e260

E260 – kwas octowy, etanowy. Poznaj najważniejsze właściwości, zastosowanie i szkodliwość związku chemicznego!

Kwas octowy (E260), nazywany również kwasem etanowym, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy kwasów karboksylowych. Poznaj najważniejsze funkcje i zastosowanie kwasu oraz jego wpływ na zdrowie człowieka!

Związki chemiczne od lat wykorzystywane są w wielu dziedzinach życia. Znajdują swoje zastosowanie nie tylko w przemyśle, ale również w branży spożywczej. Przykładem takiego związku bez wątpienia jest E260, czyli kwas octowy. To jeden z najczęściej wykorzystywanych konserwantów i regulatorów kwasowości. Jednak skala jego możliwych przeznaczeń jest znacznie większa. Czym dokładnie jest kwas etanowy? Jak powstaje i gdzie można go znaleźć? Sprawdź, jak działa E260 oraz jaki jest jego wpływ na organizm człowieka!

Czym jest związek E260?

Kwas octowy powstaje w procesie fermentacji octowej. Organiczny związek chemiczny jest bezbarwną, żrącą substancją o charakterystycznym kwaśnym smaku. Wykazuje właściwości bakteriobójcze i higroskopijne (pochłaniające wilgoć). Kwas o symbolu E260 ma wysoką temperaturę wrzenia i nie jest odporny na zimno – zamarza już w 16 stopniach Celsjusza, przez co bywa nazywany kwasem octowym lodowatym. Kwas etanowy wytwarzany jest poprzez:

  • utlenianie butanu;
  • karbonylowanie metanolu, niskooktanowych benzyn lub aldehydu octowego;
  • fermentację octową alkoholu etylowego.

Zastosowanie kwasu octowego w przemyśle

Związek chemiczny E260 wykazuje szerokie spektrum właściwości. Jest doskonałym regulatorem pH, przez co z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetyce. Świetnie sprawdza się również w roli produktu używanego do syntezy chemicznej w celu uzyskania kolejnych substancji. Inne zastosowania kwasu octowego to np.:

  • garbowanie skór;
  • farbowanie tkanin;
  • produkcja sztucznego jedwabiu;
  • usuwanie kamienia w systemach grzewczych;
  • wytwarzanie środków czyszczących;
  • uzyskiwanie środków dezynfekujących;
  • uzdatnianie wody.

E260 – bezpieczny konserwant i dodatek smakowy

Ze względu na właściwości niszczące grzyby i wirusy oraz przedłużające trwałość produktów kwas octowy jest chętnie wykorzystywany w branży spożywczej. Używany jest do marynowania warzyw i owoców. Jest często spotykany w składzie:

  • serów serwatkowych;
  • majonezów;
  • musztard;
  • keczupów;
  • napojów energetycznych;
  • jogurtów;
  • chleba;
  • czekolady;
  • płatków śniadaniowych.

Wpływ kwasu octowego na ludzki organizm

Kwas octowy stosowany w rozsądnych ilościach może wykazywać pozytywny wpływ na stan zdrowia. Badania naukowe jasno potwierdzają, że związek E260 wspomaga obniżanie ciśnienia, zmniejszanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak jego nadmierne spożywanie może prowadzić do podrażnień przewodu pokarmowego i dziąseł.

Kwas o symbolu E260 charakteryzuje się szerokim spektrum zastosowania. Choć wspiera zdrowie i funkcjonowanie organizmu, nie powinien być używany w nadmiarze. Należy również pamiętać, że wdychanie jego ostrego zapachu może drażnić błony śluzowe.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e160a

E160a – barwnik spożywczy pochodzenia roślinnego. Czy jest całkowicie bezpieczny?

Next Article
e322

E322 (lecytyna sojowa) – czym jest ten związek i gdzie znajduje zastosowanie? Poznaj najważniejsze informacje!

Related Posts