Ban Food Ban Food
  • Żywność
  • Dodatki do żywności
    • Barwniki
    • Emulgatory
    • Konserwanty
    • Przeciwutleniacze
    • Substancje przeciwzbrylające
    • Wzmacniacze smaku
  • Szkodniki w kuchni
  • Kod kreskowy
  • Porady

Archives

  • październik 2024
  • lipiec 2024
  • czerwiec 2024
  • maj 2024
  • kwiecień 2024

Categories

  • Barwniki
  • Dodatki do żywności
  • Emulgatory
  • Kod kreskowy
  • Konserwanty
  • Porady
  • Przeciwutleniacze
  • Substancje przeciwzbrylające
  • Szkodniki w kuchni
  • Uncategorized
  • Wzmacniacze smaku
  • Żywność
Ban Food Ban Food
Ban Food Ban Food
  • Żywność
  • Dodatki do żywności
    • Barwniki
    • Emulgatory
    • Konserwanty
    • Przeciwutleniacze
    • Substancje przeciwzbrylające
    • Wzmacniacze smaku
  • Szkodniki w kuchni
  • Kod kreskowy
  • Porady
Ban Food Ban Food
Najnowsze
Ciasto marchewkowe – alternatywa dla tradycyjnych wypieków
ryboflawina barwnik
Ryboflawina – barwnik spożywczy E101. Czy to szkodliwy dodatek? 
e300
E300 – czy kwas askorbinowy jest bezpiecznym dodatkiem do żywności? Poznaj właściwości i wpływ na zdrowie witaminy C!
e635
E635 to znana praktyka poprawy smaku żywności. czy jest w pełni bezpieczna dla zdrowia człowieka?
Browsing Category

Dodatki do żywności

72 posts
Subcategories
  • Barwniki
  • Emulgatory
  • Konserwanty
  • Przeciwutleniacze
  • Substancje przeciwzbrylające
  • Wzmacniacze smaku
e385
  • Przeciwutleniacze

E385 – czym jest sól wapniowo-disodowa (EDTA), czyli częsty składnik majonezów? Poznaj zastosowanie i wpływ na zdrowie!

E385 (EDTA) to symbol soli wapniowo-disodowej kwasu etylenodiaminotetraoctowego. To jeden z bardziej kontrowersyjnych konserwantów. Dowiedz się, czym dokładnie jest ten związek, w jakich produktach spożywczych się znajduje i jaki wywiera wpływ na organizm!
e339
  • Przeciwutleniacze

E339 – fosforan sodu. Poznaj najważniejsze funkcje, zastosowanie i wpływ na zdrowie!

E339 to symbol związku chemicznego o nazwie fosforan sodu. Jest popularnym regulatorem kwasowości, przeciwzbrylaczem i substancją wiążącą jony metali. Czy należy do bezpiecznych dodatków do żywności? Sprawdźmy to!
e133
  • Barwniki

E133 (błękit brylantowy FCF) to szkodliwy dodatek do żywności. Sprawdź, co musisz o nim wiedzieć!

E133 – pod tym skrótem występuje w produktach spożywczych błękit brylantowy. Jest to szkodliwa niebieska substancja. Dowiedz się, w jakich produktach występuje!
e322
  • Przeciwutleniacze

E322 (lecytyna sojowa) – czym jest ten związek i gdzie znajduje zastosowanie? Poznaj najważniejsze informacje!

E322 to symbol lecytyny sojowej. Lecytyna jest substancją naturalnie występującą w organizmie człowieka (np. w tkance nerwowej). Sprawdź, gdzie stosowana jest pozyskiwana z tłoczenia olejów lecytyna sojowa i jaki wykazuje wpływ na zdrowie!
e260
  • Konserwanty

E260 – kwas octowy, etanowy. Poznaj najważniejsze właściwości, zastosowanie i szkodliwość związku chemicznego!

Kwas octowy (E260), nazywany również kwasem etanowym, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy kwasów karboksylowych. Poznaj najważniejsze funkcje i zastosowanie kwasu oraz jego wpływ na zdrowie człowieka!
e160a
  • Barwniki

E160a – barwnik spożywczy pochodzenia roślinnego. Czy jest całkowicie bezpieczny?

E160a to karoten – organiczny związek chemiczny dodawany do produktów spożywczych w celu ich zabarwienia na kolor pomarańczowy. Dowiedz się, gdzie występuje!
e102
  • Barwniki

E102 (tartrazyna) – jaki wpływ na zdrowie ma ten sztuczny barwnik?

E102, czyli tartrazyna to barwnik azowy. Jest dodawany do wielu produktów spożywczych. Dowiedz się, gdzie można go znaleźć. Sprawdź, czy jest szkodliwy!
e171
  • Barwniki

E171 (dwutlenek tytanu) – zakazany, rakotwórczy barwnik

E171 nie może już być stosowany jako dodatek do żywności. Jaki wpływ ma na zdrowie? Czy jeszcze gdzieś występuje? Sprawdź koniecznie!
e452
  • Emulgatory

E452 – czym są polifosforany, jakie mają właściwości, gdzie znajdują zastosowanie i czy są bezpieczne? Sprawdźmy to!

E452 to symbol polifosforanów, czyli popularnych dodatków do żywności. Pełnią one funkcje stabilizujące, wiążące i emulgujące. Dowiedz się, w jakich produktach się znajdują i jaki wykazują wpływ na ludzki organizm polifosforany!
z czego jest biała czekolada
  • Dodatki do żywności

Z czego jest biała czekolada? Poznaj sekret tej słodkiej przekąski!

Biała czekolada to produkt uwielbiany przez wiele osób. Czym się odznacza i jak można ją wykorzystać? Z czego jest biała czekolada? Dowiedz się więcej i odkryj ten przysmak na nowo!
e420
  • Emulgatory

E420 (sorbitol) – poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie popularnego środka słodzącego!

E420 jest naturalnym związkiem chemicznym o nazwie sorbitol. Jako dodatek do żywności pełni funkcje słodzące, jednak to nie koniec jego właściwości. Dowiedz się, gdzie substancja znajduje zastosowanie i czy jest bezpieczna dla zdrowia!
e451
  • Emulgatory

E451 (trifosforany) – właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!

E451 to słynne emulgatory i stabilizatory. Grupa składa się z trifosforanów pentasodowych (E451i) i pentapotasowych (E451ii). Dowiedz się, w jakim celu stosuje się trifosforany, gdzie znajdują zastosowanie i czy są bezpieczne!
e476
  • Emulgatory

E476 (polirycynooleinian poliglicerolu) – czy powinien być składnikiem dobrej czekolady? Właściwości i wpływ na organizm

E476 jest związkiem chemicznym o właściwościach emulgujących i stabilizujących. Jego szkodliwość budzi pewne kontrowersje. Czy dobra czekolada powinna zawierać dodatek do żywności o nazwie polirycynooleinian poliglicerolu? Sprawdźmy to!
e202
  • Konserwanty

E202, czyli sorbinian potasu: właściwości i zastosowanie. Czy ten konserwant jest szkodliwy?

E202 to sorbinian potasu – konserwant, który znajduje zastosowanie w produkcji żywności, ale też w przemyśle kosmetycznym. Sprawdzamy, czy jest bezpieczny dla zdrowia!
ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Dodatki do żywności

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia — co warto wiedzieć?

Jeśli chodzi o procedury sanitarne, niezwykle ważną rolę pełni ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ten akt prawny reguluje, w jaki sposób należy wprowadzać żywność do obrotu.
e262
  • Konserwanty

E262, czyli octan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość

E262 – octan sodu to substancja, która w przemyśle spożywczym pełni funkcje konserwujące. Sprawdź, czy ten dodatek do żywności jest szkodliwy!
e435
  • Emulgatory

E435 – Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60). Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie!

E435 to dość popularny związek, które jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Szkodliwość dodatku nie jest tajemnicą, jednak jest substancją dozwoloną i często spotykaną w produktach spożywczych. Poznaj najważniejsze informacje!
e471
  • Emulgatory

E471 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Popularny emulgator jako dodatek do produktów spożywczych

E471 to symbol mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych pozyskiwanych ze źródeł roślinnych lub tłuszczów zwierzęcych. Jaką rolę pełnią w organizmie? Czy są stosowane w przemyśle spożywczym? Poznaj właściwości glicerydów oraz ich wpływ na organizm człowieka!
e575
  • Substancje przeciwzbrylające

E575, czyli substancja wspomagająca utrzymanie pożądanej kwasowości produktu. Czy może również być szkodliwa?

E575 to nic innego jak znany powszechnie regulator kwasowości. Ten dopisek można spotkać niemal na każdym produkcie spożywczym. Co dokładnie oznacza? Jakie działanie wykazuje?
e440
  • Emulgatory

Pektyna to znany dodatek do żywności. Jak wpływa na jej jakość? Gdzie występuje najczęściej? Sprawdź!

Pektyna to substancja wpływająca na twardość produktu, do którego zostanie dodana. Wykazuje przede wszystkim działanie emulgujące i żelujące. Uchodzi za substancję w pełni nieszkodliwą. Gdzie dokładnie można ją znaleźć? Co ciekawe, można ją wytworzyć samodzielnie!
e120
  • Barwniki

E120 – popularny barwnik koszenila, kwas karminowy: zastosowanie, szkodliwość, dzienne spożycie. Czy ten składnik jest odpowiedni dla wegetarian i wegan?

E120 to barwnik spożywczy, którego pochodzenie prawdopodobnie cię zadziwi. Dowiedz się, w jaki sposób wytwarzana jest koszenila i w jakich produktach występuje!
e122
  • Barwniki

E122, czyli azorubina: zastosowanie, szkodliwość, bezpieczna dawka

E122 to azorubina – substancja należąca do grupy barwników azowych. Służy do barwienia produktów spożywczych na kolor czerwony. Sprawdź, czy jest szkodliwa!
e162
  • Barwniki

E162, czyli betanina – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

E162 to betanina – naturalny dodatek do żywności. Służy do barwienia produktów spożywczych na kolor ciemnoczerwony. Czy ta substancja jest korzystna dla zdrowia?
kurkumina e100
  • Barwniki

Kurkumina E100 – co wyróżnia ten naturalny barwnik spożywczy?

Kurkumina E100 to barwnik, który wykorzystywany jest powszechnie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Cieszy się dobrą sławą. Co ją wyróżnia? Jakie są właściwości kurkuminy? Podpowiadamy!

Stronicowanie wpisów

Previous 1 2
Zobacz też
    • Porady
    Ciasto marchewkowe – alternatywa dla tradycyjnych wypieków
    14 października, 2024
  • ryboflawina barwnik
    • Barwniki
    Ryboflawina – barwnik spożywczy E101. Czy to szkodliwy dodatek? 
    16 lipca, 2024
  • e300
    • Przeciwutleniacze
    E300 – czy kwas askorbinowy jest bezpiecznym dodatkiem do żywności? Poznaj właściwości i wpływ na zdrowie witaminy C!
    16 lipca, 2024
  • e635
    • Wzmacniacze smaku
    E635 to znana praktyka poprawy smaku żywności. czy jest w pełni bezpieczna dla zdrowia człowieka?
    16 lipca, 2024
  • zieleń brylantowa
    • Barwniki
    Zieleń brylantowa E142. Czy ten dodatek jest bezpieczny dla zdrowia?
    15 lipca, 2024
Ban Food Ban Food
  • Kontakt
  • Redakcja
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Copyright © 2020-2022 Contentation sp. z o.o.