e385

E385 – czym jest sól wapniowo-disodowa (EDTA), czyli częsty składnik majonezów? Poznaj zastosowanie i wpływ na zdrowie!

E385 (EDTA) to symbol soli wapniowo-disodowej kwasu etylenodiaminotetraoctowego. To jeden z bardziej kontrowersyjnych konserwantów. Dowiedz się, czym dokładnie jest ten związek, w jakich produktach spożywczych się znajduje i jaki wywiera wpływ na organizm!

W branży spożywczej stosowane są różne dodatki do żywności. Jedne z nich mają poprawiać smak, inne dbać o odpowiednią barwę i konsystencję, a kolejne przedłużać trwałość spożywanych produktów. Teoretycznie każdy składnik pożywienia powinien być bezpieczny. Jednak w praktyce nie zawsze tak to wygląda. Coraz częściej producenci decydują się na dodanie do pożywienia sztucznych substancji, które mogą być szkodliwe dla ludzi. Czy E385 może być niebezpieczny dla zdrowia? W jakich produktach występuje EDTA? Sprawdźmy to!

Sól wapniowo-disodowa – co to jest?

Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego to pełna nazwa EDTA, czyli syntetycznego związku organicznego o postaci białych kryształków lub proszku. Związek jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i wykazuje właściwości higroskopijne (pochłania wilgoć). E385 nie ma smaku ani zapachu, dlatego jest chętnie wykorzystywany w branży kosmetycznej i spożywczej. EDTA jest typowym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który doskonale sprawdza się w roli regulatora kwasowości, utrwalacza koloru oraz stabilizatora konsystencji. Pomaga również znacznie przedłużyć trwałość pożywienia.

Konserwant E385 (EDTA) – zastosowanie w przemyśle

E385 jest związkiem chelatującym, który wiąże jony metali, np.:

  • żelaza;
  • miedzi;
  • wapnia;
  • magnezu.

Syntetyczna substancja chemiczna wykazuje duże oddziaływanie na odpowiednią konsystencję kosmetyków, dlatego jest częstym składnikiem żelów pod prysznic, mydeł czy szamponów. Edta znajduje się też w składzie m.in.:

  • roztworów buforowych;
  • nawozów mikroelementowych;
  • uzdatniaczy wody w akwarystyce.

E385 znajduje także zastosowanie jako substancja odtruwająca. Jest używany przy zatruciach metalami ciężkimi, takimi jak:

  • ołów;
  • aluminium;
  • kadm.

E385 w branży spożywczej – gdzie można znaleźć ten związek?

W przemyśle spożywczym E385 stosowany jest ze względu na właściwości:

  • poprawiające konsystencję pożywienia;
  • utrwalające walory estetyczne i smakowe;
  • zapobiegające jełczeniu tłuszczów;
  • przedłużające trwałość.

EDTA możemy znaleźć na etykiecie m.in.:

  • margaryny;
  • majonezu;
  • ryb w puszkach;
  • mrożonych owocach morza.

Wpływ na zdrowie – czy E385 jest bezpieczny?

Konserwant o symbolu E385 uważany jest za względnie bezpieczny, ale tylko przy spożywaniu w odpowiednich ilościach (maksymalnie 2,5 mg na kg masy ciała dziennie). Nadmiar substancji może wywołać:

  • niedobór żelaza, cynku i innych metali;
  • dolegliwości jelitowe;
  • bóle brzucha;
  • krwiomocz;
  • uszkodzenia nerek.

Zawartość lodówki ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Warto więc sprawdzać skład produktów spożywczych i wybierać jedynie te, które nie zawierają (lub zawierają jak najmniej) substancji szkodliwych. Bez wątpienia warto ograniczyć spożywanie żywności z dodatkiem E385.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
z czego produkowany jest erytrytol

Z czego produkowany jest erytrytol – zamiennik cukru?

Next Article
indygotyna

Indygotyna – E132. Na jaki kolor barwi żywność?

Related Posts