e414

Czym jest guma arabska? Poznaj najważniejsze cechy tego składnika spożywczego!

Guma arabska nazywana jest również gumą akacjową. To składnik spożywczy w pełni pochodzenia naturalnego, który stosowany był już w starożytnym Egipcie. Czy może szkodzić człowiekowi?

Nie każdy dodatek do żywności musi być chemicznym wynalazkiem negatywnie wpływającym na zdrowie człowieka. Najlepszym przykładem jest w tym wypadku guma arabska, którą spotyka się zarówno w produktach żywnościowych, jak i w przemyśle farmaceutycznym. Dowiedz się, jakie ma właściwości i działanie.

Czym jest guma arabska?

Guma akacjowa to specyficzna wydzielina, która twardnieje na wolnym powietrzu. Pochodzi z naciętych gałęzi i pni drzew z rodziny Acacia. Te drzewa rosną przede wszystkim na terenach Australii, Indii, ale także w Afryce.

Najważniejszym składnikiem substancji jest arabina, a więc polisachryd, który może być solą:

  • potasową;
  • wapniową;
  • magnezową.

Polisachryd ten tworzą z kolei:

  • D-galaktoza;
  • L-arabinoza;
  • L-ramnoza; 
  • kwas D-glukuronowy.

Jest to więc rzeczywiście substancja w pełni naturalna.

Jakie właściwości ma guma arabska?

Guma arabska występuje w postaci szklistych, niemal białawych lub żółtych bryłek, które zanurzone w wodzie tworzą koloidalny i gęsty roztwór. Należy wiedzieć, że guma arabska jest słabo rozpuszczalna w glicerolu, natomiast w olejach czy alkoholu nie rozpuszcza się w ogóle.

Powstają z niej gęste i ciągnące się kleiki bez żadnego zapachu czy konkretnej barwy. Nie da się jednak stworzyć z gumy arabskiej żelu o galaretowatej konsystencji.

Zastosowanie gumy akacjowej

W przemyśle spożywczym gumę arabską oznacza się jako dodatek E414. Ma ona w tym wypadku zagęszczać i stabilizować konsystencję danego produktu. Z tego powodu znajdziemy ją w składzie m.in.:

  • jogurtów;
  • serków;
  • napojach;
  • wyrobach cukierniczych (np. dżemy);
  • piwie;
  • produktach probiotycznych.

Samą gumę arabską uważa się za doskonały prebiotyk. Nie zostaje strawiona w przewodzie pokarmowym i działa na korzyść flory bakteryjnej organizmu.

W farmaceutyce guma arabska znajduje się głównie w lekach przeciwkaszlowych, przeciwzapalnych, ale nierzadko stosuje się ją jako otoczkę do różnego rodzaju tabletek i kapsułek.

Szkodliwość gumy arabskiej

Substancja ta raczej nie powoduje żadnych reakcji niepożądanych czy skutków ubocznych. Należy uważać jedynie wtedy, gdy spożywa się produkt ją zawierający, a przechowywany w wysokiej temperaturze. Wówczas substancja ta może prowadzić do wzdęć. Może być szkodliwa dla osób, u których wywoła reakcję alergiczną.

Guma arabska to bardzo popularny składnik wielu produktów spożywczych, ale także dodatek do lekarstw. To substancja pozyskiwana w pełni naturalnie i rzadko powoduje działanie niepożądane.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e415

E415 (guma ksantanowa) – szkodliwy składnik czy bezpieczny dodatek do żywności? Sprawdźmy to!

Next Article
e250

E250 – azotyn sodu – szkodliwy dodatek do żywności, który znajdziesz w niektórych wędlinach i innych produktach mięsnych

Related Posts