E-kody, którymi oznacza się różnego rodzaju dodatki do żywności to temat, który budzi wiele sprzecznych i intensywnych emocji. O ile naturalne antyoksydanty, czy barwniki są dobrze przyjmowane przez konsumentów, o tyle syntetyczne barwniki jak na przykład E128 budzą nieufność. Czy naprawdę bać się tego związku chemicznego? Podpowiadamy!
E128 – charakterystyka
Czerwień 2G to barwnik, który jest pozyskiwany sztucznie z pochodnych 2-naftyloaminy. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nie ma wyczuwalnego smaku ani aromatu, wyróżnia się natomiast głębokim i bardzo intensywnym kolorem. Właśnie dlatego został szybko zaadaptowany przez producentów mocno przetworzonej żywności.
Czerwień 2G – kontrowersje
Podobnie jak inne barwniki syntetyczne, także E128 budzi wiele kontrowersji. O jego potencjalnej szkodliwości od lat rozpisują się dietetycy i naukowcy. Coraz więcej świadomych konsumentów sprawdza składy produktów i omija żywność z tym oznaczeniem. Czy słusznie?
Istnieją badania, których wyniki wskazują na to, że czerwień 2G może być czynnikiem mutagennym, czyli w dłuższej perspektywie mieć działanie potencjalnie kancerogenne. Znane są również jego właściwości alergiczne. Może również powodować anemię. Oczywiście te informacje pochodzą z różnych, często sprzecznych ze sobą źródeł. Mimo wszystko niepokój był tak duży, że w wielu krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, barwnika zakazano.
Czy E 128 to barwnik, który może być niebezpieczny?
Na terenie Unii Europejskiej dodatek do żywności o oznaczeniu E128 czerwień 2G został dopuszczony do użytku. Obowiązują natomiast ścisłe normy w kwestii ilości jego spożycia. W niewielkich ilościach nie zagraża on zdrowiu ani życia dorosłych. Nie zaleca się natomiast podawania go dzieciom ani osobom, które mają skłonność do alergii pokarmowych i bólów brzucha.
Gdzie znajdziemy E128 czerwień 2G?
Ten intensywnie czerwony związek chemiczny możemy spotkać w bardzo wielu produktach żywnościowych. Króluje przede wszystkim w grupie słodyczy i słodkich napojów. Znajdziemy go w lodach, lizakach, galaretkach, oranżadach i napojach energetycznych. E-kody zawsze dokładnie rozpisane są w składzie produktu. Jeżeli chcesz uniknąć w swojej diecie potencjalnie niebezpiecznych syntetycznych barwników, zawsze jeszcze w sklepie postaraj się wykluczyć ich obecność wśród produktów w twoim koszyku.
Czerwień 2G to potencjalnie szkodliwy barwnik, który może wywoływać alergie, anemię, a nawet nowotwory. W niektórych krajach został całkowicie zakazany. W Unii Europejskiej można dodawać go do żywności, jednak w bardzo określonych i niewielkich ilościach. Osobom, które chcą dbać o zdrową dietę, zdecydowanie odradza się spożywania go w większych ilościach.
Zobacz także:
- E127 – erytrozyna. Zastosowanie barwnika i jego wpływ na nasze zdrowie
- E131 – błękit patentowy. Jakie ma zastosowanie? Czy jest groźny dla zdrowia?
- E124, czyli czerwień koszenilowa: zastosowanie i wpływ na zdrowie
- E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy): w jakiej żywności występuje ta substancja? Czy należy go unikać?
- E-kody. Lista dodatków do żywności