e339

E339 – fosforan sodu. Poznaj najważniejsze funkcje, zastosowanie i wpływ na zdrowie!

E339 to symbol związku chemicznego o nazwie fosforan sodu. Jest popularnym regulatorem kwasowości, przeciwzbrylaczem i substancją wiążącą jony metali. Czy należy do bezpiecznych dodatków do żywności? Sprawdźmy to!

Naturalne i nieprzetworzone produkty mają jedną wadę – ich trwałość i czas przydatności do spożycia są dość krótkie. Właśnie dlatego producenci żywności prześcigają się w wymyślaniu nowych rozwiązań, które pozwolą przedłużyć termin ważności ich produktów spożywczych. Jednak związki chemiczne to nie tylko konserwanty, ale również substancje wpływające na walory estetyczne i smakowe. Przykładem jest fosforan sodu o symbolu E339. Dowiedz się, jakie ma właściwości i czy jest bezpieczny dla zdrowia!

Czym jest fosforan sodu (E339)?

Fosforan sodu to nazwa soli sodowej kwasu fosforowego. Związek E339 powstaje w wyniku reakcji chemicznej kwasu fosforowego i węglanu sodu lub wodorotlenku sodu. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wyróżniamy trzy formy związku chemicznego:

  • fosforan monosodowy (E339i);
  • fosforan disodowy (E339ii);
  • fosforan trisodowy (E339iii).

Wszystkie odmiany są wykorzystywane jako dodatki do żywności i charakteryzują się niemal identycznymi właściwościami.

Właściwości E339

Fosforan sodu to związek, który wykazuje dość wszechstronne działanie w zakresie poprawy parametrów produktów spożywczych. Wśród właściwości związku chemicznego E339 wyróżniamy przede wszystkim:

  • regulację kwasowości;
  • poprawę smaku i zapachu;
  • przedłużenie trwałości pożywienia;
  • działanie przeciwzbrylające.

Co więcej, fosforan sodu wiąże jony metali, dlatego zapobiega utracie barwy i chroni witaminę C przed czynnikami niszczącymi. Substancja poprawia również lepkość produktów i pozwala ograniczyć sól kuchenną.

Zastosowanie w produktach spożywczych

Związek chemiczny o symbolu E339 znajduje się na etykietach różnych produktów spożywczych. Jest często dodawany do mięs w celu zahamowania procesu utleniania tłuszczu, który prowadzi do szybszego psucia się. Jest wykorzystywany również jako stabilizator dla produktów nabiałowych. Fosforan można spotkać między innymi w:

  • serkach topionych;
  • płatkach kukurydzianych;
  • wędlinach paczkowanych;
  • produktach rybnych;
  • makaronach;
  • lodach;
  • pieczywie.

Szkodliwość fosforanu sodu

Fosforan sodu został wpisany na listę GRAS, co oznacza, że jest powszechnie uznawany za substancję bezpieczną. Nie jest genotoksyczny ani rakotwórczy. Odpowiednia ilość E339 w codziennej diecie nie powoduje skutków ubocznych. Limit dopuszczalnego dziennego spożycia wynosi 40 mg na każdy kilogram masy ciała. Na fosforan sodu powinny jednak uważać osoby spożywające zbyt dużą ilość fosforu przy jednoczesnym niedoborze w diecie wapnia.

Związek E339 (fosforan sodu) jest jednym z bezpieczniejszych dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym. Nie wykazuje działań niepożądanych i jest dość neutralny dla ludzkiego organizmu. Jednak, jak z każdą substancją, należy pilnować nieprzekraczania zalecanego dopuszczalnego limitu spożycia.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
gdzie zjeść w paryżu

Gdzie zjeść w Paryżu? Poradnik kulinarnej podróży po stolicy Francji!

Next Article
z czego produkowany jest erytrytol

Z czego produkowany jest erytrytol – zamiennik cukru?

Related Posts