e500

E500 to inaczej węglan sodu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma ten związek chemiczny!

Z węglanem sodu spotykamy się właściwie każdego dnia, wykorzystując tę substancję w produktach spożywczych czy chemicznych. Stosuje się go także w produkcji szkła. Jakie ma właściwości? Poznaj szczegóły!

Węglan sodu (E500) uchodzi za substancję w pełni bezpieczną dla zdrowia człowieka, dlatego często wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Występuje jednak również w wielu innych preparatach czy produktach, np. w kosmetykach, lekach czy artykułach chemicznych. Czy może wywoływać skutki uboczne? Dowiedz się, jakie właściwości wykazuje ten związek i jakie jego spożycie w ciągu jednego dnia jest dozwolone.

Czym jest E500, czyli węglan sodu?

Jest to nic innego, jak sól sody oraz kwasu węglowego. By móc wykorzystywać ją w przemyśle, konieczne jest uprzednie wytworzenie się jej w reakcji chlorku sodu, dwutlenku węgla czy amoniaku. Tak naprawdę pod pojęciem węglanu sodu znajdują się trzy różne odmiany, a więc:

  • E500 (I) – soda kalcynowana Na2CO3;
  • E500 (II) – wodorowęglan sodu NaHCO3, soda oczyszczona;
  • E500 (III) – soda śnieżna, Na3H(CO3)2.

Odmiana węglanu sodu

Soda oczyszczona, czyli wersja najbardziej podstawowa, z jednej strony popularna jest w przemyśle spożywczym, a z drugiej przy nadkwasocie. Wykazuje też właściwości zmiękczające wodę oraz chłonące wilgoć, dlatego w solach czy mydłach kosmetycznych można znaleźć właśnie ten związek.

E500 – właściwości i zastosowanie

Węglan sodu dostępny jest w postaci białego, higroskopijnego proszku o wysokiej rozpuszczalności w wodzie. Zyskał popularność w wielu gałęziach przemysłu, nie tylko w spożywczym, ale również przy:

  • wytwarzaniu papieru;
  • zmiękczaniu wody;
  • produkcji środków chemicznych.

W jakich produktach znajduje się ta substancja? Przede wszystkim w:

  • lodach; 
  • budyniu; 
  • słodzikach;
  • dżemach;
  • wyrobach czekoladowych i kakaowych,
  • mleku zagęszczonym;
  • proszku;
  • krakersach; 
  • paluszkach;
  • serach dojrzewających,
  • maśle,
  • produktach cukierniczych.

Najbardziej znane w tym względzie jest wykorzystanie węglanu sodu w żywności. E50 to z jednej strony substancja spulchniająca, a z drugiej stabilizująca i regulująca kwasowość.

Co może zawierać węglan sodu?

E500 jako dodatek wspomagający wzrost jest składnikiem szeregu środków i preparatów. Zyskał szeroką popularność w wyrobach cukierniczych, ale równie dobrze przy produkcji chemii (np. proszków do prania) czy kosmetyków.

Z kolei soda kalcynowana to przede wszystkim zastosowanie w produkcji środków chemicznych. Dodaje się ją do proszków czy płynów do płukania. Doskonale sprawdza się w przypadku cięższych zabrudzeń.

Szkodliwość E500 – czy ten związek wywołuje skutki uboczne?

Powszechnie uważa się, że węglan sodu (E500) jest całkowicie bezpieczną dla człowieka substancją. Należy pamiętać, że węglany sodu są w nim przetwarzane do dwutlenku węgla lub wydalane. Jak każdy związek chemiczny także E500 może spowodować różne reakcje niepożądane, jeśli zostanie spożyty w nadmiarze.

W takim przypadku może dojść do:

  • biegunki;
  • wymiotów;
  • bólów głowy;
  • uszkodzenia nerek;
  • podrażnienia oczu.

Węglan sodu może szkodzić alergikom tylko w sytuacji, w której dojdzie do bezpośredniego kontaktu osoby chorej ze związkiem w czystej postaci. Może on niestety drażniąco wpływać na błonę śluzową. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży, bez obaw mogą spożywać E500, jeżeli są to racjonalne ilości, np. w proszkach do pieczenia czy różnych wyrobach cukierniczych.

E500 – jak otrzymać związek?

Na skutek wdrożenia metody Solvaya powstaje węglowodór sodu, a następnie substancja właściwa, czyli E500. Najlepiej widać to na poniższym schemacie:

NaCl + H2O + NH3 + CO2 → NaHCO3 + NH4Cl

2NaHCO3 → Na2CO3 + CO2 + H2O

E500, czyli węglan sodu, można uzyskać m.in. w wyniku metody Solvaya (reakcja chlorku z dwutlenkiem węgla oraz amoniakiem). Substancja ta występuje w postaci stałej, jako bezwonny i bez smakowy produkt w formie kryształków. Węglan sodu to substancja, która pojawia się w licznych minerałach, natomiast samodzielnie znajduje się np. w jeziorach sodowych. Możesz znaleźć go w wybranych środkach chemicznych i substancjach spożywczych.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
likopen

Likopen – jakie są właściwości i zastosowanie E160d?

Next Article
e-kody

E-kody. Lista dodatków do żywności