e133

E133 (błękit brylantowy FCF) to szkodliwy dodatek do żywności. Sprawdź, co musisz o nim wiedzieć!

E133 – pod tym skrótem występuje w produktach spożywczych błękit brylantowy. Jest to szkodliwa niebieska substancja. Dowiedz się, w jakich produktach występuje!

Niektóre produkty spożywcze wyróżniają się charakterystycznym, wręcz nienaturalnie niebieskim kolorem. Większość z nich zawdzięcza barwę błękitowi brylantowemu, znanemu jako E133. Ze względu na to, że w niektórych krajach zakazano stosowania tego barwnika w żywności, jego obecność w produktach spożywczych budzi wiele kontrowersji. Jak się bowiem okazuje, w nadmiernych ilościach może on wywoływać szereg skutków ubocznych, w szczególności reakcję alergiczną. Przeczytaj poradnik i sprawdź, jaka jest dzienna bezpieczna dawka błękitu brylantowego!

E133 – co to jest?

E133 to nazwa błękitu brylantowego, którą stosuje się w przemyśle spożywczym. Pod tym skrótem można znaleźć ten niebieski barwnik na liście składników produktów spożywczych. Błękit brylantowy to syntetyczny związek chemiczny występujący w postaci niebieskiego proszku lub granulek, który rozpuszcza się w wodzie. Nie rozpuszcza się jednak w tłuszczach. Substancja nie posiada zapachu. Jest wchłaniana przez organizm tylko w niewielkim stopniu i wydalana w niezmienionej postaci.

Błękit brylantowy – zastosowanie

Ze względu na charakterystyczny niebieski kolor, E133 wykorzystuje się do barwienia wielu produktów spożywczych. Przede wszystkim można go znaleźć w napojach bezalkoholowych i alkoholach kolorowych, słodyczach (głównie niebieskich cukierkach), płatkach śniadaniowych, deserach, kremach do ciast, żelatynie, galaretkach, żelkach, nabiale, a co ciekawe również w groszku konserwowym. Barwnik wykorzystuje się także do produkcji kosmetyków – pasty do zębów, farby do włosów i domowych środków czystości.

E133 – bezpieczeństwo

Niebieskiemu barwnikowi zarzuca się kancerogenność, jednak prowadzone badania wykazują niejednoznaczne działanie rakotwórcze. Mimo to należy pamiętać, że spożycie E133 może pociągać za sobą ryzyko pojawienia się pewnych skutków ubocznych. Może na przykład podrażniać układ pokarmowy, dlatego powinny go unikać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego i podobne dolegliwości. Z kolei osoby uczulone na aspirynę powinny zachować ostrożność. E133 może wywoływać reakcje alergiczne lub ich nasilenie. Może także wywoływać astmę. Według niektórych badań nad zwierzętami duże dawki substancji mogą prowadzić do uszkodzenia genów.

Błękit brylantowy FCF – dopuszczalna dawka

Na przestrzeni lat E133 było poddawane licznym badaniom, mającym na celu ustalenie bezpiecznej dziennej dawki składnika. Obecnie jest to 6 mg/kg masy ciała – tak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Czy błękit brylantowy FCF jest rakotwórczy?

Informacje dotyczące rakotwórczości E133 znajdziemy w Rejestrze Toksycznych Skutków Substancji Chemicznych (RTECS). Jak się okazuje, badania przeprowadzone na zwierzętach dają ograniczone dowody w kwestii kancerogenności barwnika. Brakuje też odpowiednich danych, aby ocenić rakotwórczość substancji względem organizmu człowieka. Ponieważ działanie rakotwórcze E133 jest niejednoznaczne, nie został on zaklasyfikowany jako czynnik kancerogenny.

Niebieski dodatek E133 – spożywać czy nie?

Na podstawie przeprowadzonych badań można zauważyć, że błękit brylantowy nie pozostaje bez wpływu na organizm człowieka, jednakże stosowanie substancji nie jest zakazane. Określono też bezpieczną dawkę spożycia tego dodatku. Czy zatem należy zrezygnować z produktów zawierających błękit brylantowy? W tej kwestii trudno o jednoznaczną odpowiedź. Należałoby wówczas unikać niebieskich produktów spożywczych, gdyż większość z nich zawdzięcza barwę właśnie E133. Jedno jest pewno – spożywanie żywności z tym dodatkiem nie jest nieograniczone. Im mniej, tym lepiej dla zdrowia. Z pewnością barwnika powinny unikać osoby borykające się z dolegliwościami układu pokarmowego oraz uczulone na salicylany. 



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous Article
e322

E322 (lecytyna sojowa) – czym jest ten związek i gdzie znajduje zastosowanie? Poznaj najważniejsze informacje!

Next Article
gdzie zjeść w paryżu

Gdzie zjeść w Paryżu? Poradnik kulinarnej podróży po stolicy Francji!

Related Posts