7 sierpnia 2022 r. – od tego dnia producenci żywności nie mogą dodawać barwnika E171 do produktów spożywczych. Również stosowanie produktów, które zawierają ten składnik, będzie od tej daty zakazane. Jednakże żywność wyprodukowana przed 7 lutego 2022 r., a więc kiedy obowiązywały jeszcze inne przepisy, nadal może zawierać dwutlenek tytanu i pozostać w obrocie do daty przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości.
E171 – co to dokładnie jest?
Pod nazwą E171 kryje się dwutlenek tytanu (biel tytanowa). Jest to biały proszek o właściwościach rozjaśniających. Obecnie stosuje się go w formie nanocząsteczek. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie – wykorzystuje się go do produkcji leków, kosmetyków, środków chemicznych, a do niedawna również produktów spożywczych. Dwutlenek tytanu ze względu na swe właściwości jest bardzo cenną substancją dla nowoczesnych technologii.
Barwnik E171 – w jakich produktach?
Dwutlenek tytanu miał szerokie zastosowanie w produkcji żywności. Ze względu na właściwości rozjaśniające, stosowano go w celu zabarwienia na biało produktów spożywczych, takich jak słodycze, gumy do żucia, polewy, lukry, zabielacze do kawy. Można go znaleźć również w majonezie i lodach. Stanowił dodatek do sosów, zup, sałatek, past kanapkowych, a także wyrobów piekarniczych. E171 znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków, głównie kremów przeciwsłonecznych, cieni do powiek i pudrów. Można go również znaleźć w paście do zębów.
Dlaczego wprowadzono zakaz stosowania E171?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię dotyczącą dwutlenku tytanu, według której składnik ten nie może być już uważany za bezpieczny. Nie można bowiem stwierdzić, że nie jest on genotoksyczny. Istnieją obawy, że mimo niskiej wchłanialności E171 może on gromadzić się w organizmie.
Czy dodatek E171 jest rakotwórczy?
Narodowy Instytut Badań Rolniczych we Francji (INRA) przeprowadził badania pod kątem immunotoksyczności E171. W drodze badań naukowcy przedstawili dowody na to, że nanocząsteczki dwutlenku tytanu mogą przenikać przez łożysko, docierając do środowiska płodowego. Przekraczając barierę jelitową, nanocząsteczki mogą docierać do innych narządów wewnętrznych. W badaniach nad zwierzętami zauważono związane z tym zaburzenia układu immunologicznego. U 40% narażonych zwierząt zaobserwowano przednowotworowe zmiany w okrężnicy. Czy zatem nanocząsteczki dwutlenku tytanu wywołują raka jelita grubego? Naukowcy podkreślają, że na podstawie tych obserwacji nie należy jednak przewidywać podobnych zjawisk u ludzi, gdyż jest to inne środowisko, niepoddane podobnym badaniom.
Dwutlenek tytanu E171 – bezpieczeństwo
Badania naukowców potwierdzają szkodliwy wpływ dwutlenku tytanu na organizmy zwierząt. Istnieją obawy, że nanocząstki E171 mogą przyczyniać się do degradacji flory bakteryjnej jelita, a w skrajnych przypadkach również przyczyniać się do rozwoju nowotworu. Jednym z najważniejszych powodów wydanego przez Unię Europejską rozporządzenia w sprawie żywności zawierającej dwutlenek tytanu jest fakt, że niemożliwe jest ustalenie bezpiecznej dawki spożycia substancji E171. W związku z powyższym nie można uznać tego dodatku do żywności za bezpieczny.
Skrót E171 to nazwa dwutlenku tytanu stosowana w przemyśle spożywczym. Jeżeli zatem w składzie produktu spożywczego znajduje się ta nazwa, dwutlenek tytanu został w nim zastosowany. Jednak w związku z rozporządzeniem dotyczącym zakazu stosowania dwutlenku tytanu w produktach spożywczych, należy spodziewać się, że żywność zawierająca ten składnik przestanie pojawiać się już na sklepowych półkach.
Źródła:
Zobacz także:
- E220, czyli dwutlenek siarki. Poznaj jego wpływ na zdrowie i sprawdź, jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym!
- E-kody. Lista dodatków do żywności
- E200 – kwas sorbowy: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
- Gliceryna to substancja popularna w wielu gałęziach przemysłu. Poznaj jej właściwości i sprawdź, czy może być szkodliwa
- E500 to inaczej węglan sodu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma ten związek chemiczny!