To właśnie on sprawia, że niektóre produkty żywnościowe mają głęboki, ciemnobrązowy kolor. Jest jedną z najczęściej wykorzystywanych substancji barwiących w przemyśle spożywczym. Mowa o karmelu amoniakalnym E150c. Sprawdź, w jakich produktach go znajdziesz i jakie są jego najważniejsze właściwości.
Jak powstaje karmel amoniakalny?
Często dodawany do żywności barwnik E150c powstaje w wyniku podgrzewania cukru w obecności związków amonowych, np. wodorotlenku amonu, węglanu amonu, wodorowęglanu amonu, fosforanu amonu. Cukry wykorzystywane w tym procesie to najczęściej sacharoza, dekstroza, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy. Ich podgrzewanie prowadzi do karmelizacji, a także do wystąpienia reakcji Maillarda.
Zgodnie z oficjalną klasyfikacją E150c jest określany jako karmel klasy III. Do tej kategorii zalicza się substancje otrzymywane w wyniku działania określonego odczynnika – amoniaku.
W jakich produktach spożywczych znajdziesz barwnik E150c?
Jeśli dokładnie czytasz składy produktów, na pewno niejednokrotnie zetknąłeś się z barwnikiem oznaczonym symbolem E150c. To nie przypadek – karmel amoniakalny E150c wykorzystuje się w przetwórstwie spożywczym bardzo często. Dzięki niemu można nadać pożądaną barwę żywności i lepiej trafiać w ten sposób w oczekiwania konsumentów.
E150c używa się do barwienia m.in.:
- piwa;
- ciemnego pieczywa (np. chleba słodowego) i wyrobów cukierniczych;
- sosów i marynat;
- gotowych zup;
- dżemów, marmolad, galaretek;
- sosu sojowego;
- miodu pitnego;
- czekolady;
- produktów typu fast food.
Lista produktów, do których można dodawać tę substancję, jest według przepisów unijnych znacznie dłuższa. E150c jest dopuszczony także do barwienia pasz dla zwierząt oraz jako składnik leków.
Czy spożywanie produktów zawierających E150c jest bezpieczne dla zdrowia?
Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać i unikać szkodliwych substancji, na pewno zainteresuje cię fakt, że nie dowiedziono szkodliwości barwnika E150c dla zdrowia ludzi. Mimo że jest to substancja pochodzenia syntetycznego, nie wiadomo nic o jej negatywnym wpływie na metabolizm. Stwierdzono natomiast jednoznacznie, że karmel amoniakalny nie ma działania mutagennego (czyli nie powoduje mutacji DNA komórek w ciele ludzkim) ani rakotwórczego. Nie wpływa również na funkcje rozrodcze.
Warto jednak pamiętać, by podczas spożywania produktów zawierających E 150c zachować umiar. Nie powinno się przekraczać dziennego bezpiecznego spożycia (ADI), które wynosi 100 mg na każdy kilogram masy ciała. Ta dawka jest mniejsza niż w przypadku innych rodzajów syntetycznego karmelu, z uwagi na możliwe negatywne działanie E150c na układ odpornościowy organizmu. Zalecenia te dotyczą również kobiet w ciąży – nie muszą one szczególnie uważać na ilość spożywanego barwnika.
Chcesz mieć pewność, że odżywiasz się zdrowo? Sprawdź inne e-kody popularnych dodatków do żywności i przekonaj się, że wiesz, co jesz!
Zobacz także:
- E150a – karmel jasny. W jakich produktach go znajdziesz?
- E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?
- Z czego jest musztarda? Składniki odżywcze i właściwości
- E-kody. Lista dodatków do żywności
- Zieleń brylantowa E142. Czy ten dodatek jest bezpieczny dla zdrowia?