Nie każdy dodatek do żywności musi być chemicznym wynalazkiem negatywnie wpływającym na zdrowie człowieka. Najlepszym przykładem jest w tym wypadku guma arabska, którą spotyka się zarówno w produktach żywnościowych, jak i w przemyśle farmaceutycznym. Dowiedz się, jakie ma właściwości i działanie.
Czym jest guma arabska?
Guma akacjowa to specyficzna wydzielina, która twardnieje na wolnym powietrzu. Pochodzi z naciętych gałęzi i pni drzew z rodziny Acacia. Te drzewa rosną przede wszystkim na terenach Australii, Indii, ale także w Afryce.
Najważniejszym składnikiem substancji jest arabina, a więc polisachryd, który może być solą:
- potasową;
- wapniową;
- magnezową.
Polisachryd ten tworzą z kolei:
- D-galaktoza;
- L-arabinoza;
- L-ramnoza;
- kwas D-glukuronowy.
Jest to więc rzeczywiście substancja w pełni naturalna.
Jakie właściwości ma guma arabska?
Guma arabska występuje w postaci szklistych, niemal białawych lub żółtych bryłek, które zanurzone w wodzie tworzą koloidalny i gęsty roztwór. Należy wiedzieć, że guma arabska jest słabo rozpuszczalna w glicerolu, natomiast w olejach czy alkoholu nie rozpuszcza się w ogóle.
Powstają z niej gęste i ciągnące się kleiki bez żadnego zapachu czy konkretnej barwy. Nie da się jednak stworzyć z gumy arabskiej żelu o galaretowatej konsystencji.
Zastosowanie gumy akacjowej
W przemyśle spożywczym gumę arabską oznacza się jako dodatek E414. Ma ona w tym wypadku zagęszczać i stabilizować konsystencję danego produktu. Z tego powodu znajdziemy ją w składzie m.in.:
- jogurtów;
- serków;
- napojach;
- wyrobach cukierniczych (np. dżemy);
- piwie;
- produktach probiotycznych.
Samą gumę arabską uważa się za doskonały prebiotyk. Nie zostaje strawiona w przewodzie pokarmowym i działa na korzyść flory bakteryjnej organizmu.
W farmaceutyce guma arabska znajduje się głównie w lekach przeciwkaszlowych, przeciwzapalnych, ale nierzadko stosuje się ją jako otoczkę do różnego rodzaju tabletek i kapsułek.
Szkodliwość gumy arabskiej
Substancja ta raczej nie powoduje żadnych reakcji niepożądanych czy skutków ubocznych. Należy uważać jedynie wtedy, gdy spożywa się produkt ją zawierający, a przechowywany w wysokiej temperaturze. Wówczas substancja ta może prowadzić do wzdęć. Może być szkodliwa dla osób, u których wywoła reakcję alergiczną.
Guma arabska to bardzo popularny składnik wielu produktów spożywczych, ale także dodatek do lekarstw. To substancja pozyskiwana w pełni naturalnie i rzadko powoduje działanie niepożądane.
Zobacz także:
- E412 (Guma guar) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość oraz wpływ na zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!
- E415 (guma ksantanowa) – szkodliwy składnik czy bezpieczny dodatek do żywności? Sprawdźmy to!
- E-kody. Lista dodatków do żywności
- Żółcień pomarańczowa E110 – w jakich produktach się znajduje?
- Pektyna to znany dodatek do żywności. Jak wpływa na jej jakość? Gdzie występuje najczęściej? Sprawdź!