żółcień chinolinowa

Żółcień chinolinowa (E104). Czy ten barwnik spożywczy jest szkodliwy? 

Żółcień chinolinowa (E104) to jeden z bardziej kontrowersyjnych dodatków do żywności. Jak powstaje? Jaki jest jej rzeczywisty wpływ na zdrowie i aktywność? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu. 

E-kody, którymi oznaczone są dodatki do żywności, u wielu osób ciągle budzą niepokój. Chociaż wszystkie tego typu produkty są niezwykle skrupulatnie badane przed dopuszczeniem do spożycia, to w niektórych przypadkach i u konkretnych osób mogą powodować niekorzystne objawy. Żółcień chinolinowa (E104) nie jest szczególnie lubiana przez rodziców. Dlaczego? Czy słusznie? Podpowiadamy!

Żółcień chinolinowa – charakterystyka

Żółcień chinolinowa (E104) jest syntetycznym barwnikiem spożywczym, który nadaje produktom intensywnie żółtego koloru. Nierzadko spotykamy go również w przemyśle kosmetycznym, przede wszystkim w produktach do pielęgnacji włosów. 

Żółcień spożywcza powstaje poprzez reakcję aniliny z kwasem siarkowym i formaldehydem. Jest nierozpuszczalna w tłuszczach, ale rozpuszczalna w wodzie i alkoholu. Warto wiedzieć, że E104 uchodzi za wyjątkowo kontrowersyjny barwnik, który może szkodzić nie tylko osobom uczulonym, ale także dzieciom. 

Żółcień chinolinowa E104 – kontrowersje

Barwnik E104 jest uznawany za jeden z tych dodatków do żywności, które powodują najwięcej reakcji alergicznych. Pośród najczęściej wymienianych objawów uczulenia na ten składnik wymienia się między innymi:

  • wysypkę;
  • ataki astmy;
  • pokrzywkę i zaczerwienienie skóry;
  • obrzęk i opuchliznę. 

Żółty barwnik jest wyjątkowo nielubiany przez rodziców małych dzieci. Wszystko przez doniesienia o tym, że e 104 może mieć negatywny wpływ na koncentrację najmłodszych i powodować u nich nadpobudliwość. Warto jednak wspomnieć o tym, że badania, w których pojawia się ta teza, same w sobie są kontrowersyjne i niejednoznaczne. Nie ma żadnych konkretnych dowodów na to, że żółcień chinolinowa może wpływać negatywnie na deficyt uwagi u dzieci. 

Szkodliwość żółcieni chinolinowej

Zarówno Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), jak i Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) uznają żółcień spożywczą za bezpieczny dodatek do żywności. Istnieją regulacje dotyczące dopuszczalnego dziennego spożycia żółtego barwnika. Jego obecność we wszystkich produktach spożywczych musiała zostać dokładnie przebadana i zatwierdzona. 

Chociaż nie ma jednoznacznych dowodów na to, że E104 wpływa na impulsywność, czy skupienie uwagi u dzieci, to jednak warto ostrożnie spożywać produkty z tym barwnikiem. Badania jasno wskazują, że ten barwnik może wyzwalać histaminę, a przez to powodować reakcje alergiczne u konsumentów w bardzo różnym wieku. 

W badaniach na zwierzętach wykazano korelację między spożywaniem dużej ilości produktów spożywczych z żółcienią chinolinową a zapadaniem na nowotwory nerek i wątroby. Trzeba jasno zaznaczyć, że nie ma dowodów na to, że barwnik powoduje analogiczne dolegliwości u ludzi. W niektórych krajach jego dodawanie do żywności jest zakazane. W Europie żółcień dopuszczono do spożycia, przy jednoznacznym uregulowaniu dopuszczalnej dziennej dawki. 

Żółcień chinolinowa – gdzie występuje ten barwnik spożywczy?

Chociaż żółcień chinolinowa nie powinna być stosowana w nadmiarze, to jednak barwnik ten możemy spotkać w bardzo różnych grupach produktów. E104 występuje między innymi w:

  • słodyczach: galaretkach, lizakach, gumach do żucia, cukierkach, posypkach;
  • produktach cukierniczych: kruchych ciastkach, kremach, ciasteczkach, waflach;
  • produktach piekarniczych;
  • napojach gazowanych i niegazowanych;
  • zupkach w proszku;
  • gotowych sosach;
  • przetworzonym mięsie: wędlinach, parówkach, kiełbasach etc. 

Warto zaznaczyć przy tym, że nie wszystkie żółte produkty muszą automatycznie zawierać w swoim składzie E-104. Istnieją inne barwniki spożywcze naturalnego pochodzenia, które również zapewniają żywności estetycznego koloru. Jest to na przykład kurkumina, pozyskiwana z korzenia bardzo zdrowej rośliny, jaką jest kurkuma. 

Mimo wszystko bardzo intensywnie żółte słodycze, popularne zupki chińskie, czy nawet  gotowe ciasta dostępne w supermarketach mogą mieć w składzie właśnie ten barwnik. Jeżeli masz wątpliwości, koniecznie obejrzyj skład produktu. Zgodnie z prawem wszystkie e-kody powinny być tam wyszczególnione. 

Żółcień chinolinowa – podsumowanie 

Żółcień chinolinowa (E104) to syntetyczny barwnik spożywczy, który możemy znaleźć w bardzo wielu rodzajach przetworzonej żywności, ale także w kosmetykach, czy nawet tuszach do tatuażu. Wokół tego e-kodu funkcjonuje wiele kontrowersji. Chociaż nie ma wyraźnych dowodów na jego kancerogenność, czy powodowanie nadpobudliwości u dzieci, to jednak wiemy, że składnik ten może wywoływać reakcje alergiczne. Szczególnie zagrożone są osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. 

E-104 jest dopuszczony do użytku przez Europejski Urząd ds. Żywności. Warto jednak ograniczać jego spożycie na rzecz bardziej naturalnych i bezpieczniejszych barwników, takich jak na przykład kurkumina.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e412

E412 (Guma guar) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość oraz wpływ na zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!

Next Article

Złoty skarb natury: Tradycyjny miód i jego niezliczone zalety

Related Posts