kurkumina e100

Kurkumina E100 – co wyróżnia ten naturalny barwnik spożywczy?

Kurkumina E100 to barwnik, który wykorzystywany jest powszechnie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Cieszy się dobrą sławą. Co ją wyróżnia? Jakie są właściwości kurkuminy? Podpowiadamy!

Syntetyczne barwniki spożywcze wśród wielu osób budzą poważne kontrowersje. W opozycji do nich stawiane są barwniki naturalne, takie jak kurkumina E100. Ten wyjątkowy składnik otrzymywany jest z korzenia kurkumy, przyprawy cenionej na całym świecie za swoje prozdrowotne właściwości. Jak kurkumina może wpłynąć na nasz organizm? Sprawdź to!

Kurkumina E100 – charakterystyka 

Kurkumina E100 jest naturalnym barwnikiem spożywczym, który pozyskuje się z korzenia kurkumy długiej (Curcuma longa). Proszek z kłącza tej rośliny wykorzystywany jest powszechnie na całym świecie zarówno jako przyprawa, jak i pochodzący ze środowiska naturalnego barwnik spożywczy. 

Kurkumina nadaje intensywnie żółtego koloru. Jest również wykorzystywana do aromatyzowania wielu dań, potraw, a nawet produktów kosmetycznych. Jest rozpuszczalna w tłuszczach i alkoholu, jednak bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie. 

Prozdrowotne właściwości kurkumy

Kurkuma uchodzi za tak zwane super food. Jej wpływ na nasze zdrowie jest bardzo pozytywny. Spośród licznych właściwości prozdrowotnych kurkuminy wymienić można między innymi: 

  • działanie przeciwzapalnie i łagodzi objawy wielu infekcji;
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne (przede wszystkim na grzyby Candida albicans);
  • obniżanie złego cholesterolu LDL i triglicerydów;
  • wsparcie w chorobach układu naczyniowego. 

Istnieje również wiele badań, które wskazują na to, że kurkumina wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Znajdziemy ją w różnych suplementach diety. Ekstrakt z kurkumy najlepiej rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego największą biodostępność wykazują właśnie preparaty stworzone na ich bazie. 

Czy kurkumina E100 jest dla każdego? 

Jak widać, kurkumina jest bardzo zdrowym naturalnym barwnikiem. Czy jednak oznacza to, że każdy może spożywać ją w dowolnych ilościach? Niestety nie. Dla większości zdrowych osób będzie ona zupełnie bezpieczna. Niewielka grupa może jednak wykazywać nadwrażliwość na ten składnik, co objawi się typowymi symptomami uczulenia. 

W przypadku koniec w ciąży i karmiących piersią przed  zwiększonym spożywaniem preparatów z kurkuminą należy skontaktować się z lekarzem. 

W jakich produktach występuje kurkumina E100?

Kurkuma jest powszechnie stosowną przyprawą. Bez niej trudno wyobrazić sobie wielu potraw, przede wszystkim indyjskiego curry. Ekstrakt z tej rośliny intensywnie barwi produkty na żółto. Kurkuminę E100 znajdziemy w: 

  • przemyśle cukierniczym (ciastkach, wypiekach, tortach),
  • produktach piekarniczych,
  • musztardzie,
  • przetworach warzywnych i owocowych (na przykład dżemach),
  • przetworach mięsnych, takich jak pasztety,
  • naturalnych słodyczach, między innymi galaretkach,
  • waflach ryżowych,
  • mrożonkach,
  • margarynie i innych tłuszczach,
  • produktach przeznaczonych dla dzieci i niemowląt.

Podsumowanie 

Kurkumina E100 to naturalny barwnik, który pozwala uzyskać intensywnie żółtą barwę produktu w sposób całkowicie naturalny. Prozdrowotne właściwości tego związku znane są na całym świecie. Działanie kurkuminy jest potwierdzone badaniami naukowymi, a ona sama uchodzi za całkowicie bezpieczną. Jedynie osoby nadwrażliwe na kurkumę oraz kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność przy dobieraniu dawki tego barwnika. 



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Next Article
e162

E162, czyli betanina – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

Related Posts