Mariusz Popławski
71 posts
Absolwent studiów doktoranckich na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Licencjonowany dietetyk oraz fizjoterapeuta.
Ciasto marchewkowe – alternatywa dla tradycyjnych wypieków
Znudziły ci się tradycyjne wypieki? Szukasz czegoś oryginalnego, co zaskoczy gości i zadowoli podniebienia domowników? Postaw na ciasto…
E300 – czy kwas askorbinowy jest bezpiecznym dodatkiem do żywności? Poznaj właściwości i wpływ na zdrowie witaminy C!
Związek chemiczny E300 to popularny kwas askorbinowy, inaczej witamina C. Jest dodawany do praktycznie wszystkich produktów spożywczych. W jakim celu się go stosuje? Czy może być szkodliwy dla zdrowia? Jakie właściwości wykazuje? Sprawdźmy to!
E127 – erytrozyna. Zastosowanie barwnika i jego wpływ na nasze zdrowie
Czerwone ciastka, słodycze, czy napoje to produkty, które zachwycają dzieci i budzą niepokój rodziców. Często za ich kolor odpowiedzialna jest erytrozyna, czyli E127. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć.
E150a – karmel jasny. W jakich produktach go znajdziesz?
E150a to naturalny karmel, który nie tylko nadaje żywności piękny brązowy kolor, ale również wzbogaca ich smak. Te właściwości wykorzystuje się podczas barwienia słodyczy, ale nie tylko. Gdzie jeszcze możesz znaleźć barwnik w postaci karmelu?
E450 – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie. W jakich produktach najczęściej są wykorzystywane difosforany?
E450, czyli związki o nazwie difosforany znalazły zastosowanie w wielu gałęziach gospodarki. Są powszechnie używane w przemyśle spożywczym, ale też przy produkcji tworzyw sztucznych i środków chemicznych. Czy difosforany są szkodliwe dla zdrowia? Sprawdźmy to!
E175, czyli biżuteria dla produktów spożywczych. Wszystko, co musisz wiedzieć o jadalnym złocie!
E175 to nic innego jak jadalne złoto. Służy do dekorowania różnego rodzaju potraw. Jednak czy dodatek ten jest bezpieczny? Sprawdź!
E-kody. Lista dodatków do żywności
E-kody to ogólnoeuropejskie oznaczenia dodatków do żywności. Wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym w rozmaitych celach. Mają poprawiać wygląd żywności, ale także jej trwałość i smak. Sprawdź, co warto o nich wiedzieć!
E500 to inaczej węglan sodu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma ten związek chemiczny!
Z węglanem sodu spotykamy się właściwie każdego dnia, wykorzystując tę substancję w produktach spożywczych czy chemicznych. Stosuje się go także w produkcji szkła. Jakie ma właściwości? Poznaj szczegóły!
Najlepsza kawa bez ekspresu: lepiej wybrać kawiarki czy zaparzacze french press?
Ludzie piją kawę z różnych powodów — dla jej specyficznego smaku, dla kofeinowego pobudzenia, czy nawet dla towarzystwa.…
Jak E536 może wpływać na ludzkie zdrowie? Sprawdź, czym jest żelazocyjanek potasu i kiedy staje się niebezpieczny!
E536, inaczej mówiąc żelazocyjanek potasu, to związek czasami dodawany do soli w celu unikania zbrylania się. Substancja ta sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak wchodząc w rozmaite reakcje, bywa niebezpieczna. Gdzie się ją stosuje?
E211, czyli benzoesan sodu: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
E211 to benzoesan sodu. Jest popularnym dodatkiem do żywności, który pełni funkcję konserwantu, Sprawdź, w jakich produktach spożywczych występuje!
EAN, czyli jak zrobić kod kreskowy na produkt?
Oznaczenia kreskowe (paskowe) usprawniają identyfikację towarów w biznesie handlowym lub logistycznym. Wydaje Ci się, że przygotowanie systemu z pulą kodów jest bardzo trudne? Przeczytaj nasz tekst, by dowiedzieć się, jak zrobić kod kreskowy na produkt.
Żółcień pomarańczowa E110 – w jakich produktach się znajduje?
Żółcień pomarańczowa FCF to związek chemiczny, stosowany w przemysłach spożywczym, farmakologicznym i kosmetycznym. Ze względu na udowodnione wieloma badaniami działanie na organizm, wzbudza on wiele kontrowersji. Dowiedz się więcej o barwniku E-110.
E128 – czerwień 2G. Zastosowanie, szkodliwość i kontrowersje
Intensywnie czerwone słodycze czy napoje budzą zainteresowanie. Za ich kolor często odpowiada E128, czerwień 2G. Ten syntetyczny barwnik budzi wiele kontrowersji. Czy słusznie? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Z czego jest kasza jaglana? Jedna z najzdrowszych kasz bez tajemnic
Kasza jaglana, choć nie tak popularna w polskich domach jak manna czy jęczmienna, wraca do łask. To bardzo wartościowy produkt, po który warto sięgnąć, chcąc urozmaicić dietę, jeść smacznie i zdrowo. Z czego jest kasza jaglana? Sprawdź!
E110, czyli żółcień pomarańczowa – zastosowanie, szkodliwość, skutki uboczne
E110 to żółcień pomarańczowa – barwnik spożywczy, wokół którego nie brakuje kontrowersji. Sprawdzamy, czy należy unikać tego dodatku!
Gliceryna to substancja popularna w wielu gałęziach przemysłu. Poznaj jej właściwości i sprawdź, czy może być szkodliwa
Gliceryna jest substancją, którą każdy wykorzystuje w swoim domu w różnych dziedzinach życia. Dodawana jest zarówno do artykułów gospodarstwa domowego, jak i do kosmetyków czy żywności. Dzięki swoim właściwościom pomaga w korzystaniu z rozmaitych produktów.
Z czego jest kasza manna? Poznaj fakty i ciekawostki
Kasza manna, nazywana również grysikiem, to niemal każdemu doskonale znany produkt, na bazie którego można stworzyć wiele fantastycznych potraw. Choć wiele osób ją uwielbia, nie każdy wie, jak powstaje. Z czego jest kasza manna? Przekonaj się!
Które z konserwantów spożywczych mogą być niebezpieczne dla zdrowia?
Czym tak właściwie są konserwanty? Konserwanty to nic innego jak chemiczne dodatki znajdujące się w znacznej części produktów…
E472e – czy popularny emulgator i dodatek do żywności jest bezpieczny? Poznaj jego właściwości i wpływ na organizm!
E472e należy do grupy związków oznaczonych symbolem E472. Są to estryfikowane mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, które znajdują szerokie zastosowanie w kilku gałęziach przemysłu. Poznaj najważniejsze informacje!
E330 (kwas cytrynowy) – czy spożywczy kwasek cytrynowy jest bezpieczny? Poznaj główne właściwości i zastosowanie!
Kwas cytrynowy (E330) jest organicznym związkiem chemicznym, który w niewielkich ilościach występuje w prawie każdym żywym organizmie. Dowiedz się, do czego wykorzystywana jest ta substancja i jakie są jej najważniejsze właściwości!
Złoty skarb natury: Tradycyjny miód i jego niezliczone zalety
Miód od wieków pozostaje nie tylko słodkim dodatkiem do naszej diety, ale również źródłem wielu substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Niezależnie od tego, czy sięgamy po miód akacjowy, gryczany, lipowy czy inny rodzaj - każdy z nich ma swoje unikatowe właściwości. W Polsce jednymi z cenionych producentów tego naturalnego produktu są Miody Łysoń, którzy z pasją i dbałością o najwyższą jakość oferują miody tradycyjne, zachowujące wszystkie wartości odżywcze i lecznicze.
E412 (Guma guar) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość oraz wpływ na zdrowie. Poznaj najważniejsze informacje!
E412 jest symbolem naturalnego dodatku do żywności zwanego gumą guar. To jedna z najbardziej popularnych substancji zagęszczających, która znajduje zastosowanie w kilku gałęziach przemysłu. Sprawdź, czy spożywanie produktów z gumą guar jest bezpieczne!
E151 – czerń brylantowa. Czy ten barwnik spożywczy jest bezpieczny?
E151, czyli czerń brylantowa, to jeden z najbardziej kontrowersyjnych barwników żywnościowych. Skąd bierze się jego zła sława? Czy naprawdę może negatywnie wpływać na nasz organizm? Sprawdź to!
E124, czyli czerwień koszenilowa: zastosowanie i wpływ na zdrowie
E124 to czerwień koszenilowa – syntetyczny czerwony barwnik, który odnajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dowiedz się, gdzie występuje!
E261, czyli octan potasu – czym jest i gdzie znajduje zastosowanie? Sprawdź, czy ten związek chemiczny jest szkodliwy!
E261 to popularny związek chemiczny, które jest wykorzystywany w różnych dziedzinach. Można go spotkać również w żywności. Czy jest bezpieczny dla zdrowia, czy może jednak warto go unikać? Poznaj najważniejsze informacji o octanie potasu!
E200 – kwas sorbowy: właściwości, zastosowanie, szkodliwość
E200, czyli kwas sorbowy, podobnie jak jego sól potasowa (sorbinian potasu E202) pełni funkcję konserwantu. Jest jednak nieco rzadziej stosowany do produkcji żywności, ponieważ cechuje się gorszą rozpuszczalnością w wodzie. Kwas sorbowy naturalnie występuje w owocach jarzębiny. Czy zatem jest bezpieczny dla zdrowia? Sprawdzamy!
E129 – szkodliwa czerwień allura i jej zastosowanie
E129 to barwnik spożywczy znany również jako czerwień allura. Jaki ma wpływ na zdrowie? Gdzie występuje? Sprawdź koniecznie!
Kuchnia węgierska – przepisy. Od Budapesztu do twojej kuchni!
Węgry – kraj o bogatej historii i kulturze, znany nie tylko ze swojego pięknego miasta – Budapesztu, ale także z przepysznej i niepowtarzalnej kuchni. Odkryjcie razem z nami kuchnię węgierską, która jest prawdziwym skarbem kulinarnej sztuki. Wyruszmy w podróż po tradycyjnych smakach Węgier, a potem przenieśmy te doświadczenia do waszych domowych kuchni.
E140 – zielony barwnik spożywczy naturalnego pochodzenia
E140, czyli chlorofil, to jeden z nielicznych stosowanych w przemyśle spożywczym barwników, który nie jest produkowany syntetycznie. Pozyskuje się go z roślin – dzięki temu jego spożywanie jest całkowicie bezpieczne. Gdzie znajdziesz E140? Poznaj jego zastosowania!
Odkryj smaki Mazur: regionalne przysmaki i ich historia
Czy wiesz, że każdy kęs tradycyjnego mazurskiego dania to podróż przez historię i kulturę tego wyjątkowego regionu? Na Mazurach, gdzie każde jezioro i las skrywa swoją opowieść, kuchnia staje się żywą kroniką dziedzictwa kulinarnego.
Kod kreskowy na opakowaniach – jak sprawdzić, co zawiera?
Kod kreskowy to oznaczenie, które można spotkać na co dzień podczas wizyty w większości sklepów. Jest to czasem niedoceniane, ale w gruncie rzeczy bardzo ważne rozwiązanie. Co warto wiedzieć na ten temat? Przeczytaj tekst, by poznać odpowiedź.
Z czego jest żelatyna? Poznaj właściwości i zastosowanie tego produktu
Wiele osób, choć sięga po nią regularnie, przygotowując domowe pyszności, tak naprawdę nie wie, z czego jest żelatyna. Dowiedz się tego, poznaj kilka ciekawostek na temat tego produktu i kilka... nietypowych zastosowań!
Naturalne substancje słodzące w przemyśle spożywczym
Konsumenci coraz częściej zdają sobie sprawę ze szkodliwego działania cukru na organizm. Dlatego właśnie coraz częściej sięgają po zamienniki cukru, czyli substancje słodzące. Są one mniej słodkie od białego cukru, ale są też mniej kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że mogą być dodawane do produktów dietetycznych i tych przeznaczonych dla diabetyków. Substancje słodzące są coraz bardziej popularne, szczególnie te naturalne. Chcesz dowiedzieć się więcej o ich właściwościach i zastosowaniu? W poniższym artykule znajdziesz wszystkie potrzebne informacje!
E220, czyli dwutlenek siarki. Poznaj jego wpływ na zdrowie i sprawdź, jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym!
E220 to dwutlenek siarki – konserwant produktów spożywczych. Jego spożywanie może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Sprawdź, gdzie występuje!
Jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i je wytępić?
Nikt nie chce spotkać w swojej spiżarni tych owadów. Wiele osób zastanawia się, jak znaleźć gniazdo moli spożywczych i je wytępić raz na zawsze. Najpierw trzeba dobrze poznać ich zwyczaje i strategie przetrwania. Sprawdź, co robić gdy zauważysz, że w twojej kuchni zalęgły się uciążliwe szkodniki!
E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?
E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczanowy to substancja, którą dodaje się do wielu produktów spożywczych o barwie brązowej. Sprawdzamy, czy jego spożywanie wywołuje skutki uboczne!
E141, czyli kompleksy miedziowe. Poznaj ich właściwości i zastosowanie!
E141 to symbol, który w przemyśle spożywczym oznacza kompleksy miedziowe – zielone barwniki półsyntetyczne. Dowiedz się, gdzie występują!
E407 (karagen) – żelująca substancja budząca kontrowersje. Poznaj właściwości, zastosowanie i wpływ na ludzkie zdrowie!
E407 to symbol karagenu, który jest naturalną substancją żelującą. Dodatek do żywności pochodzi z wodorostów i znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dowiedz się, jakie są najważniejsze funkcje karagenu i czy jest bezpieczny dla ludzi!
E163 – antocyjany: zastosowanie, właściwości, bezpieczeństwo
E163 to popularny dodatek do żywności. Służy w celu barwienia produktów spożywczych na kolor fioletowy. Sprawdź, gdzie można go znaleźć!
Jak odczytać kod kreskowy produktu z użyciem czytnika?
Zapewne podczas zakupów niejednokrotnie widziałeś, że na opakowaniach znajdują się kody. Jak odczytać kod kreskowy i jakie da nam to informacje? Przeczytaj tekst, by poznać odpowiedź!
E250 – azotyn sodu – szkodliwy dodatek do żywności, który znajdziesz w niektórych wędlinach i innych produktach mięsnych
E250 – owiany złą sławą konserwant. Czy wiesz, gdzie występuje? Przeczytaj artykuł i poznaj zastosowanie substancji. Dowiedz się, jakie jest dzienne spożycie azotynu sodu.
Czym jest guma arabska? Poznaj najważniejsze cechy tego składnika spożywczego!
Guma arabska nazywana jest również gumą akacjową. To składnik spożywczy w pełni pochodzenia naturalnego, który stosowany był już w starożytnym Egipcie. Czy może szkodzić człowiekowi?
E415 (guma ksantanowa) – szkodliwy składnik czy bezpieczny dodatek do żywności? Sprawdźmy to!
E415 to symbol określający gumę ksantanową. Substancja znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Jakie pełni funkcje i czy spożycie gumy ksantanowej jest bezpieczne dla zdrowia? Sprawdźmy to!
E466 (karboksymetyloceluloza) – czym jest, jakie jest jej zastosowanie i właściwości oraz jaki ma wpływ na zdrowie?
E466 to symbol substancji o nazwie karboksymetyloceluloza (CMC). Związek jest częstym składnikiem produktów spożywczych. Wykazuje działanie stabilizujące, emulgujące i zagęszczające. Czy jest bezpieczny dla ludzkiego zdrowia? Sprawdźmy to!
E319 (TBHQ), czyli Tert-butylohydrochinon – bezpieczny związek czy szkodliwy konserwant? Sprawdźmy to!
E319 to syntetyczny związek organiczny, który budzi liczne kontrowersje. W jednych krajach całkowicie zakazany, a w innych – powszechnie stosowany. Na czym polega jego działanie? Poznaj najważniejsze informacje o słynnym TBHQ!
E385 – czym jest sól wapniowo-disodowa (EDTA), czyli częsty składnik majonezów? Poznaj zastosowanie i wpływ na zdrowie!
E385 (EDTA) to symbol soli wapniowo-disodowej kwasu etylenodiaminotetraoctowego. To jeden z bardziej kontrowersyjnych konserwantów. Dowiedz się, czym dokładnie jest ten związek, w jakich produktach spożywczych się znajduje i jaki wywiera wpływ na organizm!