e141

E141, czyli kompleksy miedziowe. Poznaj ich właściwości i zastosowanie!

E141 to symbol, który w przemyśle spożywczym oznacza kompleksy miedziowe – zielone barwniki półsyntetyczne. Dowiedz się, gdzie występują!

Kompleksy miedziowe E141 to cenne dla przemysłu spożywczego substancje. Dzięki nim możliwe jest barwienie żywności na kolory zielone. Jednak tego typu dodatki budzą wątpliwości konsumentów. Nic w tym dziwnego, ponieważ spora część barwników spożywczych negatywnie wpływa na organizm człowieka. Od tej reguły są jednak wyjątki, ale czy kompleksy miedziowe możemy do tych wyjątków zaliczyć? Sprawdźmy!

E141 – co to właściwie jest?

Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin to pochodne chlorofilu. Skoro więc substancje pozyskiwane są z roślin (pokrzywa, lucerna, trawy), to dlaczego nazywamy je barwnikami półsyntetycznymi? Otóż ten naturalny składnik jest modyfikowany chemicznie, z pomocą jonów miedzi. Symbolem E141 oznaczone są dwie substancje:

  • E141(i) – miedziowe kompleksy chlorofili;
  • E141 (ii) – miedziowe kompleksy chlorofilin.

Zastosowanie kompleksów miedziowych

E141 są stosowane w celu barwienia produktów spożywczych na zielono. Często też dodaje się je do żywności z natury zielonej, w celu utrwalenia lub podbicia jej koloru. Kompleksy chlorofili i chlorofilin jako barwniki pochodzenia naturalnego nie są traktowane tak restrykcyjnie jak syntetyczne barwniki spożywcze. 

Produkty spożywcze

E141 znajdziemy w słodyczach, zupach, lodach, konserwach, jogurtach, galaretkach, kisielach i jogurtach.

Kosmetyki

Kompleksy miedziowe znajdują również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Są oznaczone symbolem CI 75810 i także pełnią funkcję barwnika. 

Farmaceutyki

Kompleksy chlorofili stosowano również do produkcji środków redukujących nieprzyjemny zapach dla pacjentów po kolostomii i cierpiących na nietrzymanie moczu. 

Czy E141 są szkodliwe?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa w swej ocenie kompleksów miedziowych podkreśla, że substancje nie mogą być uznane za naturalne, z powodu sposobu ich wytwarzania. Komisja wskazała także na utrudnienia w ocenie, związane z nieznanym stopniem czystości, właściwościami i stabilnością substancji poddanej wcześniejszym badaniom. Według komisji niemożliwe było oszacowanie ewentualnej genotoksyczności E141.

Bezpieczna dawka 

W związku z powyższym stwierdzono, że brak danych uniemożliwia ustalenie bezpiecznej dziennej dawki i wycofano dotychczasowe ADI dla E141. EFSA podkreśliła też, że niezbędne są dalsze analizy składników w kwestii ewentualnej genotoksyczności i rakotwórczości.

Skutki uboczne 

Nie stwierdzono skutków ubocznych wynikających ze spożywania produktów z dodatkiem kompleksów miedziowych.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e407

E407 (karagen) – żelująca substancja budząca kontrowersje. Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie!

Next Article
e150d

E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?

Related Posts