e123

E123 – potencjalnie szkodliwy barwnik spożywczy. Amarant E123

E123 to sztuczny barwnik spożywczy, którego czerwony kolor zwraca uwagę oraz poprawia estetykę produktów. Jednocześnie amarant E123, ze względu na swój wpływ na zdrowie, coraz częściej wychodzi z użycia. Dowiedz się więcej o barwniku.  

Amarant, znany również pod nazwą E123, jest barwnikiem spożywczym, który stosuje się w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Został odkryty  w latach 30 XX wieku i był wykorzystywany powszechnie; obecnie jednak coraz częściej mówi się o jego szkodliwym działaniu. Zapoznaj się z poniższym artykułem i przekonaj się, jakie ma właściwości, zastosowanie i dlaczego warto unikać produktów, które zawierają go w składzie.

Amarant E123 – charakterystyka

Amarant E123 znany także pod nazwą czerwieni spożywczej 9 lub czerwieni kwasowej 27, to organiczny związek chemiczny, zaliczany do barwników azowych. Pozyskuje się go z ropy naftowej (dawniej z węgla) w wyniku syntezy chemicznej. Ma dobrą wytrzymałość na światło oraz wysokie temperatury (stabilny do 120 stopni Celsjusza). Amarant dobrze rozpuszcza się w roztworach wodnych, jednak słabo w etanolu. 

E123 charakteryzuje się czerwono-niebieską, smołową barwą, jednak zmienia kolor w zetknięciu z kwasami owocowymi. Najczęściej wykorzystuje się go w postaci soli trójsodowej, która ma postać proszku.

Niegdyś amarant stosowany był powszechnie, obecnie, jednak kiedy więcej wiadomo o jego szkodliwości, stopniowo wycofuje się go z obiegu, Dopuszczalne dzienne spożycie E123 wynosi 0,5 mg/kg ciała.

Barwnik E123 – zastosowanie

Barwnik E123 wykorzystywany jest przede wszystkim w produktach spożywczych. Można znaleźć go m.in. w alkoholach (np. winach) oraz  napojach bezalkoholowych. Amarant to także dodatek niektórych deserów jak galaretki, lody oraz ciasta. Nierzadko barwi się nim dżemy, marmolady i konfitury, głównie tych z czarnej porzeczki, dzięki czemu uzyskują głęboki, czerwony kolor. Amarant E123 to również dodatek kawiorów. Ponadto natniemy się na niego także w kaszach i płatkach zbożowych. 

Amarant E123 wykorzystuje się nie tylko w przemyśle spożywczym; nierzadko stosuje się go do bawienia różnorodnych tkanin oraz papieru. Ponadto substancję można odnaleźć w niektórych kosmetykach; jest on odpowiedzialny za kolor cieni do powiek, różu oraz szminek. 

Szkodliwość czerwieni spożywczej 9

O szkodliwości czerwieni spożywczej 9 mówi się coraz więcej. Niestety, udowodniono, że może on:

  • nasilać objawy astmy;
  • nasilać objawy atopowego zapalenia skóry; 
  • nasilać objawy alergii (nieżyt nosa, wysypka); 
  • uszkadzać nerki (powoduje odkładanie się wapnia w nerkach); 
  • uszkadzać wątrobę; 
  • nasilać objawy nietolerancji na salicylany;
  • powodować bezpłodność;
  • powodować uszkodzenie płodu (jeśli spożycie przez ciężarną jest zbyt duże);
  • mieć potencjalne działanie rakotwórcze testy przeprowadzano obecnie na szczurach, jednak istnieje przypuszczenie, że skutki u ludzi są podobne.

Ze względu na swoją szkodliwość amarant E123 został zakazany w niektórych krajach. Wśród nich znajdują się Stany Zjednoczone, Norwegia, Rosja oraz Austria. W Polsce jednak nadal można natknąć się na produkty zawierające substancję. Chociaż dopuszczalne jest spożycie 0,5 mg/kg amarantu E123, radzi się, aby całkowicie unikać produktów, które go zawierają. 

E123 – podsumowanie 

Niektóre e-kody cieszą się wyjątkowo złą sławą. Amarant E123, chociaż ciągle jest stosowany w celu poprawy koloru żywności i kosmetyków, może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. W małych ilościach nie powinien wyrządzić większej szkody, jednak radzi się, aby zachować ostrożność przy spożywaniu produktów, które zawierają go w swoim składzie. 



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e261

E261, czyli octan potasu – czym jest i gdzie znajduje zastosowanie? Sprawdź, czy ten związek chemiczny jest szkodliwy!

Next Article
e124

E124, czyli czerwień koszenilowa: zastosowanie i wpływ na zdrowie

Related Posts