Z białą czekoladą jest ten problem, że… w sumie to nie wiadomo, czy w ogóle można ją nazwać czekoladą! Opinie, podobnie jak argumenty na ten temat, są różne. Nic natomiast nie zmienia faktu, że taki produkt istnieje i jest absolutnie uwielbiany przez wielu miłośników słodkości. Ale czym jest i z czego jest biała czekolada? Jak powstaje i jakie składniki w sobie kryje? A co równie ważne, na co zwrócić uwagę podczas wyboru, aby nabyć produkt wysokiej jakości, który będzie odznaczał się dobrym smakiem? Już teraz poznaj te i inne fakty na temat białej czekolady!
Z czego jest biała czekolada? Być może tego nie wiesz!
Każdy, nawet jeśli za nią nie przepada, doskonale zna białą czekoladę. To słodka przekąska o bardzo charakterystycznym smaku i wyglądzie. Nie każdy już natomiast wie, z czego jest biała czekolada. Ty także się nad tym zastanawiasz? Oto odpowiedź, która rozwieje twoje wątpliwości. Biała czekolada, w odróżnieniu od innych jej rodzajów i co nie trudno stwierdzić, nie zawiera w sobie kakao. Przygotowywana jest natomiast na bazie masła kakaowego, mlecznych składników i cukru. Ponadto w różnych jej odsłonach mogą występować rozmaite dodatki, jak np. wiórki kokosowe, orzechy, owoce czy chrupki. Ewentualne dodatki smakowe powinny cechować się tak samo wysoką jakością jak pozostałe składniki czekolady.
Z czego jest biała czekolada? Masło kakaowe to podstawa!
Masło kakaowe, nazywane również tłuszczem kakaowym bądź olejem kakaowym, jest jadalnym tłuszczem stałym, który pozyskuje się z nasion owoców kakaowca. Tłuszcz ten stanowi blisko 50% suchej masy nasion. Popularne kakao o charakterystycznej brązowej barwie to nic innego jak… tzw. kuch kakaowy (lub proszek kakaowy), który jest pozostałością po wytłaczaniu tłuszczu kakaowego z miazgi kakaowej. Masło kakaowe wykorzystywane jest nie tylko w przemyśle spożywczym do produkcji białej czekolady. Chętnie sięgają po nie również przemysły kosmetyczny (ze względu na jego właściwości natłuszczające i nawilżające) i farmaceutyczny (jest składnikiem wielu leków stałych, jak np. czopki, i półstałych, jak maści i kremy).
Biała czekolada – czekolada czy wyrób czekoladopodobny?
Ta kwestia dla wielu osób jest problematyczna. Mówi się, że produkt, który nie zawiera kakao (min. 35%) nie jest „prawdziwą” czekoladą. To z miejsca wykluczałoby białą czekoladę, gdyż – jak już zostało nadmienione – nie ma ona w swoim składzie kakao. Czekolada to wyrób cukierniczy, a poza tym? Aby uciąć spekulacje, temat ten został usankcjonowany prawnie. Już w 2000 roku zostały stworzone przepisy w ramach Unii Europejskiej, które jasno określają, że białą czekoladą może być nazywany produkt, który zawiera nie mniej niż 20% tłuszczu kakaowego, 3,5% tłuszczu mlecznego oraz 14% całkowitej masy mlecznej.
Wartości odżywcze białej czekolady
Przeciętna tabliczka białej czekolady zawiera niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Tabliczka o wadze około 100 g kryje w sobie 560 kcal, jedna kostka będzie zatem dostarczać około 35 kcal. Ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie jest zalecane jej częste spożycie, zwłaszcza w dużych ilościach. Tego typu słodkości powinny wystrzegać się osoby zmagające się z nadwagą i otyłością, jak i osoby narażone na choroby sercowo-naczyniowe.
Jak wybrać czekoladę wysokiej jakości?
Przede wszystkim zawsze czytaj skład produktu podany na opakowaniu. I nie daj się zwieść. W gorszej jakości czekoladach, zamiast masła kakaowego, pojawia się utwardzany olej roślinny. Zazwyczaj produkty takie nie mają charakterystycznej dla białej czekolady kremowej barwy, ale są „blade” a nawet rzeczywiście białe. Rzecz jednak nie tylko w kolorze. Taka „podróbka” nie może poszczycić się szczególnymi walorami smakowymi.
Biała czekolada – jak ją wykorzystać?
Nie przepadasz za podjadaniem czekolady białej, ale lubisz pichcić słodkości? Nawet jeśli wolisz gorzką czekoladę lub mleczną, tę białą i tak warto mieć pod ręką. Możesz ją wykorzystać np. do przygotowania dekoracyjnych wiórków, rozmaitych musów, kremów i polew do ciast i deserów. Świetnie wypadnie również czekoladowa kawa, która jest doskonałą propozycją dla miłośników słodkich, rozgrzewających napojów. Ciekawym pomysłem jest także np. krem z palonej białej czekolady, który można wykorzystać do wielu różnych deserów, albo suflet z białej czekolady.
Podsumowanie
Ze wszystkich rodzajów czekolady to jej biała odsłona budzi nieco pytań, a nawet „kontrowersji”. Teraz już wiesz, z czego jest biała czekolada i jak ją wykorzystać. Możesz dzięki niej wyczarować prawdziwe cuda kulinarne. Pamiętaj jednak o tym, aby zachować umiar i sięgać po słodkości okazjonalnie, bez względu na to, czy będzie to czekolada biała, ciemna czekolada czy czekolada mleczna!
Zobacz także:
- E476 (polirycynooleinian poliglicerolu) – czy powinien być składnikiem dobrej czekolady? Właściwości i wpływ na organizm
- Z czego jest marcepan? Poznaj składniki słodkiego przysmaku
- Z czego jest chałwa? Poznaj rodzaje orientalnego przysmaku
- Z czego jest kasza jaglana? Jedna z najzdrowszych kasz bez tajemnic
- Z czego jest tofu? Poznaj dalekowschodni „serek”