2G. Zastosowanie, szkodliwość i kontrowersje
- E122, czyli azorubina: zastosowanie, szkodliwość, bezpieczna dawka
- Indygotyna – E132. Na jaki kolor barwi żywność?
- E129 – szkodliwa czerwień allura i jej zastosowanie