Kompleksy miedziowe E141 to cenne dla przemysłu spożywczego substancje. Dzięki nim możliwe jest barwienie żywności na kolory zielone. Jednak tego typu dodatki budzą wątpliwości konsumentów. Nic w tym dziwnego, ponieważ spora część barwników spożywczych negatywnie wpływa na organizm człowieka. Od tej reguły są jednak wyjątki, ale czy kompleksy miedziowe możemy do tych wyjątków zaliczyć? Sprawdźmy!
E141 – co to właściwie jest?
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin to pochodne chlorofilu. Skoro więc substancje pozyskiwane są z roślin (pokrzywa, lucerna, trawy), to dlaczego nazywamy je barwnikami półsyntetycznymi? Otóż ten naturalny składnik jest modyfikowany chemicznie, z pomocą jonów miedzi. Symbolem E141 oznaczone są dwie substancje:
- E141(i) – miedziowe kompleksy chlorofili;
- E141 (ii) – miedziowe kompleksy chlorofilin.
Zastosowanie kompleksów miedziowych
E141 są stosowane w celu barwienia produktów spożywczych na zielono. Często też dodaje się je do żywności z natury zielonej, w celu utrwalenia lub podbicia jej koloru. Kompleksy chlorofili i chlorofilin jako barwniki pochodzenia naturalnego nie są traktowane tak restrykcyjnie jak syntetyczne barwniki spożywcze.
Produkty spożywcze
E141 znajdziemy w słodyczach, zupach, lodach, konserwach, jogurtach, galaretkach, kisielach i jogurtach.
Kosmetyki
Kompleksy miedziowe znajdują również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Są oznaczone symbolem CI 75810 i także pełnią funkcję barwnika.
Farmaceutyki
Kompleksy chlorofili stosowano również do produkcji środków redukujących nieprzyjemny zapach dla pacjentów po kolostomii i cierpiących na nietrzymanie moczu.
Czy E141 są szkodliwe?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa w swej ocenie kompleksów miedziowych podkreśla, że substancje nie mogą być uznane za naturalne, z powodu sposobu ich wytwarzania. Komisja wskazała także na utrudnienia w ocenie, związane z nieznanym stopniem czystości, właściwościami i stabilnością substancji poddanej wcześniejszym badaniom. Według komisji niemożliwe było oszacowanie ewentualnej genotoksyczności E141.
Bezpieczna dawka
W związku z powyższym stwierdzono, że brak danych uniemożliwia ustalenie bezpiecznej dziennej dawki i wycofano dotychczasowe ADI dla E141. EFSA podkreśliła też, że niezbędne są dalsze analizy składników w kwestii ewentualnej genotoksyczności i rakotwórczości.
Skutki uboczne
Nie stwierdzono skutków ubocznych wynikających ze spożywania produktów z dodatkiem kompleksów miedziowych.
Zobacz także:
- E163 – antocyjany: zastosowanie, właściwości, bezpieczeństwo
- E262, czyli octan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- E160a – barwnik spożywczy pochodzenia roślinnego. Czy jest całkowicie bezpieczny?
- E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?
- E-kody. Lista dodatków do żywności