Dodatki do żywności pozwalają przedłużyć trwałość i przydatność do spożycia oraz poprawić walory smakowe i estetyczne produktów spożywczych. Jedne z nich wzbogacają posiłek o cenne witaminy i minerały, natomiast inne wykazują negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Nie unikniemy spożywania konserwantów i sztucznych barwników. Możemy jednak czytać etykiety i wybierać produkty, które nie zawierają szkodliwych substancji. Dowiedz się, jakie właściwości ma związek o symbolu E435!
Czym jest monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60)?
Syntetyczny związek E435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu nazywany jest również polisorbatem 60. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli pozyskiwany z:
- kwasu stearynowego (naturalnego kwasu tłuszczowego);
- etylenu (związku syntetycznego);
- sorbitolu (chemicznego związku organicznego).
Występuje w postaci lepkiego, żółtego płynu, który jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. To dobry emulgator i spulchniacz, który znajduje dość szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Właściwości E435
Szerokie zastosowanie monostearynianu polioksyetylenosorbitolu wynika z jego właściwości. E435 dobrze oczyszcza włosy i skórę oraz umożliwia tworzenie emulsji myjących, dzięki czemu jest chętnie dodawany do szamponów do włosów i żeli do kąpieli. Dzięki niemu kosmetyki lepiej się spłukują i mają śliską fakturę. Pełni w nich funkcje, m.in.:
- emulgatora;
- rozpuszczalnika;
- stabilizatora emulsji;
- zagęstnika;
- substancji czynnej powierzchniowo.
Wykazuje działanie ułatwiające rozpuszczanie substancji trudno rozpuszczalnych, dlatego świetnie sprawdza się jako rozpuszczalnik olejków eterycznych.
Zastosowanie dodatku E435 w żywności
Polisorbat 60 to częsty składnik w produktach spożywczych, gdzie znajduje zastosowanie w roli emulgatora, substancji stabilizującej czy nośnika smaku. E435 możemy zobaczyć na etykiecie, m.in.:
- napojów gazowanych;
- napojów bezalkoholowych;
- gotowych deserów i lodów;
- gotowych sosów i zup;
- mleka kokosowego;
- lukru;
- gum do żucia;
- emulsji tłuszczowych;
- wyrobów cukierniczych;
- śmietany;
- substytutów mleka;
- aromatów.
Czy E435 jest bezpieczny?
Związek E435 jest dopuszczony do obrotu i może być legalnie dodawany do produktów spożywczych i kosmetyków. Warto jednak wiedzieć, że może uwalniać szkodliwy dioksan, który może powodować skutki uboczne w postaci uszkodzeń wątroby i nerek. Działa także drażniąco na błony śluzowe oczu, nosa i gardła. Polisorbat 60 często jest zanieczyszczony innymi związkami chemicznymi, przez co może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Maksymalne dziennie spożycie E435 zostało ustalone na 25 mg na każdy kilogram masy ciała.
Kto powinien unikać E435?
E435 powinny unikać osoby wykazujące uczulenie lub nietolerancję na glikol propylenowy. Może zaszkodzić także kobietom w ciąży.
Choć stosowanie związku E435 jest dozwolone, nie należy on do najbezpieczniejszych substancji. Jego spożycie może być przyczyną biegunek oraz poważniejszych dolegliwości. Warto więc wybierać produkty niemające go w swoim składzie.
Zobacz także:
- E385 – czym jest sól wapniowo-disodowa (EDTA), czyli częsty składnik majonezów? Poznaj zastosowanie i wpływ na zdrowie!
- E451 (trifosforany) – właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!
- E200 – kwas sorbowy: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- E476 (polirycynooleinian poliglicerolu) – czy powinien być składnikiem dobrej czekolady? Właściwości i wpływ na organizm
- E452 – czym są polifosforany, jakie mają właściwości, gdzie znajdują zastosowanie i czy są bezpieczne? Sprawdźmy to!