ryboflawina barwnik

Ryboflawina – barwnik spożywczy E101. Czy to szkodliwy dodatek? 

Ryboflawina, barwnik spożywczy nazywany również witaminą B12, jest wyjątkowo często stosowany w przemyśle spożywczym. Czy należy martwić się jego obecnością w składzie produktu? Sprawdź to w dalszej części artykułu!

Witaminy kojarzą nam się przede wszystkim z suplementami diety oraz ze zdrową żywnością. E-kody natomiast u wielu konsumentów budzą automatyczną niechęć. Tymczasem ryboflawina, barwnik spożywczy wykorzystywany w wielu produktach, ma oznaczenie E101! Czy witamina B2 użyta w takiej formie może wpływać negatywnie na nasze zdrowie? Jakie jest jej zastosowanie? Podpowiadamy!

Ryboflawina – barwnik spożywczy z witaminy B12

Ryboflawina (E101) to naturalny barwnik wykorzystywany zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym. B12 to witaminy syntetyzowana z laktoflawiny pozyskiwanej z drożdży lub serwatki. Proces jej pozyskiwania polega na oczyszczeniu i dodaniu odpowiednich enzymów. 

E-101 wybarwia produkty na intensywnie żółty kolor. W celu uzyskania przez producenta konkretnego efektu może być stosowana samodzielnie lub w towarzystwie innych barwników, na przykład karotenoidów, dając różne odcienie żółci, czy pomarańczowego. 

Warto wiedzieć, że istnieje również ryboflawina otrzymywana syntetycznie, która w pewnych środowiskach budzi kontrowersje. Mimo tego jest uznana za całkowicie bezpieczną a przy tym niemal identyczną z naturalną, którą znajdziemy na przykład w jajach. 

Czy ryboflawina może być niebezpieczna? 

Ryboflawina jest naturalnym barwnikiem, który nie tylko poprawia estetykę żywności, ale także podnosi jej wartość odżywczą! Witamina B12 między innymi:

  • bierze udział w przemianie aminokwasów i lipidów;
  • korzystnie wpływa na wzrok;
  • Uczestniczy w procesach metabolicznych;
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • pomaga w produkcji enzymów trawiennych;
  • jest niezbędna do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. 

Zarówno Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), jak i Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznają ten barwnik za całkowicie bezpieczny dla organizmu. Ryboflawina (E101) u większości osób nie powoduje reakcji alergicznych. Niektórzy mają jednak wykazywać nadwrażliwość na ten składnik. W takich wypadkach warto unikać jego częstego spożywania. 

W zdecydowanej większości przypadków nie trzeba martwić się ewentualną nadpodażą ryboflawiny. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, dlatego organizm w prosty sposób może wydalić ją z moczem. W skrajnych przypadkach przedawkowanie może prowadzić do osłabienia mięśni, czy zaburzeń neurologicznych. Przyjęcie tak dużej ilości E101 w postaci barwnika spożywczego jest jednak praktycznie niemożliwe. Chociaż e-kody budzą niekiedy kontrowersje, to jednak ten barwnik można śmiało uznać za bezpieczny. 

Gdzie występuje ryboflawina? 

W jakich produktach spożywczych dokładnie występuje ryboflawina? Barwnik ten możemy spotkać w bardzo różnych grupach. Dodaje się go powszechnie między innymi do:

  • nabiału (serów, jogurtów);
  • produktów cukierniczych (ciastek, bułeczek, wafli);
  • makaronów;
  • dżemach;
  • sokach owocowych;
  • suplementach diety.

Jako barwnik ryboflawina jest powszechnie stosowana także w przemyśle kosmetycznym. Znajdziemy ją między innymi w balsamach, kosmetykach do włosów, szamponach, czy mydłach. Nie tylko wpływa na podniesienie ich wartości estetycznych poprzez barwienie na żółty lub pomarańczowy kolor. Wzbogacenie wyrobów kosmetycznych o witaminę B12 zwiększa ich skuteczność w poprawianiu wyglądu skóry, czy włosów. 

Ryboflawina – barwnik E101. Podsumowanie

Ryboflawina, czyli E101 to barwnik, który nie zmienia smaku potrawy, ale nadaje jej żółtawej lub pomarańczowej barwy. Może być pozyskiwana naturalnie lub syntetycznie. Stanowi bezpieczny dodatek do wielu produktów spożywczych, kosmetycznych, czy farmaceutycznych. Witamina B12 pełnie wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie a jej niedobory są niebezpieczne dla zdrowia. Jako barwnik wzbogaca produkt o cenne wartości odżywcze. Z reguły nie podrażnia ani nie wywołuje alergii. 



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e300

E300 – czy kwas askorbinowy jest bezpiecznym dodatkiem do żywności? Poznaj właściwości i wpływ na zdrowie witaminy C!

Next Article

Ciasto marchewkowe – alternatywa dla tradycyjnych wypieków

Related Posts