E129 to syntetyczny barwnik azowy. Jest stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Niestety nie jest obojętny dla zdrowia organizmu. Należy do tzw. szóstki z Southampton – jest to lista sześciu dodatków do żywności, które mają negatywny wpływ na rozwój dzieci. Zwiększają one nadpobudliwość i zaburzają koncentrację. Czerwień allura nie jest też odpowiednia dla osób ze skłonnością do reakcji alergicznych. Czy zatem należy unikać tego dodatku do żywności? Sprawdzamy!
E129 – co to jest?
Ten barwnik występuje w postaci czerwonego proszku. Początkowo był wytwarzany ze smoły węglowej, zaś obecnie produkuje się go w procesie rafinacji ropy naftowej. E129 jest rozpuszczalny w wodzie, odporny na działanie wysokiej temperatury i światła.
E129 – zastosowanie
Zastosowanie czerwieni allura jest bardzo szerokie. W przemyśle spożywczym stosuje się ją w celu barwienia na pomarańczowo lub czerwono produktów spożywczych, takich jak wypieki, galaretki, płatki śniadaniowe, napoje bezalkoholowe i kolorowe alkohole, słodycze i przetwory mięsne. Barwnik można też znaleźć w sosach, mieszankach przypraw, zupach, nabiale i słodyczach.
Kosmetyki i leki
W przemyśle kosmetycznym czerwień allura oznaczona jest symbolem CI 16035 i występuje w szminkach, różach, pudrach itp. Dodatek stosowany jest również w przemyśle farmaceutycznym, gdzie stosuje się go do barwienia leków i suplementów diety.
Czerwień allura – bezpieczeństwo
Jak wspomnieliśmy wcześniej, barwnik ten może powodować nadpobudliwość i problemy z koncentracją u dzieci. W szczególności produktów z dodatkiem tego barwnika nie powinny spożywać osoby uczulone na aspirynę. W wielu krajach zakazano stosowania E129 jako dodatku do żywności.
Czy E129 powoduje raka?
Warto wiedzieć, że półproduktem występującym w procesie produkcji czerwieni allura jest p-krezydyna – substancja o właściwościach kancerogennych. Przeprowadzone na gryzoniach badania wykazały, że p-krezydyna wywołała nowotwory układu pokarmowego. Na ten moment analizy nie potwierdzają jednak, że substancja E129 powoduje genotoksyczność i rakotwórczość u ludzi.
Dzienna bezpieczna dawka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności ocenił bezpieczeństwo czerwieni allura na podstawie dostępnych mu badań. Dzienna bezpieczna dawka wynosi 7 mg/kg masy ciała.
E129 – skutki uboczne
Spożywanie żywności z dodatkiem czerwieni allura może powodować pojawienie się skutków ubocznych, takich jak:
- wystąpienie reakcji alergicznej;
- nasilenie objawów astmy;
- nadpobudliwość i problemy z koncentracją u dzieci.
Jako że czerwień allura występuje również w kosmetykach, może wywoływać alergię kontaktową w postaci wysypki na skórze i zaczerwienienia.
Zobacz także:
- E124, czyli czerwień koszenilowa: zastosowanie i wpływ na zdrowie
- E122, czyli azorubina: zastosowanie, szkodliwość, bezpieczna dawka
- E110, czyli żółcień pomarańczowa – zastosowanie, szkodliwość, skutki uboczne
- E102 (tartrazyna) – jaki wpływ na zdrowie ma ten sztuczny barwnik?
- E131 – błękit patentowy. Jakie ma zastosowanie? Czy jest groźny dla zdrowia?