E300 jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Skutecznie wspiera pracę układu immunologicznego i krwionośnego. Dorosły człowiek powinien spożywać od 40 do 90 mg kwasu askorbinowego dziennie. Niedobór witaminy C może znacznie osłabić odporność, spowolnić gojenie się ran, przyspieszyć starzenie się skóry czy obniżyć produkcję kolagenu, który wpływa na liczne procesy w organizmie. Jak zatem dostarczyć do organizmu prawidłową ilość kwasu askorbinowego? Jakie wyróżniamy zastosowania dla E300? Poznaj wszystkie najważniejsze informacje o witaminie C!
Czym jest kwas askorbinowy E300?
Witamina C (kwas askorbinowy, E300) jest najbardziej znaną substancją o wielokierunkowym działaniu. Nie tylko chroni przed przeziębieniami i wzmacnia odporność, ale jest też silnym przeciwutleniaczem spowalniającym procesy starzenia. Co więcej, jest regulatorem kwasowości i hamuje reakcje utleniania, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Związek E300 ma postać drobnego, krystalicznego proszku o białej barwie i kwaśnym smaku. Jest bezwonny. Kwas askorbinowy wytwarzany jest poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii i chemiczne utlenienie.
Witamina C – właściwości
Nazwa związku E300 to kwas askorbinowy, który jest całkowicie rozpuszczalny w wodzie. Dzięki temu wykorzystywany jest przy procesie formulacji produktów farmaceutycznych (np. suplementów). Stosowany jest także dla potrzeb browarnictwa jako regulator pH. Ponieważ witamina C zwalcza wolne rodniki i hamuje procesy starzenia skór oraz powstawania zmarszczek, jest popularnym składnikiem produktów kosmetycznych. Warto też wiedzieć, że E300 posiada właściwości zakwaszające i konserwujące, co oznacza, że jest chętnie używana w branży spożywczej. Znajduje też zastosowanie w celu uzdatniania wody w basenach.
Związek E300 jako dodatek do żywności – zastosowanie
Witaminę C dodaje się do większości produktów spożywczych i odżywek dla dzieci, nie tylko, aby wzbogacić ich skład w ten związek, ale również wydłużyć ich trwałość. E300 zapobiega zmianie zapachu napojów, soków i żywności oraz ogranicza utlenianie lipidów w farszach i przetworach rybnych. Poprawia również jakość pieczywa poprzez polepszenie wartości wypiekowej mąki i wzmocnienie glutenu. Kwas askorbinowy chroni produkty spożywcze przed brunatnieniem oraz zahamowuje niekorzystne zmiany chemiczne w tłuszczach, owocach i warzywach.
Czy produkty zawierające E300 są szkodliwe?
Kwas askorbinowy nie jest uznawany za toksyczny. Witamina C jest wręcz bardzo potrzebna do właściwej pracy układu odpornościowego i krwionośnego. Jednak nie oznacza to, że można spożywać E300 bez ograniczeń. Nadmierne spożycie witaminy C może przyczynić się do przykrych dolegliwości (np. biegunek, nudności czy bólów brzucha). Na szczęście nadmiar związku jest wydalany z organizmu z moczem lub potem.
Związki chemiczne są nieodłącznym elementem naszego życia, Część z nich jest bardzo pożądana, a inne – powinny być przez nas unikane. Witamina C jest bardzo potrzebna dla zdrowia, jednak jej przedawkowanie grozi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Pamiętaj również, że nikotyna przyspiesza wydalanie E300 z organizmu, dlatego zapotrzebowanie dzienne palaczy jest o 40% większe.
Zobacz także:
- Ryboflawina – barwnik spożywczy E101. Czy to szkodliwy dodatek?
- Z czego jest hummus? Czy warto jeść pastę z ciecierzycy?
- E260 – kwas octowy, etanowy. Poznaj najważniejsze właściwości, zastosowanie i szkodliwość związku chemicznego!
- E211, czyli benzoesan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- E-kody. Lista dodatków do żywności